Anunțul SUA potrivit căruia Rusia folosește rachete din Coreea de Nord pentru bombardarea civililor din Ucraina impune câteva remarci.

  1.  Coreea de Nord este o entitate statală creată și susținută de China. Programul de înarmare se face în coordonare directă Phenian-Beijing, cu tehnologie comună. 
  2. Faptul că Rusia apelează la rachetele din Coreea de Nord înseamnă că stocul său de apropie de final. Tot așa cum se apropie și cel al Ucrainei, folosit la maxim pentru respingerea atacurilor invadatorilor ruși
  3. Folosirea rachetelor din Coreea de Nord în Ucraina înseamnă că, din punct de vedere al conexiunilor strategice, China își dă acordul pentru bombardarea Ucrainei, stat european. Coreea de Nord nu face astfel de aranjamente fără ca acestea să fie aprobate de Beijing
  4.  Rusia, folosind axa Iran-Coreea de Nord-China, bombardează Europa, cu acceptul și încurajarea acestor țări complice. Această chestiune extrem de gravă în evoluția războiului ilegal de invazie al Rusiei asupra Ucrainei trebuie să aibe consecințe politice, diplomatice, economice și militare din cele mai serioase
  5. Ne întorcem la o confruntare dură dintre lumea democratică liberă și alianța dictaturilor, așa cum s-a mai intâmplat în diverse locuri din lume, în perioada Războiului Rece. Este însă pentru prima oară după al 2 lea Război Mondial când o țară europeană este invadată și bombardată de o nouă Axă a Răului
  6.  Din Finlanda și până în Grecia, treacând prin Marea Baltică și Marea Neagră, NATO trebuie să întărească prezenta militară pe Flancul Estic, cu mai multe trupe, tehnică și armament prepoziționate, aranjamente pentru transport transfrontalier rapid și sporirea gradului de operabilitate multidomeniu pentru țările din prima linie
  7. Rusia, China, Iran și Coreea de Nord trebuie monitorizate la sânge, sancționate și blocate economic și politic pentru anihilarea capacității lor agresive și periculoase pentru libertate, democrație și pace

Rachete furnizate de Coreea de Nord Rusiei au fost folosite în cadrul unor atacuri de anvergură lansate în ultimele zile asupra Ucrainei, a declarat joi Casa Albă, care a denunţat o “escaladare consecutivă şi îngrijorătoare” a sprijinului Phenianului faţă de Moscova, relatează AFP.

“Informaţiile noastre indică faptul că Coreea de Nord a furnizat recent Rusiei sisteme de lansare de rachete balistice şi mai multe rachete balistice”, dintre care unele au fost utilizate ulterior, la 30 decembrie şi apoi pe 2 ianuarie, în lovituri asupra Ucrainei, a precizat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby.

Statele Unite şi aliaţii lor vor aduce de acum problema în faţa Consiliului de Securitate al ONU, acest transfer de rachete reprezentând o încălcare a sancţiunilor ONU impuse Coreei de Nord, a declarat John Kirby.

Rusia intenţionează, de asemenea, să cumpere rachete de la aliatul său iranian, a menţionat purtătorul de cuvânt.

“Vom impune sancţiuni suplimentare împotriva celor care lucrează pentru a facilita aceste transferuri de arme între Rusia şi Coreea de Nord şi între Rusia şi Iran”, a adăugat el.

Liderul Kim Jong Un a cerut creşterea producţiei mai multor tipuri de vehicule de lansare de rachete, calificând-o drept o sarcină importantă în vederea pregătirii pentru o “confruntare militară” cu inamicul, a informat vineri presa de stat nord-coreeană, informează Reuters, preluată de Agerpres.

Aflat în vizită la o fabrică ce produce transportoare-lansatoare (TEL), Kim a declarat că producerea diferitelor vehicule pentru arme tactice şi strategice constitue o sarcină cheie în stimularea descurajării războiului nuclear, a raportat agenţia de ştiri KCNA.

Coreea de Nord a lansat peste 200 de focuri de artilerie în mare, vineri, în apropierea unei disputate graniţe maritime cu Coreea de Sud, a declarat un oficial militar, iar locuitorii a două insule sud-coreene au primit ordine de evacuare din cauza unei ”situaţii” necunoscute, relatează Reuters.

China a îndemnat în mod nesincer “toate părţile la calm şi reţinere”, după ce Coreea de Nord a tras sute de obuze, ceea ce a dus la evacuarea de civili de pe insule sud-coreene învecinate, informează AFP.

Coreea de Nord, tehnic încă în război cu vecinul din Sud, a tras vineri peste 200 de obuze în Marea Galbenă, lângă insulele sud-coreene izolate Yeonpyeong şi Baengnyeong, unde civilii au fost chemaţi să se ascundă în adăposturi. Seulul a denunţat o “provocare” şi a promis în schimb măsuri adecvate.

China şi-a exprimat speranţa că cele două părţi “se vor abţine de la măsuri care agravează tensiunile (şi) că vor evita o nouă escaladare”, a comentat un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Wang Wenbin, în timpul unei conferinţe de presă.

Gigantul asiatic, care are o frontieră comună cu Coreea de Nord, este principalul susţinător politic şi economic al acestei ţări izolate, vizată de o mulţime de sancţiuni internaţionale.

Luni, într-un mesaj cu ocazia Anului Nou, preşedintele chinez Xi Jinping şi omologul său nord-coreean Kim Jong Un au declarat la unison anul 2024 “anul prieteniei” dintre cele două ţări, potrivit agenţiei de presă Xinhua.

“China are drept politică neclintită menţinerea, consolidarea şi dezvoltarea relaţiilor amicale şi de cooperare de durată între cele două ţări”, a subliniat Xinhua.

În decembrie, şeful diplomaţiei chineze Wang Yi a reafirmat “sprijinul ferm” al ţării sale pentru Coreea de Nord, după un nou tir de rachete balistice al Phenianului, care deja amplificase tensiunile în peninsula coreeană, scrie Agerpres.


Pe 3 ianuarie, poliția irakiană din Babilon a descoperit o rachetă de croazieră de atac terestru de origine iraniană care a eşuat după lansare. Utilizarea rachetelor furnizate de Iran grupărilor teroriste din Irak și Siria pune în pericol zilnic forțele coaliției internaţionale antiteroriste şi pe localnici, scrie Comandamentul Central American (USCENTCOM) cu sediul în Qatar.

Iranul este principalul furnizor de armament pentru toate grupările teroriste din Irak, Siria, Liban şi Fâşia Gaza, scrie iranwatch.org.

Racheta Shahab 3, testată pentru prima dată în 1998, a fost creată pe baza tehnologiei nord -coreene.

Focosul său cântărește aproximativ 1 tonă. Această modificare i-a oferit o autonomie de 1.600 km, ceea ce înseamnă că se califică ca o rachetă de rază medie. Acest lucru pune membrii NATO Turcia, Grecia, Bulgaria și România în raza de acţiune a rachetei, scrie iranwwatch.org.

Multe dintre rachetele de azi ale Iranului se bazează pe sistem de propulsie şi tehnologii din China şi Coreea de Nord.

 

Leave a Reply