O parere avizata, foarte importanta

avion

Şeful SMURD Bihor, medicul Beres Zsolt, primul care a evaluat răniţii accidentului aviatic din Apuseni, a declarat corespondentului MEDIAFAX că în opinia sa, “pilotul şi studenta care au murit nu ar fi supravieţuit nici dacă salvatorii ar fi ajuns la ei în 30 de minute” de la accident.
“De când am participat la acea operaţiune, sunt obosit de hărmălaia mediatică, să aud că pilotul şi studenta din avion au murit de hipotermie pentru că nu s-a ajuns la timp la locul prăbuşirii. Eu nu am făcut autopsia, dar judecând clinic şi ţinând cont şi de experienţa mea de salvator montan şi speo, nu cred că pilotul şi studenta care au murit ar fi supravieţuit nici dacă salvatorii ar fi ajuns la ei în 30 de minute”, a declarat medicul Beres Zsolt, şeful UPU a Spitalului Clinic Judeţean din Oradea şi al SMURD Bihor, coordonatorul în teren al primelor operaţiuni de evaluare a stării de sănătate a supravieţuitorilor accidentului aviatic din Munţii Apuseni.
El a susţinut că a se afirma “că pilotul şi fata au murit de hipotermie este o mare prostie”.
“Să afirme cineva că pilotul şi fata au murit de hipotermie este o mare prostie. Copilotul, care era cu femurul fracturat şi a pierdut doi litri de sânge, nu a murit de hipotermie, ceea ce înseamnă că nu de hipotermie a murit nici pilotul, ci din cauză că avea răni extrem de grave. De altfel, nu se moare de hipotermie în 30 de minute, aşa cum s-a întâmplat cu pilotul”, a spus Beres.
Acesta a afirmat că tot “judecata clinică” îl determină să afirme că studenta de 23 de ani nu a decedat din cauza hipotermiei, ci a leziunilor “extrem de grave” pe care le-a suferit în momentul impactului avionului cu solul.
El a mai spus că nu crede că tânăra ar fi supravieţuit, “chiar dacă ar fi fost condiţii ideale, vizibilitate, temperatura aerului bună, caldă şi s-ar fi intervenit în 30 de minute cu un elicopter care să preia direct victimele”.
“Fata avea fracturată coloana cervicală, iar abdomenul era întins, semn al unei imense hemoragii interne. Nu de hipotermie a murit, aceasta este opinia mea categorică. De altfel, şi doctorul Ianceu (unul dintre medicii răniţi în accident – n.r.) a spus că fata stătea pe un loc mai în spatele avionului, dar a fost proiectată în faţă de forţa impactului. Practic, ea a devenit tetraplegică din acel moment”, a spus şeful SMURD Bihor.
Medicul Beres Zsolt a precizat că a fost desemnat de secretarul de stat Raed Arafat coordonator al activităţilor de evaluare a răniţilor şi de evacuare a acestora “din teren” până la punctul din care aceştia au fost preluaţi de echipajele coordonate de directorul medical al operaţiunii, coordonatorul SMURD Cluj, doctoriţa Golea.
“Luni după-amiază am pornit în intervenţie după ce am fost sunaţi de dr. Hadrian Borcea (fostul şef SMURD Bihor, acum directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean din Oradea – n.r.) în jurul orei 16.30. La acel moment nu era clar decât faptul că s-a prăbuşit un avion medical, dar nu se ştia unde anume, decât că era vorba despre o zonă posibil la limita dintre judeţele Cluj, Alba şi Bihor. Iniţial, am fost orientaţi de către colegii de la Dispecerat spre Gârda (judeţul Alba), dar abia am ajuns pe şoseaua de centură că ne-au spus să ne îndreptăm spre Beliş (judeţul Cluj)”, a relatat şeful SMURD Bihor.
El a menţionat că, pe drum, a primit informaţii contradictorii cu privire la locul prăbuşirii avionului, “inclusiv pe baza informaţiilor de la localnici din această zonă, martori oculari”.
“Dispeceratul însă ne-a fixat un triunghi pe care trebuia să-l periem. Punctele triunghiului era limita Alba-Cluj, versantul nord-estic al pârtiei Mătişeşti, zona Poiana Horii, Horea”, a spus medicul Beres.
Potrivit acestuia, din Oradea au pornit două echipaje de Terapie Intensivă Mobilă şi o maşină de medic, cu doi medici, doi paramedici şi un asistent, iar pe drum s-a alăturat încă un echipaj de paramedici, cu o maşină, din oraşul bihorean Aleşd.
“În momentul când ne-am întâlnit cu colegii din Aleşd, din mers, am primit informaţii de la Dispecerat că vor interveni echipaje SMURD din trei judeţe, şi ştiam că, potrivit protocolului, va trebui să anunţăm ordinea de sosire. De asemenea, în acel moment ştiam că va exista un punct de comandă din partea ISU şi un medic care va coordona întreaga operaţiune, ca aşa-numit director medical, din partea SMURD din judeţul de competenţă teritorială. Am intrat imediat pe frecvenţa SMURD Cluj cu aparatura de comunicaţie radio din maşini, să anunţăm că vom intra pe teritoriul lor”, a spus şeful SMURD Bihor.
Potrivit acestuia, în momentul în care echipajele conduse de el au ajuns pe teritoriul judeţului Alba, s-a întâlnit cu comandantul operaţiunii din partea ISU şi cu directorul medical, de la SMURD Cluj.
“Când am ajuns pe teritoriul judeţului Alba, pe şosea, unde este o poartă mare din lemn, în zona dintre Horea şi Poiana Horii, am întâlnit comandantul operaţiunii, un colonel de la ISU Alba, Mureşan, şi coordonatoarea din partea SMURD Cluj, doctoriţa Miclăuş”, a spus Beres.
