PNL înregistrează o scădere semnificativă în preferințele românilor, ajungând la scorul 28,5%, potrivit sondajului IMAS realizat la comanda Europa FM pentru luna noiembrie. Scăderea PNL este de peste patru procente față de luna precedentă, partidul fiind cotat cu 32,6% din voturi în octombrie și cu 34,7 % în septembrie.

PSD se situează 23,6%, în creștere față de luna anterioară . În octombrie, Barometrul Europa FM arăta că Partidul Social Democrat era creditat cu 21,7% din opțiunile de vot.

USR Plus este cotat acum la 18%, în scădere, în condițiile în care înregistra în octombrie un scor de 20,4% .

Pro România ar urma să fie votat, duminică, de 9,5% dintre alegători, în creștere față de ultimul barometru. Sondajul comandat de Europa FM în octombrie arăta că Pro România ar fi fost votat de 8,9% la sută dintre alegători.

În octombrie, alegătorii spuneau că ar fi votat cu UDMR în proporție de 5,1%, iar acum Barometrul Europa FM arată că partidul ar obține un scor de 4,7%.

Cu PMP ar vota acum 4,6% dintre alegători, în contextul în care ultimul sondaj cota Partidul Mișcarea Populară la 4,8%, la limită pentru a intra în Parlament, ținând cont de marja de eroare.

Sondajul a fost realizat de IMAS la comanda Europa FM în perioada 6-27 noiembrie 2020 , pe un eșantion de e 1.010 persoane cu vârste de 18 ani și pesteși are o marjă de eroare de :+/- 3.1%.

Clasamentul partidelor în noiembrie potrivit g4media.ro si sondajului IMAS:

 • PNL – 28,5% (scădere de la 32,6%)
 • PSD – 23,6% (creștere de la 21,7%)
 • USR Plus – 18% (scădere de la 20,4%)
 • Pro România – 9,5% (creștere de la 8,9%)
 • UDMR – 4,7% (scădere de la 5,1%)
 • PMP – 4,6% (scădere de la 4,8%)

  Un alt sondaj de opinie arata altfel :

  Un sondaj realizat de IRSOP în perioada 22-28 noiembrie arată că PNL este în continuare pe primul loc în preferinţele electoratului, însă votanţii liberali nu sunt cei mai motivaţi. PSD vine tare din urmă, deşi are mulţi votanţi din categoriile de risc.

  PNL – 33%

  PSD – 30%

  USR-PLUS – 17%

  Pro România – 7%

  UDMR – 5%

  PMP – 3%

  Alţii – 5%

  “Deşi conduce, PNL nu a mai crescut în ultimele săptămâni, iar proporţia votanţilor care spun că merg la vot „sigur” sau „foarte sigur” e mai mică la PNL decât la PSD şi USR. PSD a crescut spre finalul campaniei, dar în comparaţie cu PNL şi USR PLUS are mai mulţi votanţi potenţiali peste 65 de ani care cred că riscul de contaminare epidemică în secţie e „foarte mare” şi probabil că o parte dintre ei vor prefera să stea acasă. Dacă se păstrează configuraţia de mai sus, viitoarea formulă guvernamentală se anunţă dificilă. O alianţă PNL cu USR PLUS are nevoie de parteneri suplimentari şi, oricum, deschide un teritoriu de colaborare complet necunoscut şi imprevizibil”, precizează IRSOP.

  Pentru acest sondaj, IRSOP a intervievat telefonic 1.004 persoane în perioada 22-28 noiembrie 2020. Eşantionul este reprezentativ pentru populaţia rezidentă în vârstă de peste 18 ani din România. Toleranţa de eşantionare este ±3%. Prezenţa la vot ar putea ajunge la 40%. Sondajul a fost finanţat de IRSOP şi reprezintă exclusiv un serviciu de informare pentru presă şi publicul larg, scrie stiripesurse.ro

   

  PS : Asa se explica si implicarea majora a presedintelui Klaus Iohannis in campania electorala a PNL. Stie si presedintele ca PNL scade sau in cel mai bun caz stagneaza, ca unele decizii si unele persoane din Guvern au facut rau intentiei de vot pentru PNL. Si ca e nevoie de o infuzie de popularitate si intentie de vot de la presedinte, care are un bazin mult mai mare decat PNL in momentul de fata. 

3 COMMENTS

 1. … trec peste faptul ca a face campanie ca presedinte e curat neconstitutional … oare nu cumva tocmai implicarea lui a dus la scaderea pnl-ului?!

 2. Doamna prefect de Braila, sigur a facut armata daca a facut facultatea inainte de 1989.
  Asa ca n are nicio scuza…

Leave a Reply