Retorica stalinista a lui Vladimir Putin denota anacronismul propagandei sale sovietice : “Internetul este o creatie a CIA”, a declarat presedintele Rusiei.
Generalul KGB asta a invatat, asta face : propaganda impotriva “imperialismului anglo-american”, cu toate argumentele penibile si desuete de care e capabila conducerea Rusiei, o tara cu o populatie ramasa ca mentalitate in urma cu 70 de ani.
Este evident ca internetul, ca mijloc liber si universal de comunicare, poate arata intregii lumi dovezi privind imensa minciuna a Kremlinului. Iar nimic nu doare mai mult pentru conducerea Rusiei decit adevarul (informatii, fotografii, inregistrari audio si video) care circula pe net. Oamenii se pot astfel trezi, nu mai pot fi manipulati si indrumati care o sustinere cu 99,99% a iubitului conducator, care alterneaza de 15 ani functia de premier cu cea de presedinte, intr-un sistem politic autoritarist, nedemocratic.
Sigur ca da…Credeam ca ura dumneavoastra se manifesta impotriva lui Putin, dar de fapt ura dumneavoastra se manifesta impotriva unui popor. A spune ca un “POPOR” e in urma cu 70 de ani denota o orbire crunta si o jignire la adresa acestuia. Bine ca sunt democrati “pacificatorii” din Svoboda si “Right Sector”. Mai urmariti si anchete jurnalistice independente, ca cele de la ARD, din Germania…
oh da
Nu e vorba de jignire!
Internetul ar putea intr-adevar sa dea acei”stimuli din lumea reala” necesari trecerii la starea de constienta a unui popor letargic, sedat de aproape un secol de propagandă!
Va trece insa mult timp, pana cand acest popor va incepe sa-si puna intrebari, sa-si asume responsabilitati, sa se maturizeze!
In timp, orice popor trece prin mai multe etape de emancipare de la gregarism la solidaritate de exemplu. Nu este o jignire sa spui despre un popor ca nu s-a maturizat, asa cum nu este o jignire sa spui despre un copil ca nu poate inca lua decizii de “om mare”.
Constantin Radulescu Motru a scris lucruri interesante despre psihologia poporului roman, lucruri universal valabile!
Internet-ul, ca instrument de informare in masa, beneficiind, in primul rand, de resurse “nelimitate” prin liberalismul surselor disponibile, reprezinta un pericol permanent pentru autoritatile consacrate. Dpdv ligvistic si politic, autoritatea reprezinta puterea “suprema”. Vezi, Doamne, nu poate fi si altceva, in afara acelei puteri… AUTORITATEA. Exista ea… si-atat… Autoritatea cui, te-ntrebi… A statului, ti se raspunde. De-o ignori, platesti… Daca razi de ea, tot platesti… Ca si cum, daca n-ar exista statele si autoritatea pe care-o impun, noi, oamenii, n-am exista… Ei, ba bine ca nu!!! Pai, daca noi n-am fi, statele ar exista?!!! Bineinteles ca nu!!! Oamenii, fara state, ar exista, ba, chiar, ar trai… si inca foarte bine!…, dar statele, fara oameni, si-ar pierde ratiunea de-a exista. Vladimir Putin nu manipuleaza doar poporul rus – un popor primitiv prin blestemata istorie ce-o are in spate, ci, manipuleaza o sumedenie de alte popoare, datorita retrogradei mentalitati cum ca trebuie sa ne supunem unei autoritati. A statului. Adica, zice-se, ar trebui sa ne supunem unui sistem creat pentru indobitocirea in masa. Daca Putin si omologii lui occidentali hotarasc sa se razboiasca, copiii nostri vor ajunge sa se omoare pentru handicapatii de politicieni. Pe noi, pe parintii lor, nimeni nu ne va intreba daca vrem, iar pe ei, pe copiii nostri, cu atat mai putin. Ca si cum, noi, parintii lor, cand am hotarat sa avem copii, trebuia sa ne punem problema ce gandesc politicienii si ce vor statele… Aiurea!!! Garantez faptul ca sotia mea – mama copiilor mei, si eu – tatal lor, nici daca puteam fi obligati cumva – desi nu vad cum – nici in ruptul capului nu ne-am pus problema ce vor statul si politicienii!!! Am facut copiii doar pentru ca am vrut sa-i avem, iar considerente de genul tembel “din ratiuni de stat” reprezinta un motiv suplimentar de-a ne intreba daca, nu cumva, e cazul sa-i spulberam pe cei ce cred ca ar avea vreo indreptatire de-a ne dicta conduita si hotararile in viata!… Pentru un politician versat, problema Internet-ului e doar un “nevinovat” motiv de a provoca un nou razboi. Iar politicienii vor sta, ca de obicei, in birourile lor comode, in timp ce tinerii vor muri pentru interesele geopolitice ale unor indivizi bolnavi, dar atat de simpatizati de marele mase de retardati… Internet-ul nu este CIA. Este doar un motiv pentru deciziile politice ulterioare.
