Presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, judecatorul Dana Garbovan lanseaza critici extrem de dure la adresa politicianului Monica Macovei care influenteaza politic justitia prin mesajele ei.

Iata mesajul :

“Europarlamentarul Monica Macovei a facut in seara zilei de 4 martie 2016 cateva afirmatii total neavenite la adresa Curtii Constitutionale, afirmatii surprinzatoare daca ne gandim la apelurile domniei sale din trecut pentru respectarea principiilor statului de drept si a legii.

Astfel, aceasta a afirmat ca, in urma deciziei Curtii Constitutionale, toate dosarele de coruptie “vor fi aruncate in aer”.

Aceasta afirmatie este in primul rand nereala. Ea a fost de altfel contrazisa chiar de procurorul sef DNA Laura Codruta Kovesi, care a afirmat intr-un interviu pentru ziare.com, pe data de 10 iunie 2014, ca “nu sunt interceptari in toate dosarele. Sunt multe cele in care nu am avut interceptari, inclusiv de mita. Iar interceptarea nu e «regina probelor». Ea se coroboreaza cu alte probe.”

In al doilea rand, tonul catastrofic, de natura a alarma populatia si a pune presiune, a mai fost folosit recent de doamna Macovei in luna februarie 2016, dupa ce CCR a declarat legile Big Brother neconstitutionale. Aceasta a spus atunci ca aceste legi trebuie “adoptate rapid, chiar si prin ordonanta de urgenta”. Desigur, interzicerea in mod expres de art. 115 din Constitutie a adoptarii O.U.G. in domenii ce afecteaza drepturi fundamentale pare a fi un amanunt nesemnificativ.

La fel cum nesemnificativ se vede a fi in acest moment si faptul ca tot Constitutia este cea care impune regimul efectelor deciziilor Curtii Constitutionale, Curtea avand de altfel o jurisprudenta semnificativa in acest sens.

Doamna Macovei nu face apel la judecatorii Curtii sa apere Constitutia, ci sa fie ”intelepti”. Iar aceasta “intelepciune” ar trebui sa se concretizeze printr-o motivare unde “vor da o perioadă de circa un an de zile pentru procurarea si punerea in functiune a aparaturii de supraveghere tehnica si o perioada in care sa fie valabile interceptarile deja efectuate”. Nu indica insa ce text din Constitutie ar permite Curtii sa faca acest lucru, un amanunt de altfel esential.

Acest tip de discurs din partea unui politician este o presiune directa asupra CCR si de aceea trebuie condamnat public.

Asa cum de altfel a facut si doamna Monica Macovei in vara anului 2012, atunci cand condamna cu tarie presiunile asupra judecatorilor Curtii Constitutionale.

FIAT JUSTITIA, PEREAT MUNDUS!

Multi ani de zile, incepand cu perioada in care ocupa fotoliul de ministrul al justitiei, am fost convinsa ca acesta este dictonul dupa care se ghideaza Monica Macovei.

Dreptate pana la capat! Justitie pana la capat!

Constant insa ca principiile, ce ar trebui sa fie imuabile, se pot schimba in functie de interese de moment, de aprecieri personale, de jocuri de culise.

Sa fie foarte clar, nu Curtea Constitutionala a adoptat un text de lege neconstitutional. Nu este vina Curtii ca a constatat aceasta neconstitutionalitate, asa cum ii cere de altfel Constitutia. Apoi, deciziile acesteia nu se dau in functie de cum afecteaza lupta anticoruptie, ci de modul in care un text de lege incalca sau nu Constitutia.

Este treaba Guvernului si a legiuitorului sa ia masuri urgente pentru a remedia situatia generata de adoptarea unui text neconstitutional. Pe de alta parte, este treaba judecatorilor sa aplice deciziile CCR in dosarele pe care le judeca – care sunt mult mai numeroase decat cele de coruptie, desi de aceasta chestiune nu pare sa pese nimanui –.

Am mai spus si o repet. Cine afirma, direct sau indirect, ca lupta anticoruptie permite incalcarea Constitutiei arunca in derizoriu tot ce inseamna stat de drept si saboteaza insasi legitimitatea acestei lupte.”

5 COMMENTS

  1. Cine ar mai baga-o in seama pe MM daca nu ar face astfel de afirmatii. Se vede scoala lui Basescu aici. Dai cu gura in toate partile si ramai in atentia presei. Este un scop in sine.

  2. Super momentul cu live telefon şi traducerea la Gîdea în seara asta! Abia acum cad cursarii în propriile capcane, dar şi jurnalismul transmis în mass-media internaţională doar cu materiale de o singură parte, a celor care aruncă mizerii, în rest: nu mai contează!

  3. In 2016 sunt programate alegerile pentru Noul CSM. Aceasta doamna Garbovan a facut parte din ECHIPA DE AUR MACOVEI care i-a bagat in CSM pe Daniletz si pe ceilalti doi , dintre care unul e in prezent dizident fiind prins cu furaciune. Acum Garbovan s-a decis sa candideze si ea si – intrucat la modda e hitul JOS MACOVEI – uite ca il fredoneaza. Ar trebui sa dea dovada de buna credinta si sa nu candideze. Iar daca va candida – judecatorii ar trebui sa demonstreze ca au cantitatea de neuroni necesara pentru a nu se lasa pacaliti a doua oara. Adica vorba aia – daca m-ai pacalit a oua oara – sa mi fie rusine !

  4. Cum le face praf doamna sefa? vad doar ca a scris o compunere si a postat o pe undeva. Sa faca ceva legal si cu efect nu chestii forumiste

Leave a Reply