Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, i-a acordat un interviu-eveniment lui Radu Tudor, la Punctul de întâlnire, în care a vorbit despre situația extrem de complicată pe care o traversăm.

Întrebat dacă România se pregătește de război, generalul Daniel Petrescu a răspuns:

“Este o perioadă foarte complicată, o perioadă în care am considerat că e bine să vorbească cei care sunt îndreptățiți să vorbească. Noi, în uniformă, trebuie să rămânem și să ne facem datoria și să ne pregătim. Armata României este pregătită în acest moment să răspundă oricăror provocări. România nu se pregătește de război.

Nu avem în acest moment niciun indicator, nicio intenție a Federație Ruse de a ataca un stat NATO. Acest lucru cred că este foarte clar, trebuie să fie foarte evident pentru toată lumea. Este adevărat că se desfășoară un război în Ucraina, un război neprovocat de ucraineni, o agresiune a Federației Ruse asupra unui stat suveran și independent.

Este adevărat că acest conflict de afectează prin urmările pe care le-ați văzut, fluxul mare de refugiați din țara noastră, ați văzut solicitările de sprijin, ați văzut implicațiile economice. Dar din punct de vedere militar, în ceea ce privește România, nu există nicio amenințare în acest moment”, a spus gen. Daniel Petrescu.

“Trebuie să grăbim pregătirea armatei, pentru că orice capabilitate pe care o creezi îți dă opțiuni”, spune şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, care a explicat care sunt dotările României pe care le poate utiliza în caz de conflict.

Întrebat dacă în cazul în care conflictul se apropie de noi, putem să ne gândim la sisteme mai performante care să ne ofere o capacitate foarte serioasă de apărare, Daniel Petrescu, Şeful Statului Major al Apărării a spus:

“Nu că putem să ne gândim, dar ne-am gândit deja. Avem în derulare programul de rachete de coastă, sistemul naval strike, missile.

Pe care l-am început și urmează să primim în anii următori rachetele care să ne permită să apărăm litoralul Mării Negre.

Dar eu aș da, dar eu aș vrea să mă refer din perspectiva Statului Major al Apărării, adică structura care face cerințele operaționale.

N-aș vrea să intru eu în chestiunile care țin de contracte, ce cumpărăm, de unde cumpărăm și așa mai departe.

Operațional este clar că avem nevoie să întărim structurile forțelor navale și avem nevoie, după părerea mea, de un program cuprinzător în toate mediile de operare și la nivelul apei și submarin și aerian și cooperarea dintre structurile forțelor aeriene și structurile forțelor navale.

 

Așa se conturează cerința în acest moment, din punct de vedere strict operațional”, a precizat Daniel Petrescu, Şeful Statului Major al Apărării.

Ce dotări are România pentru a face faţă unui conflict | Răspunsul șefului Statului Major al Apărării

Întrebat apoi dacă există în momentul de față sisteme de rachete care să genereze o stare de liniște și de asigurare pentru România, mai ales că vedem că aliații, spre exemplu, francezii, au adus pe teritoriul României un sistem antirachetă Mamba eficientă, iar Slovacii au primit un sistem de rachete Patriot, şeful Statului Major al Apărării a precizat:

“Avem un sistem de apărare Patriot pe care l-am și introdus în serviciu. Urmează să mai primim un sistem Patriot din cele 4 contractate până în acest moment. Programul inițial prevedea contractarea a 7 sisteme.

Ne preocupă, să inițiem programele sistemelor de apărare antiaeriană cu rază scurtă și rază foarte scurtă de acțiune. Până la inițierea acelui program avem sistemele noastre CUB și OSA pe care în continuare le menținem în serviciu.

Avem sistemele HOC din dotarea forțelor aeriene și am solicitat aliaților, mai ales pentru că avem aceste dislocări și concentrări de trupe în țara noastră avem diverse obiective importante, sprijin.

Sprijin în s-a materializat în acest moment prin dislocarea sistemului francez  pe care l-ați menționat, dar pe lângă sistemele dislocate deja avem nevoie și de acele lansatoare individuale MANPAD-uri și noi am inițiat cerința de la nivelul Statului Major al Apărării este tot așa, pentru că urmează să fie aprobată în Parlament prin lege, s-au văzut cât de eficiente sunt.

Stinger-urile, de exemplu, în războiul din Ucraina, s-au văzut cât de eficiente sunt sistemele antitanc. Programul AIES, de asemenea, este foarte important pentru noi.

“Trebuie să grăbim pregătirea armatei, pentru că orice capabilitate pe care o creezi îți dă opțiuni”

Trebuie să ne dezvoltăm în mai multe domenii și să fim capabili să avem relevanță în toate mediile operaționale.

Știți că planul de înzestrare este construit pe 10 ani, este aprobat și actualizat în fiecare an în Consiliul Suprem de Apărare a Țării. Lucrăm și în ipoteza, în care se materializează decizia privind alocarea a 2,5 % din produsul intern brut pentru apărare.

Asta ne va permite să inițiem programele care țin de apărare antiaeriană, vehiculele ușoare blindate 4x 4, să consolidăm ceea ce avem pentru forțele navale să îmbunătățim structurile de cercetare și supraveghere, dar iar un lucru la care țin foarte mult este dotarea individuală a soldatului.

Cel puțin în acțiunile de apărare, cu toate sistemele tehnice, acțiunea militarului este fundamentală. Trebuie să-l avem echipat și cu mijloacele de protecție și cu armament modern și mai ales cu aparatură de vedere pe timp de noapte.

Este iar un program important la care cel puțin de 2 statului major al apărării ține foarte mult. (…) Trebuie să grăbim pregătirea armatei, pentru că orice capabilitate pe care o creezi îți dă opțiuni.”, a mai spus Daniel Petrescu, Şeful Statului Major al Apărării în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate realizatorului Antena 3 Radu Tudor, pentru emisiunea Punctul de Întâlnire

Leave a Reply