Acesta a adăugat că, urmând sugestia salvamontistului bihorean Mircea Petrescu, colonelul de la ISU Alba a ordonat împărţirea în trei grupuri a echipelor de căutare a răniţilor, formate din pompieri, personal medical, salvamontişti şi localnici: “O echipă în care era şi salvamontistul Mircea Petrescu, de la Ştei (n.r. – judeţul Bihor), s-a dus spre Vârful Pietreasa, eu am mers spre pârtia Mătişeşti, unde am vrut să urc ca să văd dacă, aşa cum putea fi logic, răniţii au făcut un foc ca să fie reperaţi”.
Şeful SMURD Bihor a afirmat că în momentul când a ajuns în vârful pârtiei a fost anunţat că a fost identificat locul unde se prăbuşise avionul.
“M-a sunat o colegă, care mi-a spus că un localnic a găsit locul unde s-a prăbuşit avionul, şi că trebuie să mă îndrept acolo, spre Pietreasa. Ţin minte exact ce mi-a spus colega: ?S-au găsit victimele, dr. Arafat a spus să evaluezi victimele şi să coordonezi evacuarea până la sosirea medicului-şef de la SMURD Cluj care va fi directorul medical?. Am întrebat unde sunt victimele, mi s-a spus şi am luat-o în direcţia aia, pe care era şi centrul de comandă. Încă nu ştiam care era starea victimelor”, a spus Beres.
Potrivit acestuia, medicii de la SMURD Bihor au plecat în trei maşini de intervenţie de la centrul de comandă spre locul unde se afla epava avionului: “Noi am mers spre Pietreasa în coloană. O localnică ne-a zis să fim atenţi, că drumul este îngust, pe un singur fir, şi că nu încap două maşini dacă una sau mai multe maşini ar fi coborât de acolo, iar maşinile care urcă nu pot întoarce decât într-un loc de pe vârf. (…) Deşi noi eram pregătiţi să mergem cu maşinile noastre până acolo, pentru că sunt maşini de teren, cu tracţiune integrală, şi am fi reuşit, chiar dacă erau condiţii foarte grele, cu frig, întuneric, ceaţă şi zăpadă, ceea ce nu ştiam atunci era că victimele începuseră deja să fie aduse spre drum”.
“Pe drum ne-am întâlnit cu cea de-a doua victimă pe care o aduceau nişte localnici. Prima a fost studenta de 23 de ani, pe o targă improvizată, alături de dr. Radu Zamfir, care s-a deplasat pe propriile picioare. Fata a fost scoasă de lângă epavă de localnici şi de salvamontiştii din Bihor, care au încercat s-o resusciteze, şi a fost deja evacuată înainte să-i pot face o evaluare. A doua victimă adusă, tot de nişte localnici, a fost copilotul, care era în stare de cod roşu, adică foarte grav, cu fractură de femur. Era alb ca varul, somnolent, a trebuit să fie evacuat de urgenţă. În spatele maşinii de medic în care eram eu se afla o maşină de prim-ajutor, l-am pus acolo şi i-am acordat primul-ajutor, pe targă – lichide, încălzire, analgezie -, după care trebuia să trimit maşina jos, spre intersecţia din sat, unde se aflau deja peste 12-15 maşini şi de unde trebuia preluat şi dus mai departe la Cluj. Pentru că drumul era îngust şi nu se putea întoarce maşina, le-am spus băieţilor de pe ambulanţă să meargă cu spatele până unde vor putea întoarce”, a povestit şeful SMURD Bihor.
El a mai spus că i s-a raportat că medicii Călin Pivniceru, Sorin Ianceu şi Valentin Calu sunt în stare bună şi că “puteau fi evacuaţi cu nişte maşini de teren de la Asociaţia Transilvania Off Road, mobilizaţi acolo de primar, în care dealtfel se şi aflau răniţii”.
“Am reevaluat cele trei victime şi am ajuns la aceeaşi concluzie, că niciunul nu prezenta necesitate de intervenţie imediată, salvatoare de viaţă, cum spunem noi, şi că pot fi evacuaţi cu jeep-urile în care se aflau, pentru că leziunile lor nu puteau fi agravate în acest fel”, a relatat dr. Beres.
Potrivit acestuia, deşi “din afară se poate critica de ce au fost evacuaţi răniţii aceştia cu maşini de teren particulare”, decizia a fost corectă, deoarece în caz contrar, pentru a fi evacuaţi cu ambulanţele ce trebuiau să ajungă pe drumul cu un singur fir, ar fi însemnat “să mai treacă o oră”: “SMURD avea capacitatea să evacueze răniţii cu maşinile proprii, dar nu ar fi fost logic. Tocmai aici a fost şi importanţa coordonării evacuării, să prevenim o situaţie în care o victimă sau mai multe nu puteau fi transportate din cauza blocării drumului sau o situaţie în care o victimă gravă nu ar fi beneficiat de intervenţie în cazul în care aceasta era necesară, ci să fie transportată neadecvat. Dar aici nu a fost cazul de aşa ceva”.
Potrivit acestuia, la punctul de comandă s-a întâlnit din nou cu maşina în care era copilotul avionului, “care a ajuns cu puţin înainte să ajungem şi noi cu ceilalţi trei răniţi, pentru că şoferul ambulanţei care îl transporta a trebuit să meargă mult cu spatele, şi aproape l-am ajuns din urmă”.
“La punctul de comandă toţi răniţii au fost preluaţi de la cei cu jeep-urile de o ambulanţă pentru victime multiple, de ambulanţa noastră din Oradea de Terapie Intensivă Mobilă şi de maşina de prim-ajutor de la Aleşd dotată cu medic. Toţi au fost reevaluaţi şi a început evacuarea spre UPU Cluj. De aici, totul a fost practic rutină, până la Cluj. Am mers în coloană, cu antemergător, cu sirene şi girofarurile în funcţiune”, a adăugat şeful SMURD Bihor.
Acesta a afirmat că ulterior a aflat despre speculaţiile făcute în presă cu privire la faptul că personalul medical şi paramedicii nu ar fi făcut decât să aştepte pe marginea drumului ca localnicii să le aducă răniţii, motiv pentru care este “supărat”.

