Centrul de Sociologie Urbana și Regională (CURS) a dat publicității cel mai nou sondaj – de tip Omnibus (noiembrie-decembrie). Sondajul a fost realizat în perioada 24 noiembrie – 9 decembrie pe un eșantion național de 1067 de persoane la domiciliul respondenților.

Astfel, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, PSD-ul continuă să domine scena politică cu 33%, urmat la mare distanță de PNL cu 20%, urmate de ALDE și Pro România cu câte 9% și USR cu 7%. Urmează un pluton de partide cu cifre relativ egale UDMR cu 6%, Mișcarea România Împreună (între timp Dacian Cioloș a anunțat că numele partidului său este PLUS) și PMP cu 5%, scrie www.stiripesurse.ro.

Pentru prima dată de la alegerile parlamentare PSD se confruntă cu o cădere semnificativă. Pe fontul problemelor interne care au dus la îndepărtarea din conducere și chiar la excluderea unor importanți lideri, intenția de vot pentru social-democrat a scăzut cu patru procente în doar două luni, după ce anterior reușise să se mențină la cote înalte cu pierderi minime. În aprilie PSD era la 39%, în iunie la 37%, în septembrie tot la 37%. În noiembrie a alunecat la 33%.

Liberalii par să nu se regăseacă și își continuă descreșterea într-un ritm lent… dar sigur Dacă în mai, liberalii aveau 25%, în iulie au scăzut la 24%, iar septembrie au ajuns la 22%. În noiembrie PNL a căzut la pragul psihologic de 20 la sută.

ALDE staționează la 9% și se consolidează. Dacă în cercetările de tip Omnibus din mai și iunie partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu era cotat cu 8%, în septembrie s-a atins cota de 9 la sută pe care o păstrează și acum.

Surpriza o reprezintă Pro România înființat și condus de Victor Ponta. Dacă în aprilie partidul abia înființat era cotat cu doar 3%, în iunie a atins pragul de 5% pentru ca în septembrie să urce la 6%. În acest moment a ajuns la 9%, semn că este principalul beneficiar al problemelor care macină PSD-ul.

USR-ul pare să plătească pentru mișcările haotice din ultima perioadă și tensiunile interne. Dacă în luna aprilie era cotat la 6%, au urcat la 7% în iunie, iar în septembrie au atins cota de 8%. În noiembrie revin la 7 la sută.

Un caz aparte îl reprezintă partidul lui Dacian Cioloș. Acum el se numește PLUS (Partidul Libertății, Unității și Solidarității), după ce aproape tot anul a defilat sub titulatura MRÎ (Mișcarea România Împreună). MRÎ avea în aprilie 3%, în iunie 5% și la fel și în septembrie. Sfârșitul anului prinde MRÎ tot la pragul de 5 la sută.

17 COMMENTS

  • Palada este cu SOCIOPOL. La CURS jupân este Dorel Abraham. Generații diferite, metehne diferite. Înseamnă că PSD e mult mai vineri.

 1. Partidul coabitacului-sie-ist Ponta a ajuns la 9% bazat pe doua lucruri :
  1. Umflat de sondaje securiste
  2. Confuzia unor votanti PSD care inca il asociaza pe Ponta cu PSD.

  Sa ne gandim logic…
  De ce un votant PSD-ist ar vota cu unul care a trecut la securisti si vorbeste exact ca #rezist?
  Si de ce un votant al PNL-USR-Ciolos ar vota cu Ponta ??

  Oricum toate sondajele sunt disperate sa scada procentele PSD. Si sa demonstreze in final ca PSD+ALDE ar fi sub 50%.

  • Ponta era la securiști, n-a trecut la securiști! Mă rog, la SIE, tăt ă … fleașcă! De remarcat că SIE întotdeauna a avut candidați în ambele tabere. Indiferent cine ieșea din căciulă, SIE era la butoane. Acum l-a reinventat și pe PLUS-ul Cioloș!

 2. Marele sondaj nu ne spune unde sunt 18 procente.
  Va spun eu cele 18 procente care lipsesc sunt in fapt la PSD si ALDE adica PSD e de fapt la 43% si ALDE la 15%.

 3. Ca tot e moda infiintarii de partide, ma gandeam sa infiintez unul cu vecinii de pe strada.
  Securistii strang randurile, “interesul national” a reaparut, Ponta & Silvica Predoiu, Ciolos cu vulpile si grupul de la Cluj tulbura apele politicii si mintile romanilor. Acu’ sa vezi intentie de vot.

 4. Cred ca acest sondaj este corect in privinta: PNL+USR+PMP+Ciolos=20+7+5+5=37%
  Nu cred ca Ponta a tras 9% din PSD.

 5. n-ai din ce sa alegi
  toti sunt facuti de aceeasi mama… fel de fel de “fosti” (conform regulii “copii sefilor nostri vor fi sefii copiilor nostri”), de grupuri (infractionale), de gasti (de cartier rezidential), de famiglii (europene…), de servicii (de paza, protectie si securitate), de fratzii,….

  Perspectiva sa am de ales intre Iohannis, Tariceanu, Dragnea si Ponta, eventual si un Boc sau Ciolos (hai si cu Antonescu, Firea, Oprea, Geoana sau Macovei, cu Vanghelie, Rares Bogdan si Hunor, pentru coloratura) imi garanteaza inutilitatea efortului de a mai vota.

  Singura miza e pentru ei, singura diferenta e pentru ei si amicii lor: cine cui cum si cit imparte puterea, BANII, dreptatea,… restul sunt povesti, basme si nuvele scrise de indivizi mai mult sau mai putin talentati si recitate de actori prosti sau foarte prosti (a se vedea comicareala penibila numita discurs-fluviu a lu Teleormaneanu Luminos care vrea sa faca pe Trumpu Romanesc da nu are talent oratoric, umor, spirit si cultura nici macar conform nivelului de prezentator de ansamblu folcloric satesc).

 6. Cred ca anul electoral 2019 o sa fie anul rusinii PSD ,si anul in care tinerii au invatat ca indiferenta doare si i-a alungat din tara lor ,o sa fie un an electoral cu iz European si nu unul cu pensionari ?

 7. Concluzie,psd sta tot bine,alde incet dar sigur acumuleaza,celelalte umflate din burta pe ici pe colo sa para sondajul elaborat,sa nu-i treaca pe linia de avarie!Cine-i tomac,cine-i barna,cine-i orban si oul rasclocit ciolos,cine-i?Cu astfel de adversari psd sta linistit,coboara,urca,mai da si la altii si tot bine ies!

 8. PSD va avea o problema. nu are “urmasi”. tineri, zic. le dau maxim inca doua runde de alegeri. MAXIM !. stinga politica va deveni o poveste auzita de la cineva care a vorbit cu cineva.

Leave a Reply