Ministrul britanic de externe Dominic Raab a declarat duminică că, potrivit estimării britanice, este “foarte probabil” ca Iranul să fi comis atacul asupra petrolierului din largul Omanului de pe 29 iulie în care au murit un britanic şi un român şi a precizat că lucrează împreună cu partenerii la un “răspuns concertat”, relatează Reuters şi AFP.

“Regatul Unit condamnă atacul ilegal şi crud comis asupra unei nave comerciale în largul coastei Omanului, în care au murit un cetăţean britanic şi un român”, a afirmat într-o postare pe Twitter ministrul britanic de externe.

“Credem că atacul a fost deliberat, ţintit şi o încălcare clară a legii internaţionale de către Iran”, a adăugat şeful diplomaţiei britanice.

Un cetăţean român şi un cetăţean britanic au decedat, se arată într-un comunicat al companiei, care adaugă că nu ştie dacă există şi persoane rănite.

În momentul incidentului, nava sub pavilion liberian se afla în nordul Oceanului Indian, călătorind de la Dar es Salaam (Tanzania) la Fujairah (Emiratele Arabe Unite), fără încărcătură la bord, potrivit comunicatului.

Raab a precizat că evaluarea britanică a ajuns la concluzia că este “foarte probabil” ca Iranul să fi comis atacul asupra petrolierului Mercer Street utilizând una sau mai multe drone.

“Regatul Unit lucrează cu partenerii noştri internaţionali la un răspuns concertat la acest atac inacceptabil”, a spus el, făcând apel la Iran “să înceteze imediat acţiunile care pun în pericol pacea şi securitatea regională şi internaţională”.

Tot duminică, armata israeliană a anunţat că şeful forţelor armate israeliene a discutat cu omologul său britanic.

Locotenent-generalul Aviv Kohavi şi generalul britanic Nick Carter au discutat despre “evenimente recente în regiune şi provocările comune cu care se confruntă ambele ţări”, se precizează în comunicatul armatei israeliene, care nu menţionează în mod specific incidentul Mercer Street.

Proprietarul navei este japonez, iar nava este administrată de baza britanică a companiei Zodiac Maritime, care este deţinută de omul de afaceri israelian Eyal Ofer, clasat pe locul 197 în topul celor mai bogate persoane de către Forbes, cu o avere estimată la 11,3 miliarde de dolari.

Nave având legături cu Israelul au fost atacate în mod repetat în Oceanul Indian şi în Golful Oman în ultimele luni, aminteşte DPA.

La începutul lunii iulie a fost atacat un cargobot care fusese deţinut anterior de Zodiac Maritime, potrivit relatărilor din presă. Cotidianul israelian Haaretz a scris că Israelul suspectează Iranul că se află în spatele acelui atac. În februarie şi aprilie au avut loc incidente similare, pentru care Israelul a acuzat, de asemenea, Iranul.

În aprilie, o navă de marfă iraniană a fost uşor avariată în urma unei explozii în Marea Roşie. Potrivit cotidianului New York Times, Israelul s-ar fi aflat în spatele acestui atac, scrie Agerpres.

Miniștii de externe român și britanic au discutat despre incidentul violent produs în zona strâmtorii Hurmuz, la bordul navei Mercer Stree”, în urma căruia un navigator român și unul britanic au fost uciși, scrie Digi24.ro

Bogdan Aurescu și Dominic Raab au vorbit despre necesitatea elucidarii cât mai rapide a circumstanțelor în care a avut loc atacul asupra petrolierului Mercer Street, potrivit unui comunicat de presă citat de Mediafax.

Șeful diplomației britanice a transmis ministrului Bogdan Aurescu condoleanțele sale pentru decesul cetățeanului român, alături de un cetățean al Regatului Unit, în urma incidentului violent produs în zona strâmtorii Hurmuz, care a implicat nava Mercer Street. De asemenea, ministrul Raab a exprimat disponibilitatea autorităților britanice de a se coordona cu partea română pentru procedurile de repatriere.

Aurescu i-a mulțumit omologului britanic pentru mesajul său de compasiune și a transmis, la rândul său, condoleanțe pentru decesul cetățeanului Regatului Unit aflat la bordul aceluiași vas, precum și interesul pentru coordonarea eforturilor comune de repatriere.

Cei doi miniștri au realizat un schimb preliminar de informații privind circumstanțele în care s-a produs tragicul eveniment, exprimând necesitatea stabilirii cât mai rapide a acestora, și au convenit să mențină acest subiect în atenție și să rămână în contact apropiat până la stabilirea cu exactitate a circumstanțelor producerii incidentului.
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut sâmbătă, 31 iulie 2021, o convorbire telefonică cu ministrul afacerilor externe al Statului Israel, Yair Lapid, la inițiativa părții israeliene.

În cadrul discuției au fost abordate aspecte privind incidentul violent produs la 29 iulie 2021 în zona strâmtorii Hurmuz, care a implicat nava “Mercer Street”, în urma căruia a rezultat decesul unui navigator român și al unuia britanic.

Ministrul Lapid a transmis condoleanțe părții române pentru decesul cetățeanului român pe nava operată de o companie israeliană și a prezentat, în baza informațiilor disponibile părții israeliene la acest moment, o serie de elemente preliminare legate de incident.

Ministrul Bogdan Aurescu i-a mulțumit omologului israelian pentru mesajul său de compasiune și pentru informațiile transmise, exprimând încrederea că ancheta aflată în desfășurare va contribui, în cel mai scurt timp, la determinarea cauzelor și naturii acestui tragic incident violent, a cărui producere partea română o condamnă cu fermitate.

Cei doi miniștri de externe au convenit să mențină subiectul în atenție și să rămână în contact direct până la finalizarea tuturor investigațiilor.

 

Leave a Reply