Șeful Serviciului britanic de securitate internă (MI5), Andrew Parker, estimează că militanții islamiști reprezintă cea mai mare amenințare pentru Marea Britanie în cei 32 de ani de când el activează în domeniul securității interne, lansând în același timp un apel la sporirea atribuțiilor de supraveghere electronică ale MI5, transmite Reuters preluata de Agerpres.

Parker susține că militanții planifică atacuri cu număr mare de victime, iar amenințarea reprezentată de ei este la o scară și un ritm pe care nu le-a întâlnit până acum în cariera sa.

‘(Gruparea) Statul Islamic folosește o gamă largă de comunicații moderne pentru a-și răspândi mesajul său de ură și pentru a-i inspira pe extremiști, uneori foarte tineri, în vederea organizării de atacuri în orice fel pot’, explică șeful MI5.

În ultimii ani, premierul David Cameron și șefii serviciilor secrete britanice au susținut că instituțiile cu competențe în domeniul securității au nevoie de puteri sporite pentru a soluționa amenințările și a preveni alte atacuri de tipul atentatelor cu bombă comise la Londra în 2005, atunci când patru islamiști britanici au ucis 52 de persoane.

În luna august, Marea Britanie a ridicat nivelul de alertă antiteroristă la ‘grav’, ceea ce înseamnă că probabilitatea unui atac terorist pe teritoriul britanic este ridicată. Decizia a fost luată în mare parte ca urmare a pericolului reprezentat de luptătorii grupării Statul Islamic și de sutele de britanici care s-au alăturat jihadiștilor.

Andrew Parker afirmă că tot mai multe comunicații online nu pot fi interceptate de MI5 și că furnizorii de internet au ‘responsabilitatea morală’ de a coopera cu serviciile de securitate britanice.

5 COMMENTS

  1. In ultimii ani in Marea Britanie au fost probleme cu islamistii, chiar daca s-a incercat estomparea acestora. Pana la urma ISIS este o creatie artificiala, cu creator cunoscut.
    Nu cred ca mai este cazul sa spunem ca Ben Laden, Saddam si altii au fost finantati in prima etapa de americani si de altii.

    • Dnule Tudor,

      Udrea nu negociaza cu DNA. Ea loveste concertat cu Basescu, arunca chestii foarte credibile, care prind la populatie. Asta e arma ei. Parlamentul e alta arma pe care o foloseste. Mai presus de toate ea nu se duce la puscarie mestecand pe-aia cu “justitia independenta” ca restul curcilor, deci are admiratia mea. Eu cred ca binomul SRI-DNA este foarte sudat la varf nu numai profesional dar si personal. Ca Basescu cu Udrea. De-aia actioneaza asa unit. Iar faptul ca Basescu si familia in speta frate-su sunt ocoliti de DNA e din cauza ca ii are cu ceva la mana pe liderii binomului. Nu cred ca Basescu are vreo protectie de la licurici. El s-a asigurat singur ca nu e atins, pentru ca e securist vechi. Udrea a spus ca Basescu si-a dat seama ca cei pe care i-a numit la dna si sri l-au tradat la jumatatea mandatului doi. Doar nu ne inchipuim ca Blaga a ajuns presedintele PDL impotriva lui Udrea, pupila lui Basescu fara nici un spate. Cine misca in PDL in fata lui Basescu? Se pare ca gruparea Coldea de care ne zice Cristoiu.

  2. Wau! Dar cînd au luat hotărîrea de a ataca şi a distruge în scop de îmbogăţire şi control total, nu s-au gîndit? Nu s-au gîndit că roata se învîrte şi vor ajunge la rîndul lor ca înaintea erei noastre? Deja încep să se observe ”roadele” Franţei care în cîţiva ani, puţini la număr, va ajunge colonia e Africii cum era acum cîteva sute de ani în urmă. La noi nu e vorba de aşa ceva sau de lupte pe acest teritoriu(cred că pînă prin 2022-2023 apoi nu ştiu cîţi vom mai fi-e părerea mea şi nu intraţi în panică sau să aruncaţi cu pietre), la noi vor fi lupte de colcăială mizerabilă între hoţi, escroci şi dosare prin turnare pentru scăparea pielii fiecăruia. Chia îi rog pe cei care au drept de decizie pentru ţara asta: nu vă băgaţi în ”rahatul” altora!

Leave a Reply