Premierul israelian Benjamin Netanyahu anunţă într-un interviu acordat CNN că Israelul ar putea ajuta militar Ucraina, o schimbare de poziţie importantă, în afară de a se propune ca mediator în conflictul dintre Moscova şi Kiev, relatează AFP.

”Sunt, bineînţeles, pe cale să examinez problema”, răspunde premierul israelian, întrebat de CNN dacă Israelul vrea să ofere Ucrainei sistemul de apărare antiaeriană Domul de Fier.

 

Benjamin Netanyahu s-a abţinut până în prezent să ia ferm partea Ucrainei, vrând să menajeze Rusia – care controlează spaţiul aerian al Siriei, vecina Israelului, şi care se face că nu vede operaţiunile israeliene pe teritoriul sirian împotriva Iranului.

El confirmă că Statele Unite au transferat Ucrainei muniţie de artilerie – stocată în Israel – şi sugerează că Israelul ar acţiona, la rândul său, pentru a pune piedici producţiei Iranului de armament destinat Rusiei.

”Statele Unite tocmai au luat o parte uriaşă a muniţiei din Israel şi a transferat-o Ucrainei. Israelul acţionează de asemenea, sincer, prin mijloace pe care nu le voi detalia aici, împotriva producţiei de armament a Iranului care este folosit împotriva Ucrainei”, declară el.

Oficiali ucrainei şi din Occident acuză Iranul de faptul că furnizează Rusiei drone în invazia Ucrainei, ceea ce Teheranul dezminte.

Benjamin Netanyahu susţine că i s-a cerut să joace – un rol neoficial – de mediator după invazia Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, dar că nu a dat curs cererii, pentru că se afla, la acea vreme, în opoziţie.

El afirmă că este pregătit să intervină în calitate de mediator, dacă beligeranţii şi Statele Unite i-o cer.

”Sunt acolo de destul de mult timp ca să ştiu că trebuie să existe un moment oportun şi circumstanţe oportune. Dacă ele apar, voi avea în vedere cu siguranţă”, declară el, potrivit news.ro

2 COMMENTS

  1. Ca trimite ukrainei, e bun si bine pentru curajosii ukrainieni. Aproape zilnic urmaresc pe youtube un rezervist ukrainean care explica ce se intampla pe teren, e diferenta uriasa intre ce se vehiculeaza si ce e in realitate pe teren. Aici e video: https://youtu.be/qT1xOzQbEAg
    Se vehiculeaza ca militarii ukrainieni fac instructie sau se specializeaza in america sau marea britanie, eu cred ca se instruiesc in polonia, pentru ca, spatiul aerian polonez e plin de zboruri de incercare, in afara de survolul militar nato si a celorlalte cu semnificatueie de aparare, dar nu se vrea sa se afle. Tot pe fly24 ma uit sa vad daca rusii survoleaza aerian propriul spatiu din apropiere de granita cu ukraina, nici gand, dar se vad toate zburatoarele turcesti de la moskova care trec pe deasupra europei si a tarii noastre si retur. Atat de multe vad prin fly24 in adancime cu puterea mintii si a gandului inclusa fiind si viziunea pentru o perioada indelungata, de ma ia cu frisoane. Oricum, putin vrea sa intimideze prin santaj pe oricine dar, cum nu reuseste cu ukrainienii bataiosi si curajosi, nici cu altii nu reuseste. Cu cat putin prelungeste razboiul, cu atat caderea rusiei dupa ingenuncherea ukrainei prin distrugere, adica, caderea rusiei este mult mai catastrofala si mai rapida. Sa nu uitam ca ukrainienii beneficiaza si de ochiul pozitionarii rusnacilor pe terirtoriul ukrainean si ii ataca la fix.Sub nicio forma ukrainienii nu se vor preda asa usor.

  2. @ parere: “dar se vad toate zburatoarele turcesti de la moskova care trec pe deasupra europei si a tarii noastre si retur.”
    – Nu inteleg. Pornesc din Moscova, trec pe deasupra Europei si a tarii noastre, apoi se intorc la Moscova. Nu inteleg despre ce e vorba. Imi explicati?

Leave a Reply