MEDICUL LEGIST : “CAUZE COMBINATE ALE MORTII. GREU DE SPUS DACA PUTEAU FI SALVATI”

Medicii legişti au stabilit cauzele morţii pilotului Adrian Iovan, care a murit în urma prăbuşirii avionului în Munţii Apuseni. Potrivit specialiştilor, Iovan a murit în urma unui şoc traumatic, combinat cu un şoc hipotermic. În cazul studentei în vârstă de 23 de ani, de asemenea decedată în accidentul aviatic, aceasta a murit din cauza hipotermiei şi a compresiei toracelui care a împiedicat-o să mai respire.

“Cazurile sunt deosebite. La pilot cauza morţii este un şoc traumatic, combinat cu un şoc hipotermic, şocul traumatic provocat de fracturi ale membrelor inferioare şi fracturi costale multiple. În cazul fetei, mecanismul morţii este de şoc hipotermic, combinat cu tulburări de dinamică respiratorie, ca urmare a unui traumatism”, a spus şeful Serviciului de Medicină Legală (SML) Alba, Gheorghe Vieru.

În cazul pilotului nu se poate stabili cu certitudine ora decesului, iar în cazul fetei momentul decesului este cu mai puţin de 12 ore în urmă.

Întrebat dacă ar fi putut fi salvaţi, Vieru a răspuns că acest lucru este foarte greu de stabilit.

“Greu de spus, pentru că nu avem toate datele şi de laborator, ca să ne confirme diagnosticul macroscopic(…)Noi o să extindem investigaţiile şi o să avem date mai precise”, a afirmat el, potrivit Mediafax.

http://jurnalul.ro/stiri/observator/cauzele-mortii-lui-adrian-iovan-primele-rezultate-ale-necropsiei-659464.html

81 COMMENTS

 1. Incredibil! Eu cred ca TOTI oamenii din teren si-au facut treaba sau au incercat din raspunteri sa si-o faca. Nimeni nu pleaca intr-o misiune de salvare cu gindul: “sa ma duc acolo, sa fac poze, sa la vind la click, sa fumez o tigara si sa ma intorc acasa sa povestes la vecini ce am vazut”
  Chiar si autoritatile cred ca au incercat, ca n-au fost in stare e alta chestie. Ultima mea parere e ca stsul a vrut sa-l loveasca pe pontescu si pe impotentii lui. Pacat ce “victimele colaterale” ale bataliei politice au platit cu viata.

   • Poate ca am, pt. ca nu inteleg ce vrei sa spui. A, dar poate problema e la tine…. Da-mi voie sa te “iluminez”
    – PONTESCU – si asta, ponta, vine dintr-o lunga linie de “escu” ai Romaniei si mi=ar parea rau sa nu fie valorificat
    – impotent – nu ma, nu la ce te-ai gindit tu faceam referire, nebunule…
    din DEX – IMPOTÉNT, -Ă, impotenți, -te, adj. Lipsit de vigoare; neputincios. ♦ Spec. (Despre bărbați) Inapt pentru săvârșirea actului sexual. – Din fr. impotent, lat. impotens, -ntis.

    Ori esti “un prozaic”, ori esi un incult. Pe blogul asta mi s-a parut ca scriu oameni mai dezghetati :)))))

   • Tot ce declara acest fost sef de la SMURD arata cam cat de competent era,poate de aceeia e un “fost”! Medicul legist a declrat dupa autopsie ,in mod extrem de clar,ca eroii IOVAN si Aura Ion au decedat din cauza hipotermiei…!

 2. Probabil asa e ..dar e revoltator faptul ca nu s-a intervenit in timp util …apoi concluzia nu ar fi lasat loc de interpretari ..

  • Nu e vina Smurdului ca nu s-a intervenit la timp. Ei trebuiau sa intervina la o locatie cunoscuta pentru a ajuta victimele. Nu era treaba lor sa gaseasca acea locatie.

 3. Depolitizati tot ce e de stat. Puneti oameni pregatiti, specialisti in domeniu. Politicienii prosti…la parlament. Lasati Romania sa traiasca. Gunoaie politice…!

 4. D-le Tudor sterge postarea asta penibila! Iar incerci sa aperi Guvernul? Au murit 2 oamnei inghetati de frig…asa a spus medicul legist care a efectuat autopsia!

