Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, l-a acuzat marţi pe preşedintele rus Vladimir Putin că a încălcat pacea în Europa şi a cerut Rusiei să înceteze imediat războiul din Ucraina, transmit Reuters şi AFP.

Stoltenberg a vizitat împreună cu preşedintele polonez Andrzej Duda baza aeriană de la Lask, în centrul Poloniei.

Cu această ocazie, el a declarat că “preşedintele Putin a distrus pacea din Europa” şi că “Alianţa condamnă invadarea brutală şi nejustificată a Ucrainei” de către Rusia.

Liderul Alianţei Nord-Atlantice a cerut Moscovei să îşi retragă toate forţele militare din Ucraina.

El a insistat însă că NATO nu va trimite trupe sau avioane de luptă în sprijinul ucrainenilor, deoarece nu doreşte să devină parte a conflictului. “NATO este o alianţă defensivă, nu urmărim un conflict cu Rusia. Rusia trebuie să pună capăt imediat războiului, să îşi retragă toate forţele din Ucraina şi să înceapă cu bună-credinţă eforturi diplomatice“, a spus el.

“Atacul Rusiei este complet inacceptabil şi este sprijinit de Belarus”, a mai declarat Stoltenberg după întâlnirea cu şeful statului polonez, scrie Agerpres.

Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a participat luni, 28 februarie, prin videoconferință, la reuniunea extraordinară a Comitetului Militar al NATO privind situația de securitate și umanitară din Ucraina. Șefii Apărării din statele aliate au condamnat unanim acțiunile ofensive ale forțelor armate ale Federației Ruse în Ucraina.

La întâlnire a fost prezent și Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, care a prezentat principalele concluzii ale Summit-ului extraordinar al șefilor de stat și de guvern din statele aliate, care a avut loc pe 25 februarie, în care s-a cerut Federației Ruse să înceteze imediat ostilitățile și să își retragă forțele din Ucraina.

În cadrul reuniunii s-a discutat despre modalitățile de sprijin pe care națiunile NATO îl pot oferi Ucrainei. „Multe dintre statele NATO s-au arătat dispuse să ofere sprijin militar și ajutor umanitar Ucrainei. Coordonarea este cheia”, a declarat amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului Militar al NATO.

Totodată, pe timpul lucrărilor reuniunii, șefii Apărării au discutat despre adaptarea posturii de descurajare și apărare și despre măsurile de întărire a vigilenței în toate domeniile, pe întreg teritoriul NATO.

NATO și-a întărit postura de apărare în zona de est a Alianței prin dispunerea mai multor capabilități terestre, aeriene și maritime. Vizând descurajarea și apărarea în fața amenințărilor împotriva păcii și securității în Europa, NATO a activat, pentru prima dată în istorie, planul de apărare prin desfășurarea unor elemente ale Forței sale de Răspuns. Reacția statelor aliate a condus la consolidarea aliniamentului defensiv al NATO și, implicit, la consolidarea apărării tuturor aliaților și a Alianței ca întreg în fața oricărei agresiuni.

În intervențiile avute pe timpul Consiliului Militar, generalul Daniel Petrescu a afirmat că țara noastră sprijină măsurile adoptate de aliați. „Decizia de activare a Planului de Răspuns Gradual (NATO’s Gratuated Response Plan) a fost oportună și corectă. Măsurile eminamente defensive de suplimentare rapidă a capabilităților terestre și aeriene aliate pe teritoriul României păstrează echilibrul strategic în această regiune a continentului european”, a transmis șeful Statului Major al Apărării.

***

Comitetul Militar al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord are rolul de a furniza recomandări Consiliului Nord-Atlantic privind modalitățile în care Alianța poate răspunde la provocările globale de securitate. De regulă, pe durata unui an, reuniunile la nivelul şefilor apărării se desfășoară de două ori la sediul NATO din Bruxelles și o dată într-o ţară membră a Alianţei.

Leave a Reply