Peste jumătate dintre români sunt interesaţi de alegerilor locale din iunie, iar 38,4% dintre respondenţi ar vota listele PSD pentru consiliile locale şi judeţene şi 36,7% pe cele ale PNL, relevă un sondaj INSCOP transmis miercuri AGERPRES.
   Potrivit sondajului, doar 57,7% dintre români declară că sunt interesaţi de alegerile locale, 22,3% dintre respondenţi spun că sunt foarte interesaţi, iar 35,4% că sunt interesaţi. În schimb, 19,4% susţin că sunt oarecum interesaţi, 12,6% nu sunt foarte interesaţi, iar 9,9% – nu sunt deloc interesaţi de scrutinul din iunie.
   Din cei 57,7% dintre respondenţii care se declară interesaţi de alegerile locale, doar 44,3% exprimă o opţiune de vot, 13,4% fiind nehotărâţi sau alegând să nu răspundă la întrebare.
   Astfel, dacă duminica viitoare ar fi chemaţi la urne, 38,4% dintre români ar vota listele PSD pentru consiliile locale şi judeţene, iar 36,7% pe cele ale PNL.
   În clasamentul intenţiei de vot pentru consiliile locale şi judeţene urmează PMP cu 5,5%, UDMR – 5,1%, ALDE – 4,1%, M10 – 1,6%, UNPR – 1,2%, PRM – 1,2%, PSRO – 1%, PRU – 0,7% şi PNŢCD – 0,6%.
   Potrivit cercetării, 1,9% dintre români ar vota un candidat independent, 1,6% ar alege un alt partid naţional, iar 0,4% optează pentru un partid local sau regional.
   Întrebaţi dacă ar vota la alegerile locale candidaţii unui partid nou înfiinţat, doar 27,2% dintre români răspund pozitiv, în timp ce 41,9% declară contrariul. 21,6% dintre intervievaţi sunt nehotărâţi, iar 9,3% aleg varianta NS/NR.
   De asemenea, 39,7% afirmă că ar fi dispuşi ca la alegerile locale să acorde votul unui candidat independent, fără legături cu partidele politice actuale, în timp ce 31,8% nu ar vota cu un asemenea candidat. 20,8% nu sunt hotărâţi încă dacă să acorde votul unui candidat independent, iar 7,7% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.
   “Aşadar, există un segment important din populaţie dispus să acorde votul unei formaţiuni noi sau unui candidat independent, cu condiţia ca persoanele care se vor prezenta la alegerile locale să nu mai fi fost implicate până în prezent în viaţa politică”, arată autorii cercetării.
   Sondajul INSCOP Research a fost realizat la comanda Adevărul în perioada 21 – 28 martie, pe un eşantion de 1.063 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%. Tipul eşantionului: multi-stratificat, probabilistic. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor

9 COMMENTS

  1. Sa ma scuze cei 57,7 % din cetatenii interesati de alegeri, dar n-au ceva mai bun de facut decat sa se gandeasca la alegeri ?

  2. Cifre foarte foarte mari ținând cont că toate aceste partide,TOATE au primit fiecare niște lovituri mortale,din vina lor desigur

  3. “Marian Munteanu. Pe persoana fizica. E bine. E foarte bine. Din dezastru in dezastru spre victoria finala.
    E clar: s-a initiat scenariul “Cristi Diaconescu in 2008″. Marian Munteanu o sa fie parcat intr-o hruba intunecoasa de birou, fara wireless, fara ventilatie. Sa se prefaca a fi candidat. In rest, sprijin mascat pentru Nicusor.
    E bine. E foarte bine. Din dezastru in dezastru spre unificarea finala. Saving face, pupa-v-ash…”, a scris Mirel Palada pe Facebook.

Leave a Reply