   • Eu n-am nicio problema grava! Nu inteleg de ce postati ce a spus seful SMURD Bihor si nu postati ce a spus medicul legist care a efectuat autopsiile celor doua victime! Prin astfel de postari incercati sa induceti ideea ca oricum ar fi murit si ca nu e o problema ca autoritatile au intervenit atat de tarziu…! Succes la manipulat!

    • sunteti jenanta ! de ce postez opinia unui medic care a fost la fata locului si nu postez opinia altui medic. nu vreau sa induc nimic. vreau sa lamuresc o situatie ce poate fi inteleasa de oameni inteligenti, nu ca dvs

    • cunoasteti cumva data exacta a decesului daca tot sustineti aceasta idioata teorie ca au murit pur si simplu de frig inghetat? Chiar credeti ca un om moare asa pur si simlu inghetat de frig in 5 ore daca nu are sangerari masive?

  • Gresit ! Medicul care a efectuat autopsia a spus ca ambele decese s-au datorat multiplelor leziuni , fracturi si ce-or mai fi fost SI HIPOTERMIEI , ceea ce nu inseama ca un om care-i ranit grav , fara sanse de supravietuire , dar ,inca, in viata , nu poate muri de frig . Si inca ceva , in timpul transmisiilor televiziunilor din acea zi , s-a dat informatia ca pilotul este inconstient de ceva vreme , informatie ce s-a mai repetat . El era mort de-atunci ! Mara , ai cunostinte medicale ? Care-s argumentele pe care te bazezi , cand contrazici un medic cu pregatire si experienta indelungata ? Asta-i marea noastra greseala , le stim pe toate !!!

  • din cauza leziunilor interne care au dus la sangerarea interna deci ,circulatia sangelui a fost intrerupta si prin urmare temperatura corpului scade imediat odata ce inima pompeaza pe vase si artere din ce in ce mai putin sange pana se opreste in final ,tehnic la pilot si la studenta din cauza pierderi de sange din sistemul de vene artere se ajunge in mod inevitabil la scaderea temperaturi ceea ce in medicina se numeste hipotermie , dar nu in sensul tuturor prostilor care spun ca fata si pilotul au murit ca au inghetat de frig ca nu a fost cald afara sau ca nu sau putut incalzi la foc , asta e cea mai mare idiotenie spusa de toti cretini de pe la tv cand spun ca cei doi au murit de frig , putea sa fie si 25 de grade afara ca daca pierzi sange prin sangerare interna sau externa normal ca pana la urma tehnic tot de hipotermie mori ,ceilalt care nu au avut leziuni si sangerari daca mai stateau posibul pana dimineata si fara sursa de foc e posibil ca ei sa moara clar prin soc hipotermic ,Atunci se putea spune ca cei care au supravietuit si nu au au leziuni interne sau externe prin care pierd sange au murit pur si simplu inghetati dar nu e cazul pilotului si studentei .De aceea e bine sa nu ne jucam cu semnificatia cuvintelor .

 5. Poate ca Dumnezeu i-a vrut pe acesti doi oameni de-a dreapta lui si cred ca ar fi murit oricum, indiferent din ce motiv. Daca toate lucrurile ar fi mers struna macar familiile lor ar fi acceptat ca asa a fost sa fie; n-ar mai purta acum atatea regrete, atatia “daca” si atata revolta impotriva unor necunoscuti ghiftuiti, incompetenti, nesimtiti care n-au bun simt sa-si asume un minim de vina. L-am vazut pe sateanul acela (Gheorghe Trif) plangand, regretand ca a juns prea tarziu, dorindu-si sa fi putut face mai mult de parca era datoria lui, de parca el era platit sa salveze vieti. Pe obrazul celor responsabili n-am vazut nici o lacrima, nici o urma de regret, dimpotriva- sfidare maxima.
  Adrian si Aura, Dumnezeu sa va odihneasca, suflete mari!

 6. de ce nimeni nu isi pune intrebarea “de ce avionul s-a prabusit” ?? de ce o dam pe ocolite, si facem tam tam pe subiectul interventiei echipelor de salvare ??

  • prietene esti ori naiv, ori rau intentionat. Aici sunt doua aspecte total diferite si anume: 1. Cauzele accidentului si 2. modul de actiune al autoritatilor. Se pare ca eroarea este intentinata.

 7. Of,of in continuare incercati sa atenuati impactul mediatic ingrozitor de negativ care se abate in aceste zile asupra USL.
  Pana mai ieri ati incercat sa aruncati toata vina asupra STS.
  Nu a functionat,deoarece toate televiziunile si ziarele arata cu degetul spre actuala putere.
  Sunt foarte curios ce-o sa mai inventati in continuare.
  ROMANII STIU CA ACTUALII GUVERNANTI AU MAINILE PATATE DE SANGE.

  • Domnule, ca sa intelegeti ceva din acest eveniment, faceti un efort si depolitizati totul. Asa veti avea in fata o cu totul alta perspectiva.

   • Nu depolitizam nimic atata timp cat acesti incompetenti au fost numiti politic. Asumati-va votul, voi, cei 70%. Punct.

 8. Ok, nu ar fi trait, dar ar fi murit ca niste oameni adevarati si nu in chinurile maxime precum ca niste animale salbatice!

