Separatismul teritorial da fiori Europei in mai multe tari. Reactia Guvernului Romaniei a fost subliniata de seful diplomatiei.

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat sâmbătă, la cea de-a 63-a sesiune anuală a Adunării Parlamentare a NATO, că este ilegal să se decidă cu privire la fragmentarea unei țări fără negocieri cu guvernul și cu statul acelei țări.

“Poziția noastră cu privire la situația din Kosovo, Metohia, ceea ce este valabil și pentru Catalonia și pentru Kurdistan, poziția noastră este una de principiu. Considerăm că este ilegal să se decidă cu privire la fragmentarea unei țări fără negocieri cu guvernul și cu statul care este practic singura organizare care reprezintă structurarea unei țări. Prin urmare noi rămânem fideli acestei poziții indiferent ce se întâmplă în alte părți ale Europei sau ale lumii și sperăm foarte mult că ceilalți parteneri UE și din alte organizații vor înțelege că este o poziție de principiu, de principii pe care o respectăm dacă vrem să respectăm integral prevederile Dreptului internațional”, a precizat ministrul de Externe.

Teodor Meleșcanu consideră că soluția cea mai bună în problema Balcanilor de Vest o reprezintă aderarea la Uniunea Europeană și chiar la NATO.

“(…) Din punctul nostru de vedere, lucrurile au evoluat pozitiv în ultima lună în toată regiunea Balcanilor de Vest. Mai sunt câteva probleme, dar se pare că lucrurile se referă la găsirea de soluții, decât la certuri între noi. Una dintre problemele cheie care a influențat evoluția a fost dialogul dintre Serbia și Kosovo. Credem că soluția cea mai bună, cea mai bună ofertă pe care o putem face în privința Balcanilor de Vest este să adere la UE și dacă dorește și la NATO. Este singura modalitatea de a rezolva problemele într-o regiune care este confruntată cu multe probleme. Nu văd niciun viitor pentru Balcanii de Vest decât să facă parte din familia europeană și cea euroatlantică. Cred că este una dintre prioritățile cele mai importante.(…) În ceea ce privește Bosnia-Herțegovina, cred că merită o șansă această țară cu probleme moștenite din evoluțiile istorice. (…) Cred că trebuie să oferim Bosniei-Herțegovina cel puțin o deschidere foarte clară în ceea ce privește aderarea la UE și să fie începute negocierile de aderarea la UE pentru că aceasta poate să fi o formă de încurajare foarte puternică ca să se ajungă la un acord comun în interiorul Bosniei-Herțegovina între comunitățile sale. Nu cred că lucrurile sunt simple, nu cred că lucrurile se vor petrece foarte repede, dar este singura șansă pentru Balcanii de Vest în ansamblu”, a spus demnitarul citat de Agerpres.

https://www.agerpres.ro/externe/2017/10/08/scriitorul-mario-vargas-llosa-la-mitingul-din-barcelona-conjuratia-separatista-nu-va-distruge-democratia-spaniola-17-23-23

http://www.mediafax.ro/economic/situatia-poate-degenera-rapid-guvernul-spaniol-companiile-si-agentiile-de-rating-au-dezlantuit-ofensiva-amenintarilor-asupra-cataloniei-firmele-nemtesti-se-tem-de-un-soc-mai-mare-ca-brexitul-16759641

 

2 COMMENTS

  1. Trendul nu este unul singular, toti vor sa fie sefi si mai mult de atat, sefi de stat sau de guvern.

Leave a Reply