Adica anglo-americanii nu sunt imperialisti sau ce ? Sunt la fel ca si sovieticii. Imperialisti. Ce au facut ei in istorie ? Au cucerit in continuu. Sau sunt cumva popoare care s-au aflat pe teritoriile pe care sunt acum, de mii de ani ? Iar pe internet se poate manipula foarte usor. Sa nu-mi spuneti ca dumneavoastra credeti tot ce se spune sau se scrie pe internet. Despre minciunile Washingtonului a tot aratat internetul si nimeni n-a luat nicio masura. Sa nu mai vorbesc despre nerespectarea deciziilor ONU privind atacarea Yugoslaviei. A trecut NATO si peste ONU si peste orice. L-a durut fix undeva de tratate si de toate semnaturile si intelegerile. Adica Yugoslavia n-avea tratat de pace cu SUA ? Sa fim seriosi.
Ba da. Existau tratate intre Yugoslavia si SUA, existau si conventii ONU. Au fost incalcate de SUA, asa cum au fost incalcate si de fosta URSS, respectiv Rusia. Totul se incadreaza in “graficele” Naturii. Cel puternic isi impune “punctul de vedere”. Aceasta e legea naturala. Legea evolutiei, placuta sau nu, acceptata sau nu. Indiferent daca este placuta si acceptata, Natura o impune. Este baza evolutiei naturale. Romania a fost in situatii similare, dar, contrar legilor Naturii, s-a retras si, culmea, s-a si laudat cu atitudinea nenaturala – am fost “corecti” si ne-am intors “acasa”… Nicio alta natiune n-ar fi facut asta… Acum, de n-am fi avut atata moralitate, faceam parte din categoria celor ce “dau cu pumnul in masa” si ne era bine. Moral…, imoral… Are importanta?! La urma urmei, dupa cum se desfasoara lucrurile, nu cred ca moralitatea trebuie sa fie un azimut.
Decat sa murim cu dreptatea in brate, mai bine ii omoram pe altii. Cui nu-i convine, sa nu citeasca aceste randuri si/sau sa se abtina de la orice comentariu.
In plus, decat proletcultismul desantat, mai bine imperialismul unora ce pot da un exemplu benefic. Cu alte cuvinte, e de preferat exclusivismul intelectual decat primitivismul proletar. Pentru ca proletcultismul si desantarea proletara ne-au transformat intr-un un popor “manelist”. Implicit, usor de manipulat. Cand nu exista educatie, cultura, cultul valorii, nu ramane decat sa “privesti” si sa accepti neputincios cum tratatele si conventiile sunt incalcate, fara a avea capacitatea de-a te opune. La urma urmei, cand esti un nimeni, te intreaba cineva ce parere ai? Nu. Si nici nu trebuie sa te intrebe cineva. Cand esti “nimeni”, ramai “nimeni” si esti tratat, asa cum e si normal, drept un “nimeni”.
Tradatori exista cu carul se pare. Dar este normal sa ai asemenea pareri daca nu ai trait nicio ocupatie. Pe de alta parte, cine iubeste imperialismul s-o spuna clar, nu s-o dea in diverse si sa faca din americani niste ZEI care defapt nu sunt.
