In ultimele zile, doi lideri socialisti din fruntea Comisiei Europene s-au gandit sa dea sfaturi cetatenilor UE in legatura cu uriasa criza energetica ce se amplifica pe zi ce trece.

Colega mea Sabina Iosub a realizat la Antena 3 un excelent interviu cu Frans Timmermans, vicepresedinte al Comisiei Europene. Devenit de ani buni un abonat la functii inalte europene, Timmermans a descoperit, in plina criza, ce e de facut:

Rusia a ameninţat în mod direct că va opri livrările de gaz spre Europa prin conducta Nord Stream 1, a spus Sabina Iosub.

“Dacă vor face asta, ne vom descurca”, susţine Timmermans.

“Avem planuri ca să ne asigurăm că asta nu va duce la blocarea economiilor noastre, că nu va duce la o problemă cu rezervele de energie şi lucrăm din greu ca până la finalul acestui an să reducem cu două treimi importurile de gaze din Rusia”, a spus el.

Situatia in care ne aflam este 100% din cauza Comisiei Europene. In actuala formula dar si in fosta ei componenta.

Sunt cel putin 10 ani de cand vorbim despre scaderea sau eliminarea dependentei de gaz rusesc in Europa. In tot acest timp. Comisia si cateva tari importante au facut tot ce le sta in putinta pentru a sabota acest obiectiv.

Din sutele de miliarde de euro pe care le gestioneaza anual, daca CE ar fi alocat doar 10% pentru acest obiectiv strategic, azi situatia era rezolvata.

Un program masiv de inlocuire a gazului si carbunelui din consumul casnic si industrial, prin subventii bine calculate, ar fi adus o alta realitate in Europa de azi.

In plus, modul heirupist in care a fost promovat The Green Deal, eliminandu-se energia nucleara din prioritati, pentru ca in cele din urma, stransi cu usa, sa revenim la aceasta solutie, dovedeste lipsa de viziune pentru gigantul economic numit Uniunea Europeana.

Pe langa toate aceste esecuri, complicitatea tacuta la mizerabilul proiect germano-rus Nord Stream 2 a facut din Comisia Europeana un vinovat pentru situatia in care ne aflam azi.

Cu 1000 de miliarde in 10 ani, am fi rezolvat complet problema dependentei periculoase a Europei de gazul rusesc si alte importuri din tari nedemocratice. 100 de miliarde de euro pe ani este un efort financiar absolut banal pentru un colos ca UE.

In dezbaterea de azi, s-a introdus si Josep Borrell, Inaltul Reprezentant pentru Politica Externa si de Securitate. Stiti, domnul acela care vrea sa faca o armata europeana paralela cu NATO, ca sa aiba Moscova si Beijingul un motiv de sarbatoare pe fisura transallantica.

Josep Borrell le-a cerut cetăţenilor europeni “să dea căldura mai încet în locuinţe”, pentru că trebuie “plătit un preţ” pentru “tăierea cordonului ombilical” care uneşte economia UE de cea rusă, în contextul războiului din Ucraina, transmite EFE.

Lasand la o parte amintirile oribile din perioada ceausista pe care mi le trezeste Josep Borrell cu ideile sale despre caldura in locuinte, nu l-am auzit pe argentiniano-spaniolul din fruntea diplomatiei europene sa spuna ceva despre ce ne doare : Nord Stream 2. Am inteles ca nu vrea sa deranjeze Moscova prin luarile sale de pozitie, dar macar acum, cand invoca eliminarea dependentei de gazul rusesc sa ceara Germaniei sa renunte oficial la proiect, nu doar sa-l suspende, cum e acum.

Nord Stream 2 e opera unui alt socialist european, fostul lider SPD Gerhard Schroder. Nu-i asa?

In fine, cei doi socialisti utili din fruntea Comisiei Europene incearca pe orice cale sa ne fereasca de vreun proces de constiinta in care sa le cerem lor socoteala pentru complicitatea Comisiei cu Moscova din ultimul deceniu.