 9. Capinstein sau cap de piatra asta de la asa zisul SMURD Bihor incearca sa isi ascunda partea de vina cu aceasta elucubratie…ca ne spune el noua ca cei doi nu ar fi supravietuit?!! Nu zau?! Dar e si el vreun cititor in stele si nu ne-a spus sau cum vine treaba? Nu mai bine erau ei acolo in 30 de minute ( perioada de timp spusa de capinstein in elucubratia lui) si apoi putea sa vorbeasca! Acele persoane au supravieutit mai mult de cele 30 de minute….deci pana la proba contrarie puteau fi salvate! PUNCT! In tampenia lui profesionala si umana inseamna ca al lui pretios si f competent SMURD Bihor nu ar trebui sa mai trimita niciun echipaj la un accident unde nu pot ajunge mai repede de 30 de minute! Tot capinstein spune ca el nu e legist….si daca legistii au spus HIPOTERMIE…el fiind SEF la smurd ne spune ca legistii “este” fraieri si ca el este mafaldea si ne spune el noua ca oricum nu ar fi supravietuit?!! Un alt incompetent ajuns sef pe criterii absolut independente de profesionalism,experienta (pe care o invoca) si umanitate! Declaratia lui incearca sa scoata castanele din focul si sa mai scada imaginea urata si crunta asupra autoritatilor si desigur asupra unui prim ministru impotent…desigur politic…ca altfel e fff potent! Ar trebui demis acest SEF de smurd imediat pt aceste declaratii! Parere personala…!

  • Si tu esti vreun cititor in stele sa stii ca ar fi supravietuit??? Si daca fata ar fi supravietuit si ar fi fost toata viata o leguma legata la aparate ( din cauza coloanei cervicale fracturate) crezi ca aia mai era viata? Intre parerea unui medic si ofurile tale da-mi voie sa acord mai multa incredere medicului. Nu spun ca nu ar fi fost ideal sa se intervina in 30 de minute, dar daca ar fi supravietuit sau nu cei 2 doar dumnezeu stie. Oamenii pot muri din cauza ranilor si la multe zile dupa un accident.

 10. Corect,aceasta declaratie si interventia de aseara a d-lui Arafat demonstreaza ca avem oameni care au responsabilitate si stiu ce au de facut.Isteria unor comentatori neaveniti ,lamentabila si de cele mai multe ori populista strica in loc sa ajute la tratarea cu seriozitate a situatiei si luarea masurilor care sa evite pe viitor greseli.Am asistat zilele astea la desfiintarea in totalitate a tuturor structurilor in care romanii au incredere si care au demonstrat ca sint capabile sa-si indeplineasca misiunea ptr. care au fost create.S-au atacat procedurile ,ca nu sint bune ,sigur ,ele se imbunatatesc continuu ,asta e rostul lor de a se adapta permanent la provocari .Nicio procedura nu ramine batuta in cuie ci se adapteaza .Sint zeci de accidente zilnic in lume si multe nu se gestioneaza ca la carte dar am vazut ca problemele sint tratate profesionist ,se trag concluzii ,se imbunatatesc procedurile ,se asuma responsabilitatile si se merge mai departe.Se acuza ca au ajuns localnicii primii ,pai si in accidentele din Atlantic au ajuns navele de pescuit inainte de navele de salvare ,e normal ,si in Muntenegru primii au ajuns localnicii -care e contradictia?Au aparut sindicalisti ,pensionari ,toti priceputi la comunicatii ,la medicina ,la pilotaj si la inginerie aviatica si-au dat toti cu presupusul si au aruncat in spatiul public si minciuni si interese personale si frustrari si interese politice .s-a creat un amalgam de pareri prin care cu greu isi fac loc parerile unor oameni ca Arafat sau medicul pe care l-ati citat aici si care au salvat mii de oameni.Sigur ca s-au facut greseli ,au inceput si masurile ,se va face ancheta tehnica ,ancheta procuraturii care vor trage cred concluzii pertinente si care vor stabilii si alte inovatii dar si concluzii care sa imbunatateasca aceasta activitate.Ce rezolvam cu faptul ca unii discrediteaza totul si fac praf increderea in institutii fara a tine cont ca aceleasi institutii au actionat in cele mai multe cazuri corect si in interesul nostru.Am auzit expresii ca stat esuat ,cosciug zburator ,si multe altele care nu sint nici reale si care strica tot ce s-a cladit.Chiar nimic nu e bun in tara asta ?

 11. PS….si vad ca si antescriitori pe blogul Dvs sunt de aceeasi parere…aceasta opinie a acestui asa zis profesionist incearca sa scada vina guvernului PONTA! Vad ca au demis un secretar de stat si niste sefulici neimportanti. Fiind evident ca antenuta3 a sucit macazul si nu mai critica acest personaj lugubru pe nue Ponta….am si eu dubii in privinta sinceritatii acestei postari pe blogul Dvs. Imi cer scuze…e opinia mea. Imi doresc sa ma insel! Toate cele bune!

  • primarule, este opinia unui medic ce a fost la fata locului. orice politizare face din opinia ta ceva extrem de neplacut

   • Asta e urmarea tratarii fara raspundere a unui eveniment si comentariile unor neica nimeni .SMURDUL e prost ,medicii de acolo niste lasi ,ISU care inseamna pompieri si alti salvatori sint rai si trebuie pusi la zid ,guvernul sa fie impuscat -rusine ca nu stim sa tratam cu raspundere si sa invatam ce trebuie din aceste evenimente grele.Miine probabil medicul de la SMURD va salva vieti dar nimeni nu va sti,azi insa il injuram ca asa da bine .

   • Domnule Radu Tudor, daca nu ati aflat “Primarul” e “moasa comunala”, el crede ca le stie pe toate, dar uita, netinand cont de zicala “Vezi-ti lungul nasului”, ca nu le stie pe toate nici chiar in “parohia” sa.