Nu, n-am trait nicio ocupatie si, ma rog la Dumnezeu, sa nu traim asa ceva. Cat despre tradare nici nu se pune problema! Aspectul care va “scapa” este acela ca, asa cum nu accept ocupatia cuiva, in aceeasi masura promovez ideea ocuparii altora!!! Nu mi-e nici cea mai mica jena sa exprim acest lucru! Daca se pune problema rusinii, atunci, imi este la fel de multa rusine pentru aceasta pe cat le este britanicilor, francezilor, olandezilor, portughezilor, spaniolilor, germanilor, belgienilor si, chiar, americanilor. Adica, DELOC! Conform “onestelor” atitudini contemporane. Ma adaptez. Daca este valabil pentru unii, poate si trebuie sa fie valabil si pentru mine, daca vreau asta. Si, indiferent daca este moral sau imoral, la fel, daca este valabil pentru unii, incerc sa validez situatia pentru mine si pentru ai mei – romanii. In ziua de azi, moralitatea, se pare, este ceva perimat…
Pe de alta parte, americanii n-au fost, nu sunt si nu vor fi zei. Doar ca, prin educatia primita dintr-o familie care, de la jumatatea sec.XIX, a avut “gulere albe”, prefer imperialismul capitalist, in detrimentul scarboseniei comunist-socialiste. C-o fi corect sau nu, la propriu, nu ma intereseaza. Prefer incorectitudinea societatilor germana, austriaca, britanica, elvetiana s.a.m.d. decat “corectitudinea” unei societati de sorginte bolsevica, proletara… Si, cu atat mai putin, una slava…
Pentru a fi mai explicit, regret… – cum sa-i spun?… – “prostia” de-a ne fi retras din Bulgaria in 1913 si din Ungaria in 1919. E imoral sa sustin asa ceva? Da? Asa…, si?… Cui nu-i convine, sa nu citeasca! Mai bine eram imorali precum imperialistii capitalisti decat sa fim morali precum imperialistii bolsevici! ….. Si a-propos! Vi se pare ca sunt tradator?!… Cred ca sunt mai patriot si mai nationalist decat multi altii! Si mi-as dori sa fie multi-multi altii ca mine! Daca imoralitatea celor ca mine poate fi benefica poporului meu, nu ma intereseaza altceva! Sub niciun aspect!!! As fi fost mandru sa stiu ca poporul meu a tinut in sclavie o treime din planeta, precum Imperiul Britanic, decat sa fi fost tinut sclav de putorile sovietice!!!
Mai mult – nu cer, ci pretind a-mi permite sa vorbesc public, admirativ – ca de exemplu aici, in spatiul virtual al domnului Radu Tudor – despre Maresalul Antonescu, desi, zice-se, conform unor legi care nu sunt ale mele si ale celor ca mine, ar fi interzis. Zice-se… Am crescut intr-o familie care a respectat romanii. ROMANII. Chiar si pe cei a caror singura vina a fost aceea ca au facut parte din tabara invinsilor. Dar, invinsi sau nu, tot ROMANI au fost. Si, in ciuda tuturor, nutresc un respect total pentru ei. De asemenea, cui nu-i convine, sa nu citeasca si/sau sa se abtina de la orice comentariu! Oricum, nu m-a interesat, nu ma intereseaza si nu ma vor interesa, nicicand, parerile celor ce s-ar simti lezati cumva de acest lucru. Nici nu am obligatia aceasta!
Iar daca ar trebui sa ma intereseze parerea unora, lezati fiind de principiile educatiei pe care-am primit-o in familie, ignor cu desavarsire aceasta”obligatie”! ….. Sunt “tradator”, stimate domn “Protestez”?!!! Pai, daca ceea ce gandesc si ceea ce simt pentru ROMANI se numeste tradare, atunci, sunt mandru pentru ca sunt “tradator”!!! Stima!!!…
@Spectator
Ma dor ochii sa citesc atata… Nu te mai complica.
Sa inteleg faptul ca, de-a lungul vietii, nu prea ai citit?!… Mi-e greu sa cred. Poate ca ai citit doar Statutul Uniunii Tineretului Comunist, in copilarie, apoi, Statutul Partidului unic… Ar fi aiurea… Ar insemna ca ai ratat scrierile lui Eliade, Cioran, Noica…, pe-ale lui Tutea… Eugen Ionesco, pesemne, reprezinta un orizont indepartat… De orice.
Ochii cititorului dor de prea mult citit, nu de ceea ce citeste…
Mai ales că a spus-o şi prost: iniţial, a fost un proiect DARPA ca mijloc de comunicare rapid în caz de război nuclear cu URSS. Jalnic, Volodea, jalnic.
