Ordonanţa de urgenţă care vizează liberalizarea programelor naţionale de sănătate este periculoasă pentru că poate seca bugetul de stat, a declarat Raed Arafat în exclusivitate la Antena 3.

Secretarul de stat in MAI a afirmat că in privinta urgentelor există unele menţiuni în ordonanţă care pot deschide o nişă prin care banii să ajungă din sistemul public în cel privat.

În replică, secretarul de stat in Ministerul sanatatii Horaţiu Moldovan a explicat ca modificările vizează, de fapt, accesul la tehnologie şi performanţa in situaţii critice. In acest context, ar trebui modificata ordonanta, a replicat Arafat.

 

PS : Sistemul privat de sanatate s-a dezvoltat foarte bine si este necesar. Problema cea mare apare atunci cand spitalele private, ce ar trebui finantate din plata pacientilor cu posibilitati financiare si prin firmele de asigurari (ca peste tot in lume), vor afecta bugetul spitalelor publice, insuficient deja. Aceasta ordonanta vine sa incurce si mai mult lucrurile, sa puna o presiune comerciala pe sanatatea romanilor si sa antagonizeze, in chip nefericit, sistemul privat cu cel public de sanatate. Fiecare isi poate dezvolta domeniul, fara canibalizarea resurselor. Cam asta e parerea mea si de aceea sustin ce spune #RaedArafat

2 COMMENTS

 1. Cetateanul nu intelege.nimic, mai ales ca nu stim exact ce scrie in ordonanta, datorita lipsei de transparenta a PNL…Noaptea, pe ascuns, ca hotii…
  Dar putem face un exercitiu de logica: Fondul Nat.de sanatate este o un fond public, deci, bani publici.Ei.urmeaza legile ce guverneaza banul public.Cu restrictiile si infractiunile sale.
  In afara de faptul ca se directioneaza banul public, in bugete private, fara niciun control se uzeaza de toata infrastrucura si resursele umane din domeniul public, pentru a se obtine in profit.Toata structura 112, toata infrastructura CNAS, ba chiar si spitalele publice, pentru o analiza…:) Pot eu sa ma duc la spital privat sa.ma internez? Da, daca sunt draguta.Daca nu, spun ca nu mai au fonduri.Si….platesc. Sau sunt “selectata” .Dar mai adauga ei si servicii de…” aer” si le.dau
  si o coplata…vezi Doamne, ca nu se deconteaza…La stat daca esti triat pe ochi frumosi se lasa cu dosar penal.La privat, cu aceleasi fonduri…faci avere…
  Daca tot vor servicii private de sanatate sa se creeze optional un fond privat.Eu platesc o ASIGURARE PUBLICA SI AM DREPTUL SA DECID UNDE MA ASIGUR.Nu mai vreau sa mi se spuna… s au terminat fondurile…platesti !

 2. Azi vad in media un alt exemplu.
  Copil in coma de la o.anestezie intr o clinica privata.TRANSFERAT LA SPITAL DE.STAT.
  DECI, VOR INCASA DIN FONDURI PUBLICE SERVICIILE lor PRIVATE.Iar in caz de urgenta il trimit la…stat.Sa moara acolo, nu la cei vinovati de malpraxis.Deci, pentru acelasi pacient decontari de doua ori.

Leave a Reply