Puterile autoritare subminează în mod deschis regulile globale pentru a-şi spori puterea şi influenţa, a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, joi, în debutul ediţiei aniversare a Bucharest Forum 2021, eveniment organizat de Institutul Aspen România împreună cu biroul din Bucureşti al German Marshall Fund of the US.
Bucharest Forum 2021, cel mai amplu eveniment pe tematică geopolitică şi geoeconomică găzduit anual de România, reuneşte între 9-10 decembrie peste 100 de oficiali de rang înalt, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai mediului academic, experţi şi jurnalişti de prestigiu din Europa, Asia şi America. Invitatul special al ediţiei din acest an este Jens Stoltenberg, secretar general al NATO.
“Astăzi, puterile autoritare subminează în mod deschis regulile globale pentru a-şi creşte puterea şi influenţa. Încearcă să provoace democraţiile noastre în multe domenii: economic, tehnologic, politic şi militar. Rusia este tot mai agresivă. Interferează în treburile altor state, a folosit forţa împotriva vecinilor săi şi a investit semnificativ în noi capabilităţi, inclusiv arme nucleare avansate. Rusia continuă consolidarea militară, aşa cum vedem acum în apropierea graniţelor Ucrainei, precum şi comportamentul asertiv în regiunea Mării Negre, importantă din punct de vedere strategic”, a susţinut Jens Stoltenbers, potrivit discursului publicat pe site-ul NATO, scrie CaleaEuropeana.ro
Conform înaltului oficial aliat, China investeşte masiv în noi tehnologii şi îşi “extinde amprenta economică şi militară” globală, inclusiv în spaţiul cibernetic.
“Trebuie să facem faţă acestei noi realităţi. Iar cea mai potrivită modalitate este să o facem împreună: Europa şi America de Nord, alături, în NATO. Din acest motiv, liderii NATO au luat, la summitul de la Bruxelles din luna iunie, decizii menite să consolideze unitatea transatlantică”, a mai spus el.
Stoltenberg a menţionat că agenda NATO 2030 îşi propune să asigure securitatea într-o lume mai “impredictibilă” şi să investească în cele mai noi tehnologii, de la “inteligenţa artificială la biotehnologie şi computere cuantice”.
În ceea ce priveşte noul concept strategic al NATO, Jens Stoltenberg a apreciat că acesta va permite o reflecţie asupra modului în care lumea s-a schimbat în ultimul deceniu, dar şi reafirmarea importanţei relaţiilor transatlantice în domeniul securităţii şi apărării.
Următorul concept strategic al NATO, care urmează să fie aprobat la summitul din 2022 de la Madrid, va “trasa o cale de urmat pentru Alianță… și va reafirma caracterul central al legăturii transatlantice pentru securitatea și apărarea noastră”.
“La summitul de la Madrid din 2022, liderii aliați vor aproba acest nou concept. (…) Pe tot parcursul procesului (n.r. – de adoptare a conceptului strategic), mă bazez pe România, ca aliat statornic și angajat, să continue să contribuie la acest proces. Vocea voastră contează. În vederea summitului de la Madrid, vom continua să lucrăm împreună, pentru a menţine NATO puternică, Ordinea bazată pe reguli să fie stabilă și pentru ca oamenii noștri să fie în siguranță“, a menţionat Stoltenberg.