Domnu’ Tudor, ca opinie personală, totuşi, ce e mai bine: ţara nativă să-şi stocheze informaţiile despre cetăţenii ei nativi (fotografii, numere personale, locaţia/locaţii etc.) SAU o ţară străină “3rd wheel” să facă asta în loc de ţara nativă?
Sunt destul de importante răspunsurile şi justificările la acestă întrebare. Eu v-o pun ca de la om la om.
Eu cam optez pentru a doua variantă, cea cu ţara străină 3rd wheel. Aşa, serviciile secrete native (SRI, STS etc.) ar avea de furcă în a avea acces la lucrurile personale a oamenilor şi, în primul rând, le-ar trebui un mandat.
D-le Tudor, pentru cunoaşterea generală vă spun, mult mai multe se petrec în partea adâncă a netului, unde nici un browser cunoscut, gen Google sau Yahoo, va lăsa pe cineva să acceseze. Se numeşte Deep Web. Poate aţi auzit, poate n-aţi auzit.
Dacă mai aveţi timp liber între treburi, să vă mai documentaţi cu acest Deep Web. Aproape fascinant şi sinistru în acelaşi timp.
Am citit un comentariu aici pe blog acum ceva timp in care cineva spunea ca Dana Grecu este PNL-ista si ca are ceva cu PSD-ul.
” Conflict în direct între Dana Grecu și Cristina Pocora: „Dacă aș fi șeful dvs, v-aș da afară”
Jurnalista de la Antena 3, Dana Grecu, a avut, joi, un conflict cu purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora. În emisiunea „La ordinea zilei”, moderatoarea i-a adresat timp de mai multe minute aceeași întrebare liberalei, nemulțumită de răspunsurile repetate oferite de Pocora. ”
Acum e PSD-ista sau cum ? Sau e PDL-aca ?
Nu sunt putinist,dar de data asta este un sâmbure de adevăr într-un răspuns arogant ca să dea bine cetățenilor ruși și nu numai,folosit pentru manipulare.Sunt absolut convins că în profesia dumneavoastră,ați auzit și poate ați și citit cu documente niște povești cum că serviciile americane ar fi Bau Bau.
Ieri,am avut contul de facebook în curățenie generală.Permiteți-mi să vă răspund la o postare de-a dumneavoastră anterioară cum că domnul Crin Antonescu,s-ar fi dus la Teleorman(ce bine era odată în teleorman sau ceva de genul) și a fost primit cu pâine,sare și pălincă.Trebuia neapărat să-i conferați o imagine asemănătoare cu Băsescu?Chiar asta ați înțeles?Fotografia postată mi se pare jignitoare pentru mine,telespectator și mi se pare o asociere socială înre Băsescu Traian și Crin Antonescu.
Așa că vă rog să continuați cu denigrarea lui Crin Antonescu,ba să o faceți din 5 în 5 minute și rezultatul alegerilor prezidențiale va fi Crin Antonescu mult peste Călin Popescu Tăriceanu sau Ponta sau Dragnea9ceilalți,Udrea și ăștia nu-i mai iau în calcul) Cu cât încercați să-l puneți într-o postură proastă pe Crin Antonescu,pe atât ne dați multor români și telespectatori,motive să-l alegem președinte pe Crin Antonescu.De curând,începusem să mă simt nedumerit de câteva mutări de-ale dânsului și m-am gândit că nu-i sigur că-l votez pe Antonescu președinte.Acum îl denigrați,și-atunci mă faceți să uit de greșeli importante făcute de el ce trebuie analizate de mine înainte să iau o decizie,și să-l votez direct președinte,fără ezitare.Înțelegem denigrarea lui din partea B!tv dar noi în Antena 3 avem încredere și am trecut prin multe sufletești împreună.Dacă-l denigrați de-a moaca pe Antonescu,eu nu pot lua o decizie care să fie bine gândită.Vreau să mă gândesc bine la opțiunile mele pentru țara mea.Încă nu am 30 de ani și trebie să mă gândesc bine,limpede ca să fac ce trebuie pentru țară
Iaca mai !!?….si nu te poti gandi ghine si limpidi din cauza ca lo’ pus pi ”crin langa cretin” ?…da cand isi fac vizete nocturne aistea doi, nu ti se tulbura intilighetia ??…zac si eo asa ca o fimeie di la tara…di la Moldova
Tocmai de aceea ,am dorit sa am internet ,ca sa nu mai pot fi indoctrinata sub nici o forma.Evolutia umana merge inainte,e normal sa nu le covina celor din conducerea Rusiei.,cum nu le convine si multora de la noi, in frunte cu Traian Basescu.Cand mi s-a oferit ocazia de a urma “cursuri de alfabetizare internet (gratuite) pentru seniori” am fost extrem de fericita,m-am inscris si le-am absolvit .
