Descurajarea oricărei agresiuni asupra statelor NATO funcţionează, a afirmat, luni, şeful Statului Major al Apărării (SMAp), Daniel Petrescu, la o adunare festivă dedicată Zilei Forţelor Terestre.

“În această perioadă, marcată de războiul brutal al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, alături de aliaţi am contribuit la întărirea arhitecturii de securitate pe Flancul Estic. Rezultatele se văd, descurajarea oricărei agresiuni asupra statelor NATO funcţionează. Forţele Terestre, alături de celelalte elemente ale structurii de forţe, aţi avut o contribuţie importantă la consolidarea posturii de descurajare şi apărare”, a afirmat Petrescu, la evenimentul care a avut loc la sediul Statului Major al Forţelor Terestre.

El a amintit că Forţele Terestre sunt supuse unui “proces accelerat de modernizare”, amintind derularea de programe majore de înzestrare cu transportoare Piranha V, sisteme de artilerie HIMARS, sisteme de rachete antiaeriene cu rază scurtă de acţiune, portabile – MANPAD, platforme de transport auto multifuncţionale pe roţi.

“Concentrându-vă pe înţelegerea intenţiei transmise pe linia de comandă, descentralizaţi execuţia până la nivel tactic, utilizând iniţiativa într-o manieră creativă şi îndrăzneaţă”, le-a transmis el militarilor prezenţi la ceremonie.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană

Şeful SMAp a subliniat că “Armata rămâne în topul încrederii societăţii româneşti”.

La rândul său, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, Ciprian Marin, a menţionat că sunt sărbătorite toate armele şi specialităţile din acest corp al Armatei, alături de întregul personal civil şi militar activ, în rezervă, retragere, veterani şi familii.

El a adus un omagiu militarilor Forţelor Terestre care execută misiuni în afara teritoriului naţional, “unde îşi îndeplinesc cu succes misiunile încredinţate împreună cu partenerii şi aliaţii”.

“Acum, cel mai important pentru noi toţi, militari şi personal civil din cadrul Forţelor Terestre, este să acţionăm decisiv împreună cu partenerii noştri pentru a realiza postura de descurajare şi apărare, eficient, împotriva oricărei ameninţări, la adresa securităţii României şi implicit a NATO”, a transmis Marin.

“Ne aflăm în prezent într-un context de securitate complex, determinat de războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina, un conflict care marchează un punct de cotitură pentru securitatea europeană şi transatlantică”, a evidenţiat şi secretarul de stat în MApN Simona Cojocaru.

Potrivit acesteia, “numeroasele exerciţii în comun cu forţele armate aliate permit Forţelor Terestre să se antreneze cu tehnica nou intrată în dotare, să utilizeze lecţiile învăţate din operaţiile şi misiunile la care au participat alături de aliaţi şi parteneri, contribuind astfel la creşterea gradului de pregătire operaţională a Armatei României”.

Cojocaru a completat că instruirea permanentă a militarilor români cu cele peste 5.000 de trupe aliate dislocate în prezent pe teritoriul naţional, în cadru bilateral sau aliat, contribuie la eforturile colective de descurajare şi apărare aliată pe Flancul estic.

“Ne mândrim cu faptul că suntem singurul stat membru UE care participă la toate operaţiile şi misiunile militare ale Uniunii Europene”, a mai transmis secretarul de stat.

Ziua Forţelor Terestre, 23 aprilie, a fost marcată şi în weekend cu ample manifestări, de la expoziţii de armament şi tehnică militară la ceremonii militare şi depuneri de coroane în memoria soldaţilor care au murit în misiuni din afara ţării, scrie Agerpres.

Zilele trecute, la ceremonia schimbării comenzii Statului Major al Forțelor Terestre, generalul-locotenent Iulian Berdilă a predat Drapelul de Luptă al celei mai numeroase categorii de forțe a Armatei României generalului-maior Ciprian Marin.

Iata mesajul Şefului SMAp, generalul Petrescu :

Mandatul generalului-locotenent Iulian Berdilă a fost plin de provocări. Acum trei ani, în plină pandemie de COVID-19, Forțele Terestre erau angajate în sprijinul autorităților publice pentru combaterea efectelor pandemiei. A urmat declanșarea războiului din Ucraina care a adus o perioadă foarte încărcată pentru trupele terestre, în special în ceea ce privește sprijinul națiunii gazdă și integrarea forțelor aliate în arhitectura de apărare de pe teritoriul național. În același timp, s-a accelerat procesul de consolidare a unităților și marilor unități și au fost începute programe importante de înzestrare.
Mulțumesc generalului-locotenent Berdilă pentru întregul efort la comanda Forțelor Terestre și, mai ales, pentru modul în care a coordonat, sincronizat și sprijinit relațiile cu militarii din statele aliate pentru dislocarea în România!
Ar putea fi o imagine cu 2 persoane
Generalul-maior Ciprian Marin și-a prezentat prioritățile la început de mandat, care se subscriu obiectivelor prioritare ale Statului Major al Apărării. Generalul-maior Marin are o vastă experiență profesională câștigată la comanda mai multor structuri din Forțele Terestre, precum și din Statul Major al Apărării, în teatrele de operații și în misiuni executate în cadru aliat.
Ar putea fi o imagine cu 9 persoane

Leave a Reply