Omar Abdel-Rahman a fost unul din pionierii terorismului in mediul urban, pe teritoriul american. De el se leaga istoria si evolutia unor fundamentalisti islamici egipteni, cu radacini comune in organizatia Al Qaeda. Pentru prima oara de la Pearl Harbour, America era in 1993 lovita pe teritoriul ei. Seicul orb a fost sursa de inspiratie pentru ce va urma in 11 septembrie 2001, cosmarul terorist al SUA si al intregi lumi civilizate. Ayman al Zawahiri si Osama bin Laden i-au urmat exemplul lui Abdel-Rahman la o scara apocaliptica. 


Omar Abdel-Rahman, cunoscut ca “șeicul orb”, condamnat pentru complot în urma atentatului din 1993 de la World Trade Center din New York, a murit sâmbătă într-o închisoare din Statele Unite, la vârsta de 78 de ani, transmite Reuters preluata de Agerpres.

https://archives.fbi.gov/archives/news/stories/2008/february/tradebom_022608

Un purtător de cuvânt a anunțat decesul din cauze naturale al clericului musulman într-un spital penitenciar din statul american Carolina de Nord, la centrul medical federal din Butner. Abdel-Rahman suferea de diabet — boală din cauza căreia își pierduse vederea încă din copilărie — și de afecțiuni coronariene.

Fiul șeicului, Ammar, anunțase deja că familia a fost înștiințată telefonic despre deces, în Egipt, de un reprezentant oficial al SUA.

Abdel-Rahman, născut în Egipt, era considerat în continuare un lider spiritual al extremiștilor musulmani, chiar și după două decenii de la încarcerare. În anii 1980 și 1990, el predica o versiune a islamului care cerea moartea unor guvernanți și instaurarea unui regim islamic în Egipt. Cu toate că figura pe lista persoanelor legate de grupări teroriste a Departamentului de Stat american, i s-a permis intrarea în SUA pe baza unei vize turistice emise de ambasada americană din Sudan, în 1990. Ulterior, autoritățile americane au afirmat că a fost vorba de o eroare informatică, amplificată în 1991, când Abdel-Rahman a primit cartea verde care i-a permis să devină rezident permanent în Statele Unite. Acest “green card” a fost anulat în 1992.

În timp ce șeicul aștepta să fie deportat, pe 26 februarie 1993, un autovehicul capcană a explodat în subsolul World Trade Center, omorând șase oameni și rănind peste 1000.

Abdel-Rahman a fost arestat și trimis în judecată în 1995, sub acuzația de complot pentru comiterea unor acte teroriste simultane în Statele Unite, constând în asasinate și bombe la sediul ONU din New York. El nu a fost acuzat direct de atacul de la World Trade Center, ci de conspirație cu cei care au detonat bomba. În octombrie 1995, șeicul a fost găsit vinovat de 48 de infracțiuni, pentru care a fost condamnat la închisoare pe viață.

7 COMMENTS

 1. Cred ca ati scapat un subiect. Sunteti cumva partinitor, cu joshanis, cu nemtzia?
  Pai citeam deunazi pe DC news, cum ca domnul Catalin Ivan, a facut o analiza a coruptiei din germanica pe plan international si sunt un pic speriat.
  Adica nici la coruptie nu suntem pe primul loc! Pierdem medalia de aur!
  Pai nemtzii faceau desene animate cu coruptia din Romania, dar nu-si vedeau proprii corupti.
  Se poate domnule asa ceva?
  Cata ipocrizie si cat rahat turcescu in chestia asta cu coruptia, cata marsavie, cum se folosesc ei de prostia asta pentru a manipula si a distruge o tzara.
  Mi-e o scarba…

  • Deci nu iti este scarba ca suntem o tara plina de corupti? Tu crezi ca Germania a ajuns la nivelul asta de dezvoltare protejand si tolerand coruptii? Vai de mintiuța ta!

   • Da! germanica a ajus asa prin coruptie, prin colonizare si prin prostit zarzavagi, care pun botul la lozinci ieftine.

 2. Un alt subiect ratat, e cel al rambursarilor de fonduri pentru campania electorala.
  Cum domnule, ciuma rosie, comunistii, hotzii, coruptii din psd, au facut o campanie electorala corecta iar fondul nemtziilor, useristii, unpurii si alte … asemenea, munti de corectitudine, luptatori impotriva hotilor si a coruptilor, s-au incurcat in bani?
  Adica hotii striga hotii!
  Nu se poate!

 3. “Cu toate că figura pe lista persoanelor legate de grupări teroriste a Departamentului de Stat american, i s-a permis intrarea în SUA pe baza unei vize turistice emise de ambasada americană din Sudan, în 1990”
  Mai e nevoie de comentarii dupa pasajul asta?!

  • Si e buna comparatia cu Pearl Harbour. Si acolo s-a stiut dinainte de atac, cat de cat dar au preferat sa lase sa se intample

Leave a Reply