Un înalt oficial rus a vizitat exclava rusă Kaliningrad, în contextul în care în această regiune situată la Marea Baltică, între Polonia și Lituania, a fost instituită interdicția tranzitului feroviar pentru anumite mărfuri, ca urmare a sancțiunilor Uniunii Europene.

Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, a avertizat Lituania cu “consecințe grave” și a precizat că Moscova va răspunde “cu certitudine acestor acțiuni ostile”.

Regiunea Kaliningrad, care găzduiește și cartierul general al Flotei ruse la Marea Baltică, nu este legată direct de Rusia continentală și se bazează pe legăturile feroviare care trec prin Lituania.

Kaliningrad a revenit Rusiei după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, teritoriul aparținând anterior Germaniei.

Nikolai Patrușev: “Blocada a fost instigată de Occident”

În timpul vizitei efectuate marți, Nikokai Patrușev (foto) a susținut că ‘blocada’ autorităților lituaniene asupra liniilor de aprovizionare dintre Rusia și Kaliningrad a fost “instigată de Occident”, cu încălcarea dreptului internațional.

Fără a detalia “măsurile corespunzătoare” pe care Rusia urmează să le ia în viitor, ca reacție la deciziile autorităților lituaniene, Patrușev a declarat: “Consecințele vor avea un impact negativ serios asupra populației din Lituania“.

Autoritățile de la Vilnius spun, la rândul lor, că nu fac decât să respecte sancțiunile dispuse de Uniunea Europeană la adresa Rusiei, în urma invaziei din Ucraina.

Invazia Rusiei in Ucraina si cei peste 100.000 morti pentru care este responsabil Putin a generat o reactie ferma din partea Occidentului. Moscova incearca sa opreasca sanctiunile, concomitent cu perpetuarea crimelor de razboi in Ucraina.

Leave a Reply