Şeful Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei (SVR), Serghei Narîşkin, a declarat joi că este greşit să se vorbească de un Război Rece între Rusia şi Occident, întrucât situaţia a devenit deja “fierbinte”, relatează Reuters.

“Politicienilor şi comentatorilor din Occident le place să numească ceea ce se întâmplă ‘un nou Război Rece’. Se pare că paralelele istorice nu sunt pe deplin potrivite aici”, a afirmat Narîşkin, conform declaraţiei sale postate pe site-ul SVR.

“Numai şi pentru faptul că în a doua jumătate a secolului al XX-lea Rusia a luptat cu Occidentul la distanţe îndepărtate, iar acum războiul a ajuns chiar la graniţele Patriei noastre. Deci, pentru noi, cu siguranţă nu este ‘rece’, ci destul de ‘fierbinte'”, a declarat el.

Comentariile lui Narîşkin survin după o serie de declaraţii ale preşedintelui rus Vladimir Putin şi altor demnitari de rang înalt, înainte şi după invazia în Ucraina, că Rusia este unul din principalele state deţinătoare de arme nucleare.

Aceste comentarii au fost interpretate de către guvernele occidentale ca un avertisment că Putin poate escalada şi mai mult conflictul, deşi Moscova neagă aceasta.

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat joi că ideea războiului nuclear “se învârte în mod constant în capul politicienilor occidentali”, nu şi al ruşilor.

Rusia respinge termenul de invazie şi spune că acţiunile sale în Ucraina nu au scopul să ocupe teritorii, ci să distrugă capacităţile militare ale Kievului şi să-i captureze pe cei pe care îi numeşte naţionalişti periculoşi – un pretext respins de Ucraina şi Occident ca propagandă fără fundament.

Narîşkin a declarat joi că le revine ucrainenilor să-şi hotărască viitorul. “Dar va fi o cu totul altă Ucraină şi o altă poveste”, a spus el.

Pentru Rusia, a afirmat Narîşkin, citat de TASS, actualul conflict din Ucraina este “un motiv întemeiat pentru a efectua o revizuire aprofundată a regulilor şi obligaţiilor juridice internaţionale pentru a dezvolta modalităţi fundamental noi de relaţii cu Occidentul şi cu întreaga lume”.

“Războiul din spaţiul postsovietic, dacă cineva nu a observat, nu încetează de 30 de ani, iar acum Rusia are o şansă reală să pună capăt acestui lucru”, a declarat şeful SVR, potrivit agenţiei de presă ruse, preluate de Agerpres.

5 COMMENTS

 1. Cam neinteresant ce spune individul. Daca erau amanunte din plan incepand cu perioada in care s-au pus bazele acestor actiuni distrugatoate ale rusiei spre europa, mai gaseam ceva interesant. Eu scriu de peste 10-15 ani despre acest dezastru pe care il vedem si traim in interiorul ucrainei din patria noastra Romania. Pentru mine nu exista alternativa, exista doar activarea puternic a puterii gandului in sens pozitiv pentru orice bun si liniste pe acel teritoriu distrus de nemernicii dezumanizati.

 2. Chiar daca CNA-ul (si nu numai) monitorizeaza (sper), cu mai mare atentie in aceasta perioada, emisia posturilor TV, va semnalez un fapt. D-nul Sorin Stoicescu, General de Aviatie, fost sef al Aviatiei Civile: a) – pe 03.03.2022 la Antena 3 (Sinteza Zilei), in timp ce erau difuzate imagini cu dezastrul umanitar din Ucraina : “80% din informatiile difuzate sunt false” (d-nul Mihai Gadea i-a si atras atentia ca informatiile Antenei 3 sunt verificate); b) – pe 04.03.2022 (deci a doua zi), dupa orele 22.00, la Romania TV: “Ucraina dezinformeaza”. Parafrazandu-l pe d-nul Mircea Badea, ‘decat’ coincidenta…

 3. In fiecare zi vad declaratii care se bat cap in cap sau nu au nici o noimă.
  Putin declara ca vrea sa participe la dialog cu Ucraina cu o conditie: sa ii fie acceptate TOATE solicitarile (totalitarism).
  Scuza invadării a fost aceea de a proteja cetatenii rusi din Ucraina. Polonia, Ungaria, Romania au cetateni in diferite regiuni din Ucraina. Atunci aceste tari pot intra pentru a-si proteja conationalii bombardati in acest moment?

 4. ”Rusia respinge termenul de invazie și spune că acțiunile sale în Ucraina nu au scopul să ocupe teritorii, ci să distrugă capacitățile militare ale Kievului și să-i captureze pe cei pe care îi numește naționaliști periculoși” … Nu doar că îți dorește centralele nucleare din Ucraina, dar …
  Lukașenko îl dă de gol pe Putin … „Eu și președintele Rusiei am discutat ultima dată această problemă, înainte de acest conflict. Vorbim despre construcția instalațiilor portuare. Peste doi ani vom avea porturi acolo. Ne vom încărca mărfurile acolo, în porturile noastre”, a spus Lukashenka (citat de BelTA)” … https://news.mail.ru/politics/50329766/
  „Vedeți aceste sancțiuni nebunești în Europa împotriva Rusiei… Să înduram. Vom avea răbdare un an, apoi veți vedea, vor veni ei la noi, își vor cere scuze și ne vor cere să cooperăm cu ei”, a spus președintele Belarus (citat din SB. Belarus Today).

Leave a Reply