România este un aliat foarte valoros şi NATO este pregătită să apere România, a declarat Secretarul General al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, în conferinţa de presă comună desfăşurată miercuri după întâlnirea cu prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, aflat în vizită la Bruxelles.

”România este un aliat foarte valoros. Şi apreciez foarte mult contribuţiile sale importante la securitatea noastră comună în această perioadă crucială”, a spus Stoltenberg.

”Sunteţi gazda unuia dintre noile grupuri de luptă ale NATO în regiunea Mării Negre. Daţi un exemplu în ceea ce priveşte cheltuielile pentru apărare. Iar România găzduieşte un amplasament-cheie al NATO pentru apărarea împotriva rachetelor balistice. De asemenea, salut eforturile diplomatice pe care le exercitaţi în vederea consolidării NATO, inclusiv prin găzduirea unei reuniuni a miniştrilor de externe NATO la Bucureşti luna viitoare”, a exemplificat Secretarul Genera al Alianţei Nord-Atlantice.

Cei doi oficiali au abordat în timpul întâlnirii războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Stoltenberg a declarat în conferinţa de presă comună că preşedintele rus, Vladimir Putin, eşuează pe câmpul de luptă şi răspunde cu mai multe atacuri nediscriminatorii asupra oraşelor ucrainene, împotriva civililor şi a infrastructurii critice şi cu o retorică nucleară periculoasă. Am văzut, de asemenea, cum Rusia a acuzat Ucraina că se pregăteşte să folosească o “bombă murdară” radiologică.

”Acest lucru este absurd. Aliaţii resping această acuzaţie vădit falsă. Iar Rusia nu trebuie să folosească pretexte false pentru a escalada şi mai mult războiul”, a avertizat Jens Stoltenberg, adăugând că NATO nu se va lăsa intimidată sau descurajată să sprijine dreptul Ucrainei la autoapărare atât timp cât va fi nevoie. De asemenea, a semnalat că forţele ucrainene devin mai puternice şi mai bine echipate în fiecare săptămână şi, în acelaşi timp, Alianţa continuă să-şi consolideze propria apărare.

”Întărim prezenţa NATO de la Marea Neagră până la Marea Baltică. Avioane de vânătoare din Canada ajută la menţinerea securităţii spaţiului aerian al regiunii, iar mii de soldaţi francezi, olandezi, belgieni şi americani se află în România pentru a descuraja agresiunea. Aceste desfăşurări trimit un mesaj clar: NATO este pregătită să apere România. Şi pe toţi ceilalţi aliaţi”, a subliniat şeful Alianţei Nord-Atlantice, citat de Agerpres.

 

Leave a Reply