Primul tur al alegerilor prezidențiale a adus mutații la vot: candidații și-au ‘suflat’ unii altora o parte din electoratul de la europarlamentare. Din datele culese de CURS-Avangarde în ziua votului, consultate de STIRIPESURSE.RO, situația pe scurt se prezintă astfel:

 • 5,9% din PSD-iști l-au votat pe Klaus Iohannis, iar 1,1% din liberali au votat cu Viorica Dăncilă
 • 14,5% din electoratul USR l-a votat pe Klaus Iohannis
 • 9% din electoratul PMP a votat-o pe Viorica Dăncilă
 • 7,9% din electoratul PSD l-a votat pe Mircea Diaconu
 • 6% din electoratul UDMR l-a votat pe Dan Barna
 • 3% din electoratul PNL l-a votat pe Kelemen Hunor
 • 6,8% din electoratul Pro România l-a votat pe Theodor Paleologu

Klaus Iohannis a atras 14,5% din votanții USR, 10,4% din votanții PMP și 7.9% din votanții Pro România. Iohannis a pierdut voturi PNL care au mers spre Barna (4,4%), Paleologu (3,8), Kelemen Hunor (3%). 84,1% din cei care au votat PNL la europarlamentare l-au votat pe Klaus Iohannis în primul tur.

Viorica Dăncilă a „ciupit” 9% din votanții PMP, 6% din votanți USR, 4,6% din alegătorii ALDE și 4,2% din votanții Pro România. Dăncilă a pierdut 7,9% din votanții PSD care au mers spre Mircea Diaconu și alți 5,9% din votanții PSD l-au preferat pe Klaus Iohannis. Cele mai multe voturi câștigate de Dăncilă în afara PSD au venit de la alegători care nu au votat la europarlamentare. 77,7% din cei care au votat PSD la europarlamentare au votat-o pe Viorica Dăncilă în primul tur.

Spre Dan Barna a migrat 6% din electoratul UDMR și 5,5% din electoratul Pro România și 4,4% din votanții PNL. A pierdut 14,5% din electorat care a migrat spre Klaus Iohannis, 6% din votanții USR au votat cu Dăncilă, iar 4,8% cu Paleologu. 76,3% din cei care au votat USR la europarlamentare l-au votat pe Dan Barna în primul tur la alegerile prezidențiale.

Independentul Mircea Diaconu a atras 7.9% din votantii PSD, dar și de la PMP (4,9%), USR (2,3%) si PNL (2%). 43% din votanții Pro România la europarlamentare și 36,7% din votanții ALDE NU l-au votat pe Mircea Diaconu la prezidențiale, deși cele două partide l-au susținut pe acesta în alegeri.

Theodor Paleologu a atras 6,8% din votanții Pro România, 4.9% de la ALDE și 4,8% de la USR. Votanți PMP au migrat însă la Iohannis (10,4%), Dăncilă (9%) și Mircea Diaconu (4,9%). 76,3% din cei care au votat PMP la europarlamentare l-au votat pe Theodor Paleologu în primul tur la alegerile prezidențiale.

Kelemen Hunor nu a fost votat de toti alegatorii UDMR. 6% din cei care au votat UDMR la europarlamentare l-au votat pe Dan Barna in primul tur la prezidentiale, 5,6% pe Klaus Iohannis, 4% pe Theodor Paleologu.

Alegatori care nu au votat la europarlamentare dar au venit la vot in primul tur la prezidentiale i-au preferat pe Klaus Iohannis (29.8%), Viorica Dancila (14,8%), Mircea Diaconu (13,1%), Dan Barna (9,9%) si Theodor Paleologu (7%).

8 COMMENTS

 1. Cat de arogant e sefu’ statului…
  Fuge de confruntari ca dracu’ de tamaie.Stie ca nu are cu ce se lauda…
  Tema e sa moara opozitia ( PSD) ca sa raman doar…eu !
  Mesaje profund antidemocratice…Nu suporta opozitie parlamentara ?

  • sincer, ce ar putea discuta klaus cu o semianalfabeta?
   as fi de acord cu o confruntare intre cei doi, dar in urmatoarele conditii:
   1. sa nu se citeasca de pe foi!
   2. confruntarea sa fie in limba engleza!

   • Ha, ha..da…sa nu mai ” ceteasca” Iohanis din hartiii…de acord..dar sa se vorbeasca in …romana…Iohanis se exprima mai greu…cred ca ii e mai usor in…germana.
    S a descurcat in engleza doar daca a avut o pe dna Carmen alaturi.Altfel, la adoptiile de copii s ar fi prezentat numai domnia sa fara” traducator”.

 2. D-l Sunetist al dv. a gresit-o din nou: d-l Serban Nicolae avea microfonul pe reverul stang, insa vorbea cu capul intors catre umarul drept. A fost greu sa-l auzim sub trompeta d-lui Bushoi.

  Pt cititorul dv. care intreba despre aventurile lui Bushoi la Bruxelles (unde tinea partea industriei chimice in scrierea legislatiei UE, in detrimentul populatiei din tarile UE). Mi-am consultat notitele:

  Emisiunea TV5 care il denuntza pe Bushoi se numea “Question a la une” (“Intrebare pe prima pagina”) si a fost difuzata in MARTIE 2018. Partea unde e pomenit Bushoi este in a doua parte a emisiunii de 1 ora.

 3. Frica de dezbatere e pentru ca nu stie ce intrebari i se vor pune. La ultima confruntare cu Ponta l-au dotat cu tehnologie de ultima generatie (microfon si un obiect micut, micut, micut in ureche). A fost, este si va fi un presedinte care transpira cand vorbeste in public, nu este in stare sa negocieze intrarea in Schengen, anularea vizelor SUA, si alte lucruri pentru care este necesara o abilitate de negociere si pregatire prealabila.

  Dancila poate sa faca dezbaterea cu natia (invitand ziaristi si jurnalisti din toate sferele politice. Astfel va demonstra calitatile sale de negociator si mediator.

  • “Dancila poate sa faca dezbaterea cu natia (invitand ziaristi si jurnalisti din toate sferele politice. Astfel va demonstra calitatile sale de negociator si mediator.”
   ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha
   inca o data:”calitatile sale de negociator si mediator.” – ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha
   forine, esti amuzant…

 4. Se pare ca mi-au copiat idea si vor face dezbatere cu jurnalisti si politologi. Insa cel mai bine ar fi ca cei care vor pune intrebarile sa fie candidatii din primul tur. Astfel votantii ar avea un punct de comparatie si s-ar decide cu cine merg in turul doi.

Leave a Reply