” ASPA vrea amendarea celor care hrănesc câinii fără stăpân sau obstrucţionează activitatea de ecarisaj cu sume cuprinse între 3.000 şi 4.000 de lei. ”
Sursa: Romania TV
Asa este. Daca esti bun la suflet si daca ocrotesti fiintele si nu le chinui, nu le stalcesti si nu le calci pa cap pana le omori, esti amendat. Daca violezi, furi, dai in cap, ceri taxa de protectie, delapidezi banii statului sau ucizi tot ce iti iese in cale si nu esti dovedit, traiesti bine-mersi. Sper ca cei de la ASPA sa aiba parte de tot ce le doresc eu si iubitorii de animale. Democratie, auzi… ‘mi-as p. in ea, daca asta e democratie.
Vă rog dacă se poate , reformulați:
”o tara cu o parte semnificativă(importantă sau majoritară-cum doriți ?!) a populatiei ramasa ca mentalitate in urma cu 70 de ani”
Sună ca dracu’, altfel, cu toată aversiunea noastră, în general, față de tot ce-i dincolo de Nistru.
Exact cum aș spune eu de ăia de la Neamț, Cluj, sau …Arad că sunt niște băsiști nenorociți 😀 Nu merge deloc.
Din pacate tendintele de a generaliza, poate din graba, poate ca o chestiune de stil, conduc si la acest tip de afirmatii.
E bine ca noi, oamenii normali, sesizam si multele nuante ale unei probleme.
Asa e, Rusia a fost si imperiala (nu mai mult insa decat celelalte imperii), a insemnat si georgianul (!) Stalin, si ucraineanul (!, cel cu Crimeea…) Brejnev. Asa cum am avut si noi o Ana Pauker, de exemplu. Rusia a insemnat si tarism, cu mujicii sai. Pentru noi Uniunea Sovietica a insemnat si ocupatia Basarabiei, insa Rusia a insemnat si Razboiul de Independenta. Pentru Europa Uniunea Sovietica a insemnat si teroarea stalinista, dar si eliberarea ei. Istoricii adevarati stiu sa scrie, fara a folosi conditionalul daca…
Rusia inseamna insa si Ceaikovski, Rahmaninov, Sostakovici. Sau Cehov, Tolstoi, Puskin, Dostoievski, Esenin. Sau Pavlov, Mendeleev, Lomonosov, Kapita, Kolmogorov. Sau Nureev, Barasnikov,Pavlova, Bolsoi Teatr. Sau Gagarin, Popov. Sau Karpo, Kasparov. Ori chiar si …Kalasnikov. Rusia inseamna si Sankt Petersburg, a insemnat candva si Kiev, inseamna si Moscova, Siberia, cultura, arta, sport, stiinta, resurse, mereu in top…
Dar mai mult decat toti acestia, celebri, Rusia inseamna o cultura. Cu bune si rele.
Daca ne suparam ca altii ne numesc tigani (desi e doar neadevarat, dar nu ar trebui sa sune peiorativ), atunci ar fi normal sa evitam si noi. Faptul ca inca nu suntem suficient de bogati, ca istoria ne-a asezat intr-un loc vantuit, asta nu inseamna ca suntem inferiori. Daca ne gandim ca nici nu am jefuit vreodata pe altii, poate ca ne vom simti chiar mai confortabil. Dar vom fi cu adevarat mari daca ne respectam pe noi si, prin aceasta, pe ceilalti.
Erata: Hrusciov era cu Crimeea… Desi rus de origine, s-a comportat ca un ucrainean, asa fiind si perceput.
Fără a avea ceva cu alte popoare sau națiuni, sunt mandru ca sunt roman:
-pentru ca noi romanii nu am fost un neam rapace si cotropitor. Am fost prosti de buni in comparatie cu altii.
