Secretarul de stat american, John Kerry, a dat asigurări marți că angajamentul Statelor Unite în cadrul NATO va rămâne “de neclintit” după instalarea lui Donald Trump la Casa Albă la 20 noiembrie, relatează AFP preluata de Agerpres.

“Schimbarea administrației nu va schimba angajamentul de neclintit al Statelor Unite în ce privește obligațiile noastre față de NATO”, a declarat John Kerry după ce s-a întâlnit, pentru ultima dată în calitate de ministru de externe, cu omologii săi din Alianța Nord-Atlantică la Bruxelles.

Deși candidatul republican Donald Trump a rămas foarte vag cu privire la obiectivele sale în politica externă, el a criticat vehement NATO și Articolul 5 al Tratatului de la Washington bazat pe principiul solidarității între statele membre în caz de agresiune. El le-a mai cerut aliaților europeni să își majoreze contribuțiile financiare.

“Angajamentul Statelor Unite față de NATO și Articolul 5 transcende politica. Această alianță a fost susținută oricare au fost partidele politice, că a fost un guvern sau altul (democrat sau republican). Rămânem angajați față de aceste principii”, a dat asigurări secretarul de stat american în exercițiu care își va încheia mandatul la 20 ianuarie, odată cu întreaga administrație a președintelui Barack Obama.

“Am încredere în unele persoane pe care le-am văzut până acum”, a adăugat John Kerry, referindu-se la nominalizarea generalului în retragere James Mattis, o persoană foarte respectată, la conducerea Pentagonului. O opțiune a președintelui ales, Donald Trump, pentru a conduce Secretariatul Apărării primită cu bunăvoință de ambele părți ale eșichierului politic american.

“Sunt convins că (Statele Unite sub administrația Trump) vor rămâne o componentă a Alianței transatlantice”, a subliniat șeful diplomației americane care a atras atenția luni seară la Berlin asupra “angoasei” și ascensiunii populismului în Europa și Statele Unite.

“Cred că până la urmă bunul simț va prevala”, a mai afirmat John Kerry, apărând încă o dată acordul privind programul nuclear iranian și cel de la Paris asupra schimbărilor climatice încheiate în 2015 de administrația Obama.


Conferinta de presa a Secretarului General NATO, Jens Stoltenberg

2 COMMENTS

  1. Domnule Radu Tudor , profesorul Voiculescu a avut o scurtă campanie prin care punea la dispoziția oricui , să propună niște măsuri prin care România să poată fi administrată mai bine
    Am o propunere , pentru oprirea exodului tinerilor din România Cei mai mulți pleacă medicii , medici buni , care s-au format în 7 ani de studii , și alți 8 de stagiatură.Ba mulți studenți chiar se nscriu la cursuri Salvamont . Propunerea mea e următoarea :
    O creștere a salariilor cu 5% , știu nu pare mult , pe 12 luni , pentru cei care refuză o ofertă de lucru în străinătate.Iar cei care acceptă oferta de muncă , să nu poată părăsi țara până nu și-a achitat întreținerea pe 1 an și alte taxe plătite . Cum vi se pare ? Eu asta aș propune ca parlamentar

Leave a Reply