 12. http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/explicatia-halucinanta-a-lui-ion-burlui-seful-demisionar-de-la-igsu-pentru-esecul-din-apuseni-la-munte-nu-i-ca-la-campie.html

  Aveti o mostra de incompetenta impletita cu o frustrare personala cum rar am vazut. Referirile mai vechi din media la “capacitatile” acestui personaj sunt elocvente. Cum a mintit ca a dat examen pentru ocuparea functiei, punand MAI in dificultate, neavand date despre un asemenea concurs (http://www.evz.ro/detalii/stiri/cum-a-dat-examen-burlui-ca-sa-ajunga-sef-peste-pompieri-intr-o-zi-in-care-mai-zice-ca-nu-1065213.html). Cum convoca media cand era la Suceava pentru a le demonstra competentele referitoare la ….abdomene (http://www.youtube.com/watch?v=9nU5ManOHGo). Dar totul a culminat cu acest comunicat, de astazi, in care incearca sa foloseasca prestigiul unei institutii pentru a-si exprima frustrarile personale. Vorba psihologului Dumitrascu “eroare fundamentala de atribuire” – asta e “diagnosticul”. La munte nu-i ca la campie, parintii nu-si omoara copii … Doamne, halucinant! Si cand te gandesti ca nu e singurul de aceasta factura in institutiile din societatea noastra…. Am ajuns la o concluzie: cred ca foarte multi dintre conducatorii de institutii nu au fost supusi la o elementara testare psihologica!!!!!!!! Cred ca am avea surprize uriase daca ar fi toti sefii testati psihologic!

 13. Domnule Radu Tudor, va respect si va iubesc…..ma dezamagiti profund!!!!Chiar credeti in ceea ce se doreste a se insinua? Nu aveti senzatia ca cineva vrea sa stiga lumina, sa incuie usa si sa plece?

  • ce insinuare??? dvs pe ce lume traiti? ce stingere de lumina? sunteti calificata sa combateti opinia unui medic ce a fost la fata locului?? zau, e jenant

   • salariul mi-l platesc singur prin audienta pe care o fac. despre restul mesajului, e jenant. daca eram un bastion pt tine si asa gandesti, e perfect ca renuntam unul la altul. succesuri !

   • Adevarul a fost spus de catre legist si este total diferit de ce a spus acest doctor,probabil in ideea de a se apara!

 14. Dle Radu Tudor , va apreciez incisivitatea unica fata de pielea tabacita ale porcilor din politica Romaneasca !
  Daca laturile din conducerea tarii nu reusesc sa ne decimeze prin infometare , si alte programe si legi facute contra poporului, , uitati ca reusesc sa o faca alti ciraci prin nepasare , neputinta, incompetenta si in special prin nesimtire ! acei doi oameni traiau si astazi fara doar si poate , daca tara noastra purta oricare alt nume al oricarei alte tari din europa ! Din pacate in privinta constiintei al responsabilitatilor fata de oameni, al dorintei de a face bine cetatenilor , noi ne numim Romania ! si din punct de vedere al salvarii oamenilor cand vine vorba de catastrofe sau accidente , acest nume de tara , Romania , este egal cu UCIDERE SAU CRIMA ! Suntem niste oameni extraordinari la multe capitole , doar ca avem un punct foarte slab , Suntem f usor de manipulat de clasa politica ! suntem foarte vulnerabili la gogosi 1 la gogosile servite cu perfidie de cei ce ne-au pus jugul pe care il purtam voit de atatia ani ! Dumnezeu sa-i odihneasca pe cei doi nevinovati ! Nemernicii dorm bine si acum !

  • “porci,laturi,infometare,contra poporului,ciraci,nepasare,neputinta ,incompetenta,nesimtire,uicidere, crima numita Romania ,perfidia,nemernicie-asta e ce au inteles unii ca e tara asta .Ce SMURD ,ce Pompieri ,ce jandarmi ce armata ,noi hulim totul si pe toti caci traim cu impresia ca daca criticam sintem ok.Uitam ce fac pompierii ,ce fac jandarmii ce fac medicii smurd ,salvarea .E probabil cea mai jalnica tratare de catre mass-media a unui acceident in lume .

    • Eu sint foarte bine dar lacrimogeala asta si aducerea unor frustrati sa-si dea cu parerea a r trebui sa va dea de gindit .Ar trebui ca jandarmii ,pompierii si medicii de la smurd sa lase lucrul si sa va oblige sa cereti scuze in numele celor care i-au jignit pe posturile de tv.

   • Faptul ca nu sa vrut a se folosi un dispozitiv de depistare mai ales in astfel de situatie, ca vezi nene , trebuia aprobarea nu stiu cui adormit de procuror care nu a fost de gasit , asta dovedeste daca crima si nesimtire zace in mintea celor pusi acolo care trebuie sa salveze vieti ! Fac referire la capii cei rai si nemernici , birotici , nu la personalul de actiune din teren !
    ,,domnule, mor niste oameni cazuti in munti gasiti-i
    ! pai stiti…. trebuie aprobarea tov. cutare !
    Domnule ! mor oameni acolo !
    nu se poate ! trebuie aprobare , asteptam pana vine tovarasu cutare de la partida de bambilici !
    ,,nu e,, infractori asa ca sa astepte !
    Cata penibilitate criminala !!

