Buboiul de zeci de milioane de euro de la BRD s-a spart. De ani buni se vorbea in mediul bancar de problemele uriase ale bancii romanesti cu actionar majoritar francez – Societe Generale. Profiturile au scazut, au aparut anchetele penale, informatiile despre influenta politica ale numelor importante din regimul Basescu implicate in acordarea unor credite dubioase, parteneriate ale bancii cu nume dubioase din politica si afaceri.

Exista doua persoane cheie in creditele de zeci de milioane de euro anchetate de DIICOT : Sorin Popa, fost vicepresedinte executiv al BRD si Patrick Gelin, presedinte BRD.

Dupa izbucnirea crizei si a informatiilor preliminare despre creditele dubioase cu trafic de influenta, Sorin Popa a fost trimis in centrala de la Paris, iar Gelin e in afara Societe Generale, undeva la o mica banca italiana.

In paralel cu informatiile oferite de procurori, pun si eu intrebari, poate relevante pentru ancheta de azi :

– exista sedii importante BRD inchiriate de la persoane fizice anchetate azi pentru credite dubioase? In special in zone ultracentrale, sectorul 1

– Elena Udrea a fost la petrecerea data de Sorin Popa pentru plecarea sa la Paris?

– Erau Bebe Ionescu, Adriean Videanu, Radu Dimofte si Puiu Popoviciu in cercul de prieteni apropiati ai lui Sorin Popa?

– creditul de 3 milioane de euro al Elenei Udrea si al lui Dorin Cocos a fost aprobat cu viza centralei Societe Generale de la Paris dupa o vizita a blondei lui Basescu – in mandatul ei de ministru – in capitala Frantei?

Informatii mai am destule. Intrebari la fel. Azi ma opresc aici.

Asadar, pe cand anchetarea lui Sorin Popa si a lui Patrick Gelin in cazul deschis de DIICOT in Romania? 

18 COMMENTS

  • Iarasi e perdea de fum toata discutia.
   Se palavrageste pe seama ,,creditelor neperformante” date cu dedicatie unor persoane.
   Situatia e asta:
   Banca francezilor, la fel ca toate bancile astea cu capital majoritar al ,,investitorilor straini” sunt niste instrumente de muls ,,legal” bani pentru ,,aliatii nostrii” mai puternici si mai ,,civilizati”.
   Explicatie:
   Tot bugetul asta care-l administreaza guvernul e invartit de colo colo prin bancile capitaliste ale ,,aliatilor nostrii”. Castigul mare e in comisioanele care sunt practicate de aceste banci – cu mult peste ce se practica in ,,tarile civilizate” – cu acordul guvernului. In majoritatea cazurilor o banca primeste de la guvern ,,cu dedicatie” o anumita operatiune din care face o caruta de bani iar in schimbul acelui favor banca da decidentilor din guvern ,,credite neperformante” care sunt de fapt mita ,,acoperita”. In alte cazuri bancile primesc spatii pentru ,,filiale” la chirii cu mult sub pretul pietei si bineinteles ca pentru acest ,,favor” dau la randul lor ,,credite neperformante” decidentilor.
   In alte cazuri bancile accepta ca unele persoane sa spele bani negri incalcand si cele mai elementare reguli bancare.
   Si, bineinteles ca pentru a nu supara ,,investitorii” straini statul prin instrumentele de care dispune nu controleaza activitatile bancare astfel ca aceste banci fac cam ce vor ele unindu-se pentru a-si impune nivelul comisioanelor astfel incat omul cand e nevoit sa apeleze la o banca nu are practic de unde sa aleaga, concurenta neexistand.
   Ideea e ca aceste ,,credite neperformante” sunt maruntis pe langa cat castiga de fapt bancile

 1. Despre BRD am scris un uriaş comentariu cu destule amănunte cu mult timp în urmă. Băncile nu sunt victime, noi cei care facem credite suntem năpăstuiţi. Ştiţi cursul valutar cum se calculează şi la ce valoare se dă pe piaţă, au de unde să-şi recupereze creditele mai ales cele care au fost politice.
  Cum era?
  – Udrea Preşedinte?
  -wau! ce preşedinte puteam avea!!!

 2. De acest personaj se tot vorbeste de circa 3-4 ani. A fost ,,sanctionat” de banca mama cu promovarea. Intortocheate sunt caile bancherilor !

