Şeful Statului Major al armatei franceze, generalul Thierry Burkhard, consideră că, în prezent, obiectivul Rusiei este de a separa trupele ucrainene care apără provincia separatistă Donbas (estul Ucrainei) de restul forţelor din ţară şi se teme că, în pofida dificultăţilor neaşteptate de care s-a lovit, “buldozerul” rus se va impune la capătul câtorva săptămâni sau luni, transmite EFE.

Într-un interviu publicat duminică pe pagina de internet a ziarului Le Monde, generalul Thierry Burkhard explică că ruşii vor “să-i rupă” pe cei 40.000 de militari ai armatei ucrainene din Donbas de cei 50.000 de militari din restul ţării.

“Dar pentru a-i izola pe primii de ceilalţi, ruşii vor trebui să recurgă la cel de-al doilea eşalon de forţe”, iar acest lucru nu era prevăzut, potrivit generalului francez, care – dincolo de lipsurile logistice – remarcă şi faptul că, aparent, în unele unităţi armate ruse există o problemă de “combativitate”.

Problemă pe care generalul Burkhard o atribuie faptului că militarii ruşi nu erau pregătiţi pentru ferocitatea luptelor cărora s-au văzut nevoiţi să le facă faţă.

În ciuda acestor aspecte, generalul francez estimează că “există riscul ca buldozerul” rus să se impună la capătul câtorva săptămâni sau luni, în funcţie de organizarea rezistenţei ucrainene.

Generalul Burkhard recunoaşte că americanii “au avut dreptate” în analiza lor şi atunci când au anunţat că ruşii vor ataca Ucraina.
Franţa credea mai degrabă că “cucerirea Ucrainei va avea un cost monstruos şi că ruşii aveau alte opţiuni” pentru a înlătura de la putere regimul preşedintelui Volodimir Zelenski.

 

https://www.lemonde.fr/international/article/2022/03/06/guerre-en-ukraine-le-rouleau-compresseur-russe-risque-de-finir-par-passer-selon-le-chef-d-etat-major-des-armees_6116336_3210.html

Il y a eu des divergences d’analyses en matière de renseignement entre les Français et les pays anglo-saxons, reconnaît le général Burkhard. « Les Américains disaient que les Russes allaient attaquer, ils avaient raison. Nos services pensaient plutôt que la conquête de l’Ukraine aurait un coût monstrueux et que les Russes avaient d’autres options » pour faire chuter le régime de Volodymyr Zelensky, détaille-t-il.

Şi asta în ciuda faptului că francezii – spune generalul Burkhard – credeau că războiul din Ucraina era o opţiune la care ruşii se gândeau încă din vara lui 2021. Francezii aveau informaţii care îi făceau să creadă că ruşii “aşteptau condiţii meteorologice favorabile, adică să vină iarna şi să se facă frig”, scrie Agerpres.

#Franta, #SUA, #NATO, #intelligence, #Ucraina, #Rusia, #razboi, #invazie

Leave a Reply