-pentru ca nu am trecut prin foc si sabie popoare si teritorii in numele fie a CRUCII, fie a semilunii, sau, mai mult, urmarea unei mentalitati de “jandarm” fie el venit din est, fie din vest.
-pentru ca nu ne-am bucurat de bogatiile si munca unor “amarasteni” ai planetei cum au facut-o altii, progresand “spectaculos”, si, urmare,avand posibilitati pentru un trai mai bun si timp pentru a se ocupa mai mult de educatie , cultura, sanatate intr-un cuvant de… civilizatie.
-pentru ca nu ne-am “degenerat” ADN-ul conservand bogatia in familie.
-pentru ca nu am avut idoli nici pe HITLER, nici pe STALIN, nici pe MAO, nici pe KIM IR SEN, si nici pana in anii ’70 cum au avut sau sustinut altii, KU-KLUX-KLAN sau APARTHEID.
-nu am avut si nici nu avem ceea ce pentru multe state a fost pana de curand o racila: MAFIA Noi inca suntem mici copii pe linga ce-au avut si inca mai au altii.
-comunismul nu l-am inventat noi. Nici macar rusii. A fost aplicat in mai mare sau mai mica masura de unii si de altii intre care noi nu am excelat.
-pentru ca nu suntem, inca (cu toate eforturile unora ) nici dintre marii consumatori de droguri iar pornografia si prostitutia nu au devenit la noi o industrie. Nici nu am escelat in exhibarea unor defecte ale naturii umane.
Si multe, multe, altele……
.
De frumusetile si bogatiile naturale, de varietate formelor de relief, de la munti , dealuri, podisuri, campii si pana la delta, ca si de reteaua de ape curgatoare precum si acces la mare, cu care am fost binecuvantati, ce sa mai spun? Au tot spus-o si-o tot spun altii mai cu talent decat mine.
cia, nsa si alte servicii secrete americane fac spionaj in masa atat asupra propriului popor cat si asupra tarilor “aliate” sau dusmane inclusiv prin intermediul internetului deci avem: sovietski putin si sovietski USA, toata lumea neoliberala e SOVIETSKI 🙂
Pana la urma, daca e sa se divida Ukraina in trei – cum explica (a se citi : incearca sa obisnuiasca publicul cu ideea) B.Chireac -, cel putin poate reusim sa ne alegem si noi cu ceva …
Nu ma intelege gresit. Nu ar fi corect sa se intample asaceva. Si daca se va intampla va intari influenta Rusiei in Europa, pentru ca va demonstra (a demonstrat deja) forta si puterea Rusiei, care isi poate permite sa incalce orice tratat, orice intelegere etc., daca este in avantajul sau.
Nu cred ca in Europa era nevoie sa-si demonstreze forta si sa-si arate “jucariile”. Si cred ca reactia “occidentalilor” a fost (in prima faza) inabila si intarzaiata.
Dupa anexarile pe care le tot face Rusia, nu va exista un echilibru politic nici in zona, nici in regiune, nicipe plan mondial.
NATO ar fi cazul sa isi reconfigureze strategiile.
De fapt in ultimii ani Internetul ii deranjeaza cam pe multi, inclusiv statele totalitare sau cele democratice. Si dau exemplu China cu marele ei firewall care incepe sa aiba fisuri, Turcia cu interzicerea Twitter-ului, Statele Unite cu scandalul legat de NSA si strangerea de informatii de pe retelele de socializare despre propriei ei cetateni, precum si despre cetateni ai altor state, inclusiv aliate, etc. Din fericire in Europa recent s-a luat o decizie care in teorie ar trebui sa garanteze libertatea de access la internet si neutralitatea ISP-lor fata de continutul de date transferat prin retele lor. Pentru cine nu intelege ce inseamna aceasta neutralitate a retelor ISP ganditi-va la TV-ul prin cablu cand pentru a vedea anumite posturi trebuie sa platiti abonament separat de abonamentul de baza.
“mijloc liber si universal de comunicare” – ha ha ha, e gluma zilei
Maestre, uiti ca asta se cenzureaza sau se opreste total cind vrea orice guvern?
Ca sa nu mai vorbim de Snowden…
propaganda e de amblele parti, se stie din anii ’50. Fiecare cu partitura sa.
