Turcia, unul din cei mai importanti aliati NATO, o punte cruciala intre Europa si Orientul Mijlociu, a inceput procesul lent dar sigur de sinucidere strategica. In ciuda tuturor avertismentelor SUA si a nemultumirii aliatilor, presedintele Recep Tayyip Erdogan, un islamist cu accese autoritare, a insistat ca Turcia sa se doteze cu rachete rusesti S-400.
Acest sistem este incompatibil cu o serie de valori aliate, pune in pericol o serie de programe aliate de inzestrare, redefineste realitatea militara in bazinul Marii Negre si in tot arealul Sud-Estic al NATO.
Introducerea sistemului S-400 operat cu ajutorul ofiterilor Moscovei inseamna o uriasa vulnerabilitate pentru alte sisteme de aparare si tehnologii militare standard NATO din Turcia.
Alunecarea Turciei, aliat valoros pana acum, pe mana lui Erdogan spre islamism si cooperare militara cu Rusia, creaza un context strategic nou favorabil Romaniei.
Tara noastra ar putea deveni cel mai relevant actor aliat in bazinul Marii Negre si un hub militar de anvergura in proiectarea capacitatilor SUA si NATO atat pe Flancul de Est cat si spre Orientul Mijlociu.
Prin efort national si aliat, prin investitii de amploare ale Departamentului American al Apararii in Romania, tara noastra devine incet dar sigur un reper esential de crestere a relevantei militare pe fondul dezangajarii Turciei.
Prin European Deterrence Initiative (fost ERI), SUA investesc sute de milioane de dolari in Romania. Bazele aeriene de la Mihail Kogalniceanu si Campia Turzii sunt destinatiile principale. Capacitatile de la Mihail Kogalniceanu vor cunoaste dezvoltari solide in perioada imediat urmatoare, in perspectiva unor evolutii militare anticipate, de nivel major.
Romania este deja gazda celei mai mari investitii militare americane din toata Europa de Est : 1 miliard de dolari pentru Sistemul antiracheta de la Deveselu.
Sistemul de rachete Patriot urmeaza sa fie livrat si operational in prima faza de anul viitor. Alte surprize interesante se pregatesc pentru intarirea apararii Romaniei, ca o componenta esentiala a apararii NATO pe Flancul de Est.
Ca sa citez o sursa NATO : ce se pierde in Turcia se castiga in Romania. Alianta nu-si poate permite nici o vulnerabilizare in zona atat de provocata a bazinului Marii Negre, acolo unde Rusia a demonstrat deja cat este de periculoasa militar si de imprevizibila.
Primele componente ale sistemului rusesc de rachete S-400 au fost livrate vineri în Turcia, a anunţat Ministerul Apărării de la Ankara.
Statele Unite consideră că rachetele ruseşti nu sunt compatibile cu echipamentele NATO şi că există riscul ca operatorii ruşi care îi vor instrui pe militarii turci pentru folosirea sistemelor S-400 să afle secrete tehnologice privind avioanele F-35. Turcia este parteneră a SUA atât în cadrul alianţei nord-atlantice, cât şi a programului de producţie a aeronavelor de ultimă generaţie.
https://www.bbc.com/news/world-europe-48962885
Marţi, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, Morgan Ortagus, avertizase din nou că “Turcia s-ar expune la consecinţe reale şi negative dacă acceptă S-400”. După numai o zi, Ankara a respins avertismentul; Ministerul de Externe a emis un comunicat prin care solicită SUA “să nu facă paşi greşiţi, care ar exclude diplomaţia şi dialogul şi ar dăuna relaţiilor”.
pe pariu ca nu o sa se intample ceva? americanii trebuie sa fie nebuni sa renunte la baza nucleara de la incirlk(unde muta bombele alea, la MK?) sau la radarul an/spy2 care deserveste deveselu si controleaza tot districtul militar de sud rusesc.vor continua cu bla-bla-blaul apoi pe masura ce trece timpul vor incepe pana si livrarile de f35.nu isi pot permite pierderea unui contract de multe miliarde pentru un avion si asa controversat si refuzat de o gramada de aliati natoplus ca turcia este natiune partenera level3 in programul f35 si a cotizat niste sute de milioane$ la bugetul rdt&e.ar fi culmea in cativa ani sa vada a doua armata din nato dotata cu tancuri altay cu motoare rusesti,cu avioane stealth su-57 sau fc-31 si sist. a-a s-400.
Daca am avea niste politicieni adevarati, am putea profita de aceasta situatie. In conditiile in care Turcia achizitioneaza sistemul S-400, Romania ar trebui sa isi arate disponibilitatea si hotararea de a prelua constructia elementelor pentru F-35 in Romania. Unde? Banuiesc ca IAR Craiova ar fi cel putin una din unitatile care ar putea produce o parte din aceste subansamble. Cu evident investitiile de rigoare. Acest lucru nu numai ca ne-ar usura accesul la achizitionarea F-35 – prin producerea acestor subansable efectiv s-ar reduce din pretul de achizitie – dar ar putea crea premizele formarii unui centru de mentenanta pentru aceste aparate. Oare avem astfel de oameni?
Evident, nu! Vorbești fantasme. România nu este în stare să producă pulbere de pușcă… Singurul lucru pe care România îl produce este aerul cald. (Aș încheia răspunsul cu #WEARENATO; dar crește abrupt probabilitatea ca răspunsul să ajungă în “memory hole.)