 15. D-le Tudor ,comentariul dvs. a reușit să deschidă rana din sufletul meu cînd unica mea soră a murit în condiții similare , dar pe șosea. Am bănuit de la primele imagini ,,mai clare,, că acei doi oameni NU aveau cum să supraviețuiască…. Putere de a purta în suflet absența dureroasă le doresc părinților fetei, pt . care viața de acum încolo va fi sau nu va mai fi, chiar dacă acolo sunt mai mulți frați. Nici o demisie ,nici o pedeapsă penală nu va repara sufletul acestor oameni. Eu am rămas cu ,,handicapul,, de a-mi aștepta sora și acum după 12 ani…altfel nu pot să supraviețuiesc !!! Nu voi înțelege moartea decît în ordinea firească a timpului pe care trebuie să-l trăiești. Vă rog să-mi iertați această confesiune scăpată în acest context ! SORA MEA era cu 14 ani MAI MICA decît mine . Eu am crescut-o !

 16. Domnule Tudor, va urmaresc emisiunea din care faceti parte de mult timp si am considerat, pana aseara, ca atat dumneavoastra cat si colega domneavoastra sunteti niste oameni impartiali. Aseara m-ati dezamagit! In ianuarie 2012 am stat zile in sir la Universitate…am simtit din plin bastoanele jandarmeriei si gustul amar lasat de gazele lacrimogene….nu am iesit in fata sa ma laud cu asta…am spertat ca se va schimba ceva…S-a schimbat, dar nu acolo unde trebuie. Ministrii nu trebuiesc schimbati in functie de parerile unor moderatori. Faptul ca vi s-a acordat multa atentie in ianuarie 2012 vi s-a cam urcat la cap si aveti senzatia ca sunteti un fel de Dumnezei. Imi pare rau daca v-am suparat. O zi minunata.

 17. mare pacat ca cei care ne conduc de ani buni alternand opozitia cu guvernarea nu vor sa constientizeze ca asumarea politica a unor ministere cheie este dezavantajos pentru populatie. al cui este interesul de a nu avea la conducerea ministerelor specialisti in locul oamenilor politici cu pregatire inadecvata – doar ” recomandari” de la partid?

 18. Si asta mai e in functie?Cum isi permite sa spuna asa ceva.Stie el sigur ca nu mai traia?Daca tot sunt atatea demisii si asta ar trebui dat afara urgent.Eu cred ca si multi sefi din astia locali ai ISu ar trebui demisi.NU i posibil asa ceva.Stroe si a dat demisia pentru o declaratie nefericita.Asta mai e pe functie la ora asta?

 19. Domnule,Radu Tudor,eu am inteles.Ce are toata lumea asta?CUM INTELEG,UNII,TOTUL PE DOS!VA RESPECT,ANTENA3.

 20. şeful SMURD Bihor… a afirmat că ulterior a aflat despre speculaţiile făcute în presă cu privire la faptul că personalul medical şi paramedicii nu ar fi făcut decât să aştepte pe marginea drumului ca localnicii să le aducă răniţii, motiv pentru care este “supărat”
  SI, CATEVA PARAGRAFE MAI SUS:
  “Pe drum ne-am întâlnit cu cea de-a doua victimă pe care o aduceau nişte localnici. Prima a fost studenta de 23 de ani, pe o targă improvizată, alături de dr. Radu Zamfir, care s-a deplasat pe propriile picioare. Fata a fost scoasă de lângă epavă de localnici şi de salvamontiştii din Bihor, care au încercat s-o resusciteze, şi a fost deja evacuată înainte să-i pot face o evaluare. A doua victimă adusă, tot de nişte localnici, a fost copilotul, care era în stare de cod roşu, adică foarte grav, cu fractură de femur”.

  DECI? AU ADUS LOCALNICII RANITII, ‘AU BA?

 21. D-le Radu Tudor,se pare ca acest fost sef de SMURD face declratii perfect neadevarate,din spatiul unui birou bine incalzit si cu evidenta tendinta manipulatoare,medicul legist declara exact contrariul!

 22. Demisia sau demiterea lui Opris nu sunt suficiente.Sa fie gasiti cu nume si prenume cei care au trimis salvatorii aiurea cei care au intors oamenii din drum dand informatia ca au fost localizati.Gasiti si trimisi in fata justitiei sa raspunda pentru neglijenta,mepriceperea si nepasarea criminala de care au dat dovada.Daca pleaca Stroe si chiar Opris dar nepriceputii raman n-am facut nimic.La urmatoarea catastrofa bosimanii astia ticalosi din toate structurile vor livra din nou informatii FALSE.

 23. Se dovedeste ca metehnele practicate de guvernele postdecembriste nu aduc decat moartea. Institutii inutile populate cu clienti, fini, nasi, veri, politizate si incompetente. Cati au luat atitudine cand in numele lipsei de cadre, toti incompetentii au fost promovati in functii cheie pentru a raspunde prezent la chemarea politicului. Cancerul Romaniei= clasa politica si este in metastaza.
  Conform ICAO – 121.5 MHz – Emergency frequency; the guard band for this frequency includes the band http://www.icao.int/safety/acp/ACPWGF/ACP-WG-F-22/ACP-WGF22-WP09-VHF COM frequency planning.docx

 24. Mai draga, sa fi ajuns oamenii de specialitate la ei in 3 ore, cand inca mai traiau , am fi fost linistiti… indiferent ce se intampla dupa… . Se pare ca minunatii sefi organizeaza concursurile, pentru ocuparea posturilor, pentru a elimina competentii si promovarea nepotismului, etc.

