Ca si in anii trecuti, anul acesta am constatat aceeasi realitate nefericita pe litoralul romanesc : nisipul este plin de mucuri de tigara.

Ne suparam cand ne critica altii, cand spun ca litoralul romanesc e dominat de o atmosfera de bazar oriental si nu e una moderna, europeana.

Dar iata un exemplu concret. Si este doar unul dintre ele.

Operatorii privati ai plajelor fac si nu fac curatenie seara si dimineata. Dar oricata salubrizare am cere, exista cosuri de gunoi pe care multi romani le ignora cu nesimtire.

Prea multi sting tigarile in nisip, prea multi lasa in jurul lor pe plaja o mizerie de nedescris.

Inainte sa pretindem altora tot felul de lucruri, ar trebui sa ne uitam in propria ograda. Simbolul plajelor romanesti a devenit mucul de tigara, stins de nesimtiti in nisip, pe care calca restul celor civilizati. Vrand-nevrand.

 

13 COMMENTS

 1. După cum se exprimă unii în comentarii nici nu e de mirare că se întâmplă așa ceva. Gradul de civilizație merge mână în mână cu gradul de cultură.

 2. Un bazar oriental a un amestec de culoare parfumuri dintre cele mai tare xu mai scumpe creat de meșteșugari în domeniu,dulciuri traditionala spirit negustoresc negociere,ceaiuri dintre cele mai aromate,vitrine pline cu aur la kilogram ,haine traditionale etc..unde ati vazut dumneavoastra mizerie si indolența intr-un bazar oriental:)
  Lăsând paralela mea la o parte.mea aveti dreptate sunt multe foarte.multe probleme pe litoralul nostru exceptând vreo 2,3 hoteluri de lux totul e dzolant si murdar. ..asa este

   • Bagdad, Erbil (capitala kudistanului irakian) si istanbul..vreau sa ajung si la cel de la teheran,poate cel mai frumos din tot orientul mijlociu din ce am auzit

    • sunt si cateva dragute si foarte placute cu atmosfera minunata dar mai mici si prin Bodrum si antalya, dar nu sunt,nu stiu nu au parfumul si spiritul celor traditionale vechi precum cel de la istanbul..

 3. E foarte tris ca am ajuns sa ma bucur ca am gasit o plaja plina doar de mucuri de tigara nu si de doze de bere, pungi, pet-uri si alte resturi.

 4. Pe aia cu semintele n-o dati ? Pe vremurile adolescentei mele in fiecare seara plajele se “arau”. Mizeria, mai ales cea biodegradabila se ascundea adanc in nisipul plajei.

 5. off topic
  Cuvinte pentru aceste vremuri.
  „ – Cand vei constata ca, in scopul de a produce, trebuie sa obţii aprobarea de la acei care nu produc nimic,
  – cand vei observa cum banii se scurg spre cei care nu activeaza in bunuri, ci in favoruri,
  – cand vei înţelege ca o multime de oameni se imbogatesc prin luare de mita si influenta lor e mai eficace decat munca lor, ca legile nu te protejeaza contra lor, ci dimpotriva, ei sunt cei care sunt protejaţi împotriva ta,
  – cand vei descoperi ca este rasplatita coruptia iar onestitatea devine un sacrificiu de sine, atunci vei putea spune fara teama de a gresi, ca soarta societati in care traiesti, este condamnata.”

  Ayn Rand (1950)

  • Aveam onparete buna teste dumneavoastra acum sa o citatiti pe Sun Rand fanatică a darwinismului social,daezbinarii si dividualiamului exagerat,dus la cote extrem, a suprimarii oricarei forme de protectie sociala,drepturi ale angajaților sau etica in afaceri..aceasta încercare nereușită de filosof…considerată de mulți modelul ipocriziei demagogie si populismului nebunesc cu pretenții de filozofie…i-am citit atlasul si am ramas dezgustat de colectia de teorii ieftine fara legătură cu realitatea si viata reală…

   • Stiti vorba aia, gura pacatosului adevar graieste ? Sa nu-mi spuneti ca “pacatoasa” Ayn Rand nu graia adevarat. In privinta parerii Dvs. important este ca atunci cand ma privesc in oglinda sa nu-mi fie rusine si nu-mi este.

    • in privinta citatului pe care l-ati dat da el este corect dar restul viziunii sale despre lume si viata ..este cel putin distrosionata tulburatoare si sociopata
     eu o critic pe ea nu pe dumneavoastra

Leave a Reply