Diferențele de temperatură pe continentul european au ajuns la aproape 70 de grade Celsius iar fenomenul este considerat excepțional de către specialiști, scrie Antena3.ro

Meteorologul scoțian Scott Duncan semnala în urmă cu două zile că în sudul Greciei erau consemnate 31 de grade în timp ce în nordul Suediei mercurul din termometre a coborât la – 36 de grade.

“Contrastul termic în Europa în această dimineață era, pur și simplu, cumplit”, a scris Duncan pe Twitter pe 29 noiembrie.

El a revenit o zi mai târziu cu un grafic al temperaturilor pe care era reprezentat sensul Jet Stream, un flux de aer de mare altitudine, responsabil pentru felul în care evoluează vremea în SUA, dar și în Europa.

“Contrastele termice uriașe se manifestă adesea atunci când constatăm un model accentuat al Jet Stream, precum cel din prezent. Însă acest caz este excepțional”, a conchis meteorologul scoțian.

Jet Stream, care în mod normal “curge” de la vest la est, reglează temperatura și umiditatea zonelor continentale menționate.

Însă, potrivit unui studiu recent, acest flux de aer se deplasează spre nord pe măsură ce temperaturile globale cresc.

Schimbarea traiectoriei Jet Stream în afara ariei sale naturale ne va expune la riscuri climatice din ce în ce mai severe.

Dacă emisiile de gaze cu efect de seră continuă, Jet Stream va ieși din aria sa normală până în 2060, constată studiul.

“Este posibil ca debutul migrației Jet Stream să fi început deja”, a precizat Matthew Osman, cercetător la Centrul pentru Sisteme Climatice al Universității din Arizona.

Dacă se confirmă, acest lucru ar putea duce la adevărate ravagii climatice în emisfera nordică, cu secete și valuri de căldură în sudul Europei și în estul SUA.

De asemenea, sunt de așteptat mai multe ploi și inundații în nordul continentului european, precum cele din vara acestui an.

 

Leave a Reply