Cel puţin 40.000 de oameni s-au adunat sâmbătă în centrul Moscovei pentru a protesta în semn de sprijin pentru opozantul încarcerat Aleksei Navalnîi, estimează Reuters. Autorităţile au anunţat că protestele din Moscova şi zeci de alte oraşe sunt ilegale şi poliţia a reţinut 1.090 de persoane, potrivit ONG-ului OVD-Info, care monitorizează protestele. Poliţia rusă a reţinut-o sâmbătă pe Iulia Navalnîia, soţia principalului opozant al Kremlinului, la un protest care are loc la Moscova, după cum a anunţat chiar ea pe contul ei de Instagram, dintr-o dubă a poliţiei, transmite Reuters preluata de Agerpres.

Peste 2.500 de manifestanţi au fost arestaţi sâmbătă, potrivit ONG-ului de specialitate OVD Info.

Alte zeci de mii de oameni au protestat sâmbătă în toata Rusia la apelul opozantului Aleksei Navalnîi pentru a cere eliberarea sa, demonstraţii ilegale în urma cărora au fost reţinute peste 2.500 de persoane şi au avut loc ciocniri în mai multe mari oraşe, inclusiv la Moscova, relatează AFP şi Reuters.

In total, protestele s-au intins in 38 de orase din Rusia.

Arestări au fost făcute și la Sankt Petersburg, unde forțele de ordine ar fi încătușat 300 de demonstranți. Reporteri ai agenției de presă germane DPA au relatat că în Piața Pușkin din capitala Rusiei, bărbați în uniforme urcau manifestanți în dube și plecau cu ei de la locul protestelor.

Din grupul persoanelor arestate face parte și soția lui Alexei Navalnîi, un critic aspru al Kremlinului. ”Vă rog să scuzați calitatea slabă a imaginii”, a scris Iulia Navalnîia sub o fotografie publicată pe Instagram. Imaginea o înfățișează pe soția opozantului rus într-o dubă a poliției. Arestată a fost și o colaboratoare de încredere a lui Alexei Navalnîi.

Potrivit jurnaliștilor aflați la fața locului, printre miile de protestatari de la Moscova s-au aflat numeroși tineri și oameni din clasa de mijloc. Spre deosebire de mitingurile neautorizate din trecut, multe zone din Piața Pușkin nu au fost închise. Activiștii afirmă însă că legăturile la Internet ar fi fost bruiate.

Statele Unite au condamnat sâmbătă utilizarea de către autorităţile ruse a unor ‘metode brutale’ împotriva a zeci de mii de persoane care au manifestat în Rusia la chemarea opozantului Alexei Navalnîi pentru a cere eliberarea acestuia, informează AFP.

‘Statele Unite condamnă cu fermitate utilizarea unor metode brutale împotriva protestatarilor şi a jurnaliştilor în acest week-end în oraşe din Rusia”, a scris într-un comunicat noul purtător de cuvânt al Departamentului de Stat SUA, Ned Price.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a denunţat “arestările masive” şi “folosirea disproporţionată a forţei” în cursul manifestaţiilor de sâmbătă din Rusia pentru eliberarea opozantului Aleksei Navalnîi, relatează AFP.

”Putin este un hoț”, au strigat oamenii la Moscova, la fel ca în multe alte orașe din țară, unde protestele au început cu câteva ore mai devreme decât în capitală din cauza diferenței de fus orar. La începutul săptămânii, echipa lui Navalnîi a publicat un documentar video intitulat ”Un palat pentru Putin”, care ar demonstra că liderul rus și-ar fi construit un ”imperiu țarist” la Marea Neagră cu bani din șpăgi. Kremlinul a catalogat acuzațiile din film – care a fost accesat de peste 67 de milioane de ori – drept ”prostii” și ”minciuni”.

Sâmbătă după-amiază (ora României), organizația pentru drepturile civile OWD a numărat 1.090 de arestări. De asemenea ar fi existat și cazuri în care forțele de securitate nu au intervenit, lăsând oamenii să își continue marșul. Autoritățile ruse au amenințat că participarea la mitingurile neautorizate de sâmbătă se pot solda cu amenzi usturătoare.

Imagini surprinse la Vladivostok pe coasta Pacificului arată ofițeri de poliție urmărind un grup de manifestanți pe străzi. Protestatarii s-au adunat și în orașul Kabarovsk, situat în apropierea graniței cu China, unde în această perioadă a anului domnesc temperaturi foarte scăzute, strigând ”rușine!” și ”jos bandiții!”.

 

2 COMMENTS

  1. Mare brinza! Am vazut si la Bucuresti zeci de mii de rezistenti la gindire, satui de “ciuma rosie”. Asa, si? E de bine?
    Stai sa vezi cind or iesi in strada suporterii lui Putin! S-ar putea sa-ti inghete triumfalismul pe buze…

Leave a Reply