 3. Apel catre urmatorii comentatori ai blogului: Vio, geo, gemil, alexph, Citizen, Protestez, Paris, Stan Petru Paul, Johnson Flota Mihaileanu (JFM), Anonimul, Probleme Cotidiene, si bineinteles, de la mare distanta, Parere:

  Ba vakkarilor, nu va mai jigniti intre voi pe-aici, chiar daca sunteti toti retardati mintal si analfabeti! Nu e frumos sa va jigniti, distrusilor ce sunteti!

 4. Ieri m-am dus la medicul de familie pentru o trimitere pentru mine și pentru o rudă de a mea.A primit Cardul de Sănătate și i-a fost activat.Dar sărmana mea rudă în vârstă și lipsită de puteri a uitat să-și pună cardul de sănătate chiar la medicul de familie și rudei ele bătrâne și bolnavă nu i s-a dat trimitere că și-a uitat cardul acasă.E INUMAN!Și este și perfect legitim,dacă lași ca totul să devină OBLIGATORIU.
  NU FACEM NICI UN FEL DE ECONOMIE CU BĂTRÂNI MORȚI CU ZILE!MAI MULT,SE ÎNCALCĂ GRAV DREPTUL LA VIAȚĂ ȘI LA SĂNĂTATE!LĂSAȚI-II PE BĂTRÂNI SĂ SE TRATEZE CĂ ORICUM NU MAI AU MULT!SĂNĂTATEA OMULUI N-AR TREBUI SĂ DEPINDĂ DE UN CARD
  UN PLASTIC ELECTRONIC CARE NICI NU FUNCȚIONEAZĂ CĂ SISTEMUL SE BLOCHEAZĂ CU SĂPTĂMÂNI,NU NE FACE MODERNI.NU AȘA EVOLUĂM CI AȘA DEVOLUĂM.
  Vă rog,domnule Radu Tudor,transmiteți asta ministerului sănătății și premierului Victor Ponta să-i lase pe bătrâni să-și ia trimiterile și tratamentele chiar dacă și-au uitat cardul acasă,vă rog din suflet!

 5. Creditele de 35 mil. ale celui mare fan al Patriciei Kaas au cumva legatura ca beneficiarul lor era seful de cabinet al celui mai bun prim-ministru de dupa ’89?

  • Desi te exprimi agramat intr-o mare masura, se intelege din comentariul tau ca incerci sa faci o conexiune intre creditele lui Truica si Adrian Nastase, incercand sa sugerezi ca cel din urma I-ar fi ajutat sau sustinut pe Truica, in savarsirea ilegalitatilor!
   Mai bine te-ai gandi daca acest personaj numit Truica, a avut vreo legatura cu fostul comert exterior al lui Ceausescu si daca a avut sau are si in prezent vreo legatura cu serviciile secrete, stiut fiind ca serviciile nationale de securitate (SRI si SIE) se ocupa si de dezvoltarea economica regionala, nationala si internationala a scumpei si maretei noastre patrii.
   Dar sefule, sa intelegem totusi ca tu de fapt ai doar ceva cu Adrian Nastase, care isi are si ala bubele lui, pe care tu le amesteci oricum, adica le bagi la rubrica diverse si le faci ciorba de varza cu diverse! O dai in muraturi! Bafta.

    • Bai @Milog: Eu am inteles ca tu esti varza cu carne! Habar n-ai nici pe ce lume traiesti, habar nu ai de capul tau! Ai fost de doi lei si cinci’spe bani gramada, bai pasoptistule obosit ce esti! Te-am curentat! Ti-ai luat covrig, papagale!

 6. Atentie la madam grecu care ,desi nu pricepe isi da cu presupusul despre sistemul bancar.Sa pui sub semnul intrebarii viabilitatea unei banci ca BRD este inconstienta dar la populismul madamei nu conteaza ea are “dreptatea”ei si o doare undeva(nu va mai uitati la emisiune daca nu va place ce spun EU-seamana cu basescu vis a vis de medici ,nu va place plecati) O banca de marimea BRD si cu credibilitatea ei nu are probleme ca niste excroci din interior in primul rind au tepuit citeva milioane(se mai recupereaza).In Franta a fost scandal de miliarde si nu a clintit banca.Au incercat invitatii sa o dreaga ,inclusiv dvs. discret ati incercat sa o opriti din istericale dar ea o stie pe a ei.

Leave a Reply