Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, salută anunţul că patru suspecţi vor fi inculpaţi în cazul doborârii zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines deasupra estului separatist al Ucrainei în 2014, relatează DPA.

‘Este un moment important în eforturile de a afla întregul adevăr şi de a garanta că se face justiţie în cazul uciderii celor 298 de persoane din 17 ţări’, a precizat Stoltenberg într-un comunicat.

‘Am încredere deplină în independenţa şi profesionalismul investigaţiei şi ale sistemului de justiţie din Olanda’, a adăugat el.

‘Aşa cum a transmis clar Consiliul de Securitate al ONU, toate ţările trebuie să coopereze în eforturile de a se stabili adevărul, de a se face justiţie şi de a-i trage la răspundere pe vinovaţi’, a spus Stoltenberg.

Echipa internaţională de anchetatori care investighează doborârea de către o rachetă rusă a zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines deasupra estului separatist al Ucrainei în 2014 a făcut publice miercuri numele a patru suspecţi.

Suspecţii sunt consideraţi responsabili că au adus un sistem antiaerian de rachete Buk din Rusia în zona de conflict din estul Ucrainei, a declarat presei echipa de investigaţie, condusă de Olanda.

Sistemul de rachete a provenit de la armata rusă şi a fost folosit pentru a doborî avionul deasupra unei zone controlate de rebelii susţinuţi de Moscova, conform echipei de investigaţie.

Suspecţii au fost identificaţi ca fiind cetăţenii ruşi Igor Girkin, Serghei Dubinski şi Oleg Pulatov şi cetăţeanul ucrainean Leonid Harcenko, scrie Agerpres.

Procesul este programat să înceapă în Olanda, în data de 9 martie 2020. Conform anchetatorilor olandezi, cei patru suspecţi „au jucat un rol semnificativ în uciderea celor 298 de civili” şi se aflau în estul Ucrainei în noaptea atacului.

Cei patru bărbaţi sunt consideraţi responsabili pentru transportarea rachetei Buk folosită pentru doborârea aeronavei MH17 în zona regiunii Doneţk din estul Ucrainei, zonă de conflict între forţele ucrainiene şi grupările separatiste, susţinute de Rusia.

Aeronava companiei Malaysia Airlines s-a prăbuşit în iulie 2014. Toate cele 298 de persoane aflate la bord au fost ucise, 196 dintre acestea fiind cetăţeni olandezi.

Autorităţile olandeze au transmis că Rusia nu a cooperat în cadrul anchetei şi că nu se aşteaptă ca autorităţile ruse să predea suspecţii. Adminstraţia de la Moscova a anunţat că nu are încredere în rezultatele investigaţiei internaţionale, scrie Mediafax.

#NATO, #RaduTudor, #securitate, #aparare

2 COMMENTS

  1. off topic.Ramai siderat ca impostorii,iohannis,ciolos,isi aroga,cel putin msj-ul tau de final de emisiune,ca ei au fost rodul declaratiei grecului UE in privinta aderarii RAPIDE la Schengen,traila e aeriana rau,cand ei nu pridideau cu declaratii ostile si restul de guristi,vazut istoric,extern si intern,incepand cu preluarea Presedintiei UE.IMPOSTURA E CARCASA IN CARE EI SE “IMBRACA”!ARATATORUL A FOST DIN ALTA PARTE,DACA NU SE PUNE EXCELENTA PRESTATIE A LUI DANCILA!AGENTU’DIN UMBRA CARE LE STA IN COASTA..

Leave a Reply