Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a denunţat, joi, ascensiunea atitudinilor naţionaliste şi populiste, o formă de “lepră care se răspândeşte” în Europa, atrăgând riposta liderilor partidelor radicale din Italia, care au denunţat “ipocrizia” Parisului.

“Se răspândeşte lepra în Europa – naţionalismul care a renăscut, închiderea frontierelor de către cei care trădează ideea de azil. (…) Am nevoie de oameni care să creadă în ideea Europei, de cetăţeni francezi care să creadă în acest proiect, întrucât ei ştiu care a fost preţul naţionalismului, preţul prostiei”, a declarat Emmanuel Macron, potrivit postului Europe1, reiterând că vrea o “Europă care să le ofere protecţie” celor defavorizaţi.

Emmanuel Macron a făcut aceste declaraţii în contextul disputelor cu noul Guvern din Italia pe tema imigraţiei extracomunitare.

Vicepremierul Italiei, Luigi Di Maio, liderul Mişcării Cinci Stele (populistă, antisistem), a catalogat “ofensatoare” afirmaţiile lui Emmanuel Macron, potrivit agenţiei Adnkronos şi cotidianului La Repubblica. “Adevărata lepră este ipocrizia celor care au respins imigranţii la frontiera” dintre Franţa şi Italia şi care “dau lecţii morale despre dreptul la o repartizare echitabilă a imigranţilor. Solidaritatea este europeană sau nu este deloc”, a spus Luigi di Maio, care este şi ministru al Dezvoltării Economice în Guvernul Giuseppe Conte.

La rândul său, ministrul italian de Interne, Matteo Salvini, liderul partidului de extremă-dreapta Liga Nordului, a denunţat “insultele” lui Emmanuel Macron. “Aceste insulte nu mă afectează, ci îmi dau putere. În timp ce el vorbeşte, eu depun eforturi pentru a bloca traficul de imigranţi pe Marea Mediterană şi pentru a le da înapoi italienilor numeroasele oraşe ocupate de mafioţi. Unii vorbesc, iar alţii acţionează”, a spus Matteo Salvini, scrie Mediafax.

 

4 COMMENTS

  • Leperele sorosiste ca acest Macrou prajit s-au raspandit deja in Europa.
   Merkel , Iohannis si multi altii…

   N-ati vazut ce rezoneaza Merkel la teoriile de emigartie ale lui Soros?
   Pai cum a ajuns aceasta comunista din RDG sa conduca Germania capitalista ?? Nu v-ati intrebat cine e in spatele ei?

 1. Dvs vi se pare normal acest discurs macronist, cu utilizarea unor astfel de termeni? Omul nu se da in laturi de la a jigni zeci de milioane de oameni care au alte opțiuni sau viziuni politice decât el. Adevarata lepra e exact progresismul (care a produs politicienii aroganți si inconștienți ce conduc azi, încă, Europa), care vrea sa distrugă tot ce a mai rămas normal in societatea contemporană.
  E exact pe stilul #rezist, adversarul trebuie redus la tăcere, denigrat in fel si chip, in ultima speța or sa ajungă la amenințări fizice.
  Macron e un derbedeu, pudelul lui Merkel, acum au ajuns disperați văzând ca dreapta (cea adevarata, care tine la credință si tradiții, la națiune si suveranitate) câștiga peste tot teren in alegeri in statele europene. Ce o sa facă, o sa dea diktat sa nu se mai organizeze alegeri dacă nu mai câștiga cine trebuie, o sa impună ei de la Bruxelles cine sa conducă peste voința popoarelor? Ne-am tâmpit de tot? Spre ce ne îndreptam?

 2. Macroul asta e unul dintre cei mai fatarnici si demagogi dintre presedintii Frantei. Cam tot ce-a zis in campania electorala se vede acum intors cu 180 de grade. Pai sa le spui tu francezilor, printre cei mai nationalisti din Europa democratica, ca nationalismul e o forma de lepra??? Francezilor care refuza cu indirjire sa scoata din imnul lor national “qu’un sang impur abreuve de nos sillons”?? Francezilor care sustin cu indirjire ca pe Shakespeare il cheama Guillome”? Niste francezi, buni prieteni, m-au lasat o data, de doua ori, si dupa aia au cedat nervos si mi-au atras atentia ca pe baronul (dupa unii “asasin”, caci a darimat jumate din Paris) Haussmann il chema, de fapt, Osman 🙂
  Sigur, presimt ca “cine stie ce intelegeri secrete am cu … NISTE FRANCEZI:) “, dar sa citeze cineva ca din Biblie din acest “dema-boc”, mi se pare cel putin deplasat. Iar reactia italienilor, prompta si energica, nu face decit sa confirme ceea ce spun.
  Sigur, il citam pe Macrou fiindca ceea ce spune ajuta scopurilor, propagandei “noastre” de moment. Am impresia ca, daca ne-ar ajuta la ceva, am cita si morsa de la circ!
  Da, Franta profunda, cea de la firul ierbii, este nationalista, dar fara a fi xenofoba! Stiu ca deranjeaza pe unii, dar, in Paris cel putin, Rusia e pretuita constant. Anul asta, la cel mai mare salon de carte al Parisului (si al Frantei), regina balului a fost, din nou, … Rusia. Si daca ati fi vazut ce imbulzeala era la standul rusilor, ati fi zis ca se dau bormasini si tigai 3 la pret de una! Unde intorci capul vezi nume de piete, strazi sau statii de metrou ca Lenin, Stalingrad, Kremlin, Moscova (strada care se intersecteaza cu strada … Bucuresti!!), Lomonosov etc etc etc.
  Stiu, cineva o sa spuna: “Francezii?? Niste tarani!” Poate …

Leave a Reply