Intervin si eu, ca m-am mai informat…
In primul rand: insasi preluarea stirii este trunchiata. Putin se referea la originile, scopul initial al dezvoltarii de retele de comunicatie intre computere. Care scop era militar, ca toate marile descoperiri si aplicatii (amintesc aici doar fisiunea nucleara, dar tot ceea ce tine de noi tehnologii se construieste in unitati de cercetare).
In al doilea rand: stirea este preluata astfel numai pe canalele oficioase NATO. Am mai spus-o si alta data: una este ca o tara (acuma e vorba si de noi, ca o neocolonie) sa aiba o pozitie oficiala intr-un domeniu, alta e sa ne lasam prostiti de o propaganda, de altfel foarte proasta.
In al treilea rand: Rusia are dreptate in ceea ce priveste dublul standard si ipocrizia occidentale. Daca nu o intelegem nici noi, care am fost furati la un referendum de aceeasi ipocriti, care ne tin un dictator in frunte numai ca le e loial in prostia lui, ne meritam soarta.
In al patrulea rand: am auzit niste exprimari de-a dreptul halucinante ale oficialilor americani, alfel celebri prin incultura si lipsa de diplomatie. Atitudini care nu sunt deloc taxate. Cand Kerry ataca un post de televiziune rusesc (chiar daca nu ii convine politica), asta e drept? Cand spune ca are dialoguri kafkiene cu omologii sai, e diplomatic? Cand relateaza discutii diplomatice si isi da cu parerea (foarte prost dupa opinia mea) despre interlocutori, o fi bine?
In al cincilea rand: pentru noi, marea tacuta, ar fi mai util sa intelegem ca lumea s-a schimbat. De la lovitura de stat finantata extern (ca asta asa e, dupa dictionar, indiferent cine si ce spune) cu totii ar trebui sa intelegem incotro merge lumea. Nimeni de la noi nu abordeaza corect (sau poate nu se pricepe…) noua realitate: o reasezare a sferelor de influenta si a pietelor, in care SUA nu vor mai avea rolul primordial. Retragerea tarilor emergente de sub influenta dolarului, dezvoltarea accelerata a relatiilor dintre tarile BRICS, noul drum al matasii Beijing-Berlin (via Moscova), epuizarea resurselor de energie din tarile dezvoltate, cresterea exponentiala a necesarului de energie si alimente, deficitul bugetar fulminant si baterea excesiva de moneda americana, prelungirea crizei capitalului, toate acestea si multe altele vor schimba essential lumea.
Daca nu intelegem realitatea si ne agatam orbeste de cate ceva sau cineva (de regula atunci cand acela este in colaps), vom continua sa traim in zona mediocra a natiunilor lumii. Din pacate nu vad nici macar incercari de analiza obiectiva. Preferam sa ne mentinem locul in galerie, in loc sa coboram in teren…
Poate am fost prea critic. Eu cred ca internetul este o imensa biblioteca (doar 4% accesibila pentru noi toti…). Trebuie doar sa ai capacitatea sa faci o selectie rapida si eficienta, sa ai incredere in sursele de informare. In problema ucraineana eu citesc in treacat oficioasele americane (include aici si falangele lor europene, inclusiv romanesti) si rusesti, pentru o revista. Prefer in schimb articolele preluate de experti independent, editorialisti recunoscuti drept verticali. Vad si imagini ale americanilor, dar le vad si pe cele ale rusilor si asa imi fac o imagine despre dimensiunea dezinformarilor. Asa imi construiesc punctual de vedere propriu.
La final as pune o intrebare (care este esenta conflictului ucrainean, dar de care in Romania nu se sufla un cuvant): mai au romanii din Ucraina voie sa-si foloseasca limba? Asta chiar nu ne intereseaza?
Si inca una: daca totusi Ucraina se destrama (exista sansa asta daca Occidentul continua tonul belicos), noi ne gandim sa lasam inca o data de izbeliste romanii din teritoriile noastre? Daca da, ne meritam soarta ca popor.
Eu as zice sa le cantati mai putine ode americanilor si NATO.
Ne lasa din brate urgent, asta spunem noi de mult. II doare fix in fund de noi, dupa ce isi vad sacii in caruta. Asa cum s-a mai intamplat.
Acuma o zice si unul de-al lor si nu oricine!
http://m.adevarul.ro/news/eveniment/george-friedman-stratfor-romania-sua-relatie-1_519514ba053c7dd83fa3e8f0/index.html