 25. Este necesara o restructurare masiva a institutiilor statului,clarificarea indatoririlor fiecarei institutii si eliminarea tuturor incompetentilor pilosi si interzicerea nepotismului. Trebuie rupta pisica in doua.Asa nu mai merge.Ne furam caciula unul altuia si ne ucidem compatriotii.Suna frumos,dar mafiotii corupti si gusati nu vor renunta niciodata la scaunele lor calde.Poate daca scapam de Basescu si cu conditia ca USL sa vrea sa faca treaba,se va dezinfecta societatea romaneasca in care domneste haosul si delasarea.

 26. Dupa ce ca mai avea o bruma de incredere, se pare ca si SMURD ul incearca sa se faca de rahat in toata povestea asta, cu declaratii penibile inclusiv de la Arafat.

 27. Fara a fi de specialitate am opinat chiar in seara accidentului ca cei doi nu ar fi supravietuit. Cum? Pe baza de logica:
  1. Descarcerarea pilotului Iovan a durat mult chiar si in conditiile in care se scotea un cadavru; in cazul descarcerarii unui ranit in viata ar fi durat si mai mult, caz in care leziunile si hemoragia oricum l-ar fi rapus inainte;
  2. In ceea ce o priveste pe Aura Ion cu fractura de coloana cervicala, traumatisme craniene si bazinul zdrobit nu ar fi supravietuit mai mult ca sigur si nu trebuie sa fii medic sa-ti dai seama de asta.
  Legistul a fost doar mai zgarcit in explicatii, iar hipotermia la care se refera in tandem cu leziunile se datoreaza in principal pierderilor masive de sange si doar in mica masura expunerii la frig, expunere la care a fost supus si copilotul, dar a supravietuit.

 28. “mai uşor cu pianul pe scari domnule de la smurd”…a spus dana grecu.erai acolo şi n-ai mai susţinut ceea ce susţii mai sus.ce scrie pe certificatul aurei ion?….puţină rusinica domnule radu tudor

  • dorine, si daca certificatul e fals dinadins, nezicand nimic de alte lovituri, ci doar de frig, sau poate nu stie dana grecu, ea zice ce zice presa noastra, sa se duca madam grecu la sursa

 29. Pana la urma, doctorul si-a spus o opinie. Dar asa cum prevede si legea, cauza mortii se stabileste (devenind oficiala) pe baza autopsiei realizata de medicul legist. Restul sunt opinii…
  Cred ca si in medicina, ca si in alte domenii, nu poti spune ca nu era nicio sansa pana nu epuizezi toate variantele. Deci nu putem fi categorici ca, daca ar fi gasiti dupa 30 de minute, nu ar fi putut fi salvati. Suna putin a disculpare, dar cred ca in sufletul lui, medicul, nu este convins ca e acelasi lucru faptul ca au fost gasiti dupa 6 ore cu sansa de a fi putut fi gasiti dupa 30 de minute… Cu tot respectul, e neprofesionist sa faci declaratii atat de categorice.

  • foarte clar se va vedea in certificatul oficial al legistului care a facut autopsia si cave va analiza rezultatele clare a autopsiei daca va scrie in certificat leziuni incompatibile cu viata la cei decedati atunci putem sa fim siguri ca nu mai puteau fi salvati,inca nu avem raportul clar al legistului cu leziunile care au fost descoperite la autopsie asa ca nu putem sa spunem exact ce sanse si in cat timp puteau fi salvate cele doua victime

 30. Domnilor, parerea mea este ca se doresc informatii muuuult prea devreme; e firesc ca presa sa puna presiune, dar de aici si pana la a forma un intreg circ in care toata lumea sa comenteze utilizand propria perceptie asupra accidentului si nu ceea ce e cu adevarat real, e mult, e mult preaa mult. Lasati sa se aseze lucrurile (fara a fi abandonat subiectul din punct de vedere mediatic) si sa se faca cercetarile amananuntite. CU EXACTITATE stiu doar cei care au fost partasi la accident,asezand toate aceste declaratii la capitolul vorbe goale. Dumneavoastra, presa, fortati toti oamenii care au intervenit (de la medici, la jandarmi si coordonatori de trafic aerian) sa dea o explicatie, aici si acum! Cum pot face asta fara cercetari?! A, faptul ca toti cei care au provocat marea confuzie trebuie pedepsiti si inlocuiti din functii cat mai repede, cred ca suntem de acord cu totii. Dar eu am reflectat la intreaga situatie zilele acestea, si cu precadere la capacitatea celor care se afla in functii inalte. Una din certitudinile la care am ajuns este ca genereatiile ‘creme de la creme’ de studenti plecati de acum 15 ani, au decis sa ramana dincolo de granite. Cine ramane sa conduca? Mediocritatea impreuna cu patura de sub ea..

 31. Fiind pensionar ma plimb mult. In 23 ianuarie pana n pranz, un mercedes iesea din curtea palatului cec. Un mercedes mai vechi negru. La volan un sofer intre doua varste, iar in spate dreapta un tip negricios ce semana cu un fost consilier tare priceput la terenuri. Nu l-am vazut foarte bine, dar are un tic, pe care nu si l reprima, se scarpina n cap ca o gorila.
  Ma ndoiesc ca venise sa depuna ceva sau sa ia un credit, ca in cladirea centrala a cec stiu ca nu se lucreaza cu publicul.

Leave a Reply