Acum, e razboi. Si trebuie sa eliminam complet dependenta de gazul rusesc. Noi sustinem asta demult, iar ei in ultimul deceniu s-au facut ca nu aud.

Acum, ni se spune sa dam caldura mai incet in casa pentru a pastra libertatea, democratia, economia de piata si toate standardele civilizatiei occidentale, pe care o pretuim atat de mult.

Ce nu stiu cei 2 socialisti utili Moscovei este ca noi am facut un astfel de sacrificiu in tineretea noastra, tocmai in speranta ca scapam de comunisti si de bolnava dominatie a Moscovei. Am stat in frig, intuneric, lipsuri elementare pentru un trai decent si am scapat de un dictator creat dupa chipul si asemanarea liderilor Comintern.

In fine, a trecut si perioada aceea si am scapat de dictatura.

Dar acum vad ca tot niste socialisti mentin o complicitate periculoasa cu Estul, desi noi ne-am dorit de acum 30 de ani o ruptura totala de entitatea invadatoare.

In incheiere (ca sa folosesc o expresie din limbajul socialist) as dori sa subliniez urmatoarele : Timmermans si Borrell sunt socialisti. Foarte bine, stanga si dreapta sunt parte a unui sistem democratic, pluripartit.

Inteleg ca seful lor pe linie de partid e Seghei Stanisev. Lider al Partidului Socialist European. Desi bulgar, el are si cetatenie rusa.

Mai mult, inteleg ca e nascut in Kherson, localitatea ucraineana bombardata infiorator de invadatorii rusi.

A condamnat Stanisev invadarea Ucrainei?

S-a delimitat, ca cetatean rus, de patria lui adoptiva si de Vladimir Putin?

A renuntat seful socialistilor europeni la cetatenie in semn de protest pentru abominabilul razboi al Rusiei in Ucraina lui natala?

Cu argumentele expuse mai sus, noi ne punem speranta in socialistii Timmermans, Borrell si Stanisev sa rupa dependenta Europei de Rusia, cand au avut un deceniu la dispozitie si n-au facut-o ?!

 

 

1 COMMENT

  1. Timmermans si borell vorbesc in nume propriu, ei cred ca europa este propriul buzunar, propria familie care executa ce vor ei indiferent de situatie sau conjunctura. Ceea ce va duce la extreme, gen ori, ori. In legatura cu invadarea ucrainei: ucraina e o tara identica cu vechea serbie, irak, kuweit, irak, siria, niciuna din aceste tari in perioada razboaielor nu era membra nato sau ue, a fost liber la invadare ‘cotropire’ si distrugere. De ce nu am lua in considerare ca putin foloseste aceeasi metoda de parteneriat la invadarea si distrugerea ucrainei? La momentul de fata, putin este lasat sa actioneze de unul singur, crezand initual ca vor participa ulterior si coalitia globala. In momentul de fata, nu stie ce sa faca, se asteapta la reactionari dure ale coalitiei pe frontul militar dar si din aer, asta e temerea care il ingrozeste puternic, in plus, nu se astepta la ajutorul Romaniei si de la vecinii ucrainei pentru ucrainieni. Pare ca exista un parteneriat ascuns, intre coalitia globala si putin pentru aceste actiuni distrugatoare. Posibil ccsaa putin sa astepte atacand mai rar, sa vada daca haituirea coalitiei da roade, acum e acum, daca intra in parteneriat la atac deasupra ucrainei, se extind si peste moldova si peste Romania si poate spre restul vecinilor din estul ucrainei. Trebuie multa luciditate caposilor cand se iau hotarari in aceasta zona, mai ales ca 2023 se apropie su putin abia asteapta resetarea zonei de est de nemturia, frantuca si polonia, pentru ca au trecut mai bine de 100 ani de la impartirea teritoriilor.

Leave a Reply