Cancerul de sân este boala oncologică diagnosticată cel mai frecvent la femeile din România și nu puține sunt cazurile care ajung la medic în stadii avansate de boală, când opțiunile terapeutice sunt limitate. Această afecțiune poate fi însă diagnosticată în stadii timpurii prin autopalpare periodică și screening periodic prin mamografii realizate după vârsta de 40 de ani. Screeningul poate începe mai devreme, dacă există factori de risc sau antecedente familiale. În situații speciale, cum este la femeile tinere sau la cele cu implanturi mamare, screeningul se poate face ecografic sau prin RMN cu substanță de contrast.
În fazele incipiente, cancerul de sân nu se manifestă prin semne vizibil și nici nu poate fi depistat prin simpla palpare a sânului. Din această cauză, sunt recomandate controale periodice la un medic supraspecializat în senologie, care va recomanda investigațiile imagistice indicate – ecografie mamară cu sonoelastografie, mamografia digitală cu tomosinteză, RMN mamar cu substanță de contrast, care pot depista un cancer incipient.
Testele de screening pot detecta boala cu mult timp înainte de apariția semnelor și simptomelor clinice, iar beneficiile sunt uriașe. Astfel, cancerul mamar poate fi depistat într-o fază precoce, ceea ce face posibilă aplicarea unui tratament care vizează strict zona bolnavă, nu sânul în totalitate, crescând semnificativ șansele de supraviețuire. Efectul psihologic este și el substanțial, întrucât un rezultat negativ le oferă pacientelor liniște până la următoarea evaluare. Din păcate, în România nu există un program național de screening pentru cancerul mamar, cum se întâmplă în alte țări, motiv pentru care multe femei se prezintă la medic târziu, în stadii avansat de boală.
Senologul este un specialist capabil să înțeleagă afecțiunile mamare și abilitat să le trateze, care are o mare experiență clinică în domeniu, întrucât se lovește zi de zi de cazuri complicate sau la limită. Momentul optim al evaluării în senologie este reprezentat de primele două săptămâni ale ciclului menstrual și un simplu control poate face, până la urmă, diferența între viață și moarte. Evaluarea senologică inițială poate stabili gradul de risc al pacientei și un plan clar de depistare imagistică, prin ecografie (pentru femeile mai tinere de 40 de ani), mamografie la 1-2 ani, în cazuri speciale și RMN mamar. P
Centrul Oncologic SANADOR asigură managementul integrat pentru cancerul de sân, de la diagnostic avansat la tratamente multimodale moderne, care și-au dovedit eficiența în studiile cele mai recente, și monitorizare pe termen lung.
Octombrie este Luna conștientizării cancerului de sân, o campanie internațională de informare prin care femeile sunt încurajate să meargă periodic la medic, pentru screeningul și diagnosticul precoce al afecțiunilor mamare. Dacă este descoperit din timp, cancerul de sân poate fi vindecat, iar pacientele își pot recâștiga o bună calitate a vieții.