Sunday, December 29, 2024
3.5 C
Bucharest

Spionaj, otraviri, coruptie fulminanta – amprenta Rusiei in Bulgaria

Ruşi expulzaţi din Bulgaria pentru spionaj, alţi ruşi – inculpaţi pentru otrăvire: niciodată Sofia nu a sfidat atât de tare Moscova, partenerul său tradiţional devenit prea problematic în ochii Occidentului, care cere ţării din Europa de Est ”să taie cordonul”, comentează joi AFP.

Experţi intervievaţi de agenţia de presă franceză observă cu atenţie acest episod fără precedent, întrebându-se până unde ar putea merge Bulgaria pentru a oferi asigurări Washingtonului, însă fără a prejudicia interesele ruse esenţiale pentru economia sa.

“Este ceva nou. Trebuie să vedem dacă se încadrează într-o tendinţă”, subliniază Vesela Cerneva de la grupul de reflecţie Consiliul European de Relaţii Internaţionale (ECFR).

În opinia politologului Antoni Todorov, “Bulgaria este în centrul unui conflict geopolitic ruso-american de redistribuire a influenţei”.

Din octombrie 2019, trei membri ai ambasadei Rusiei la Sofia suspectaţi de spionaj au fost rugaţi să părăsească ţara. În septembrie, de spionaj a fost acuzat un bulgar: Nikolai Malinov, fost deputat şi preşedintele unei importante asociaţii de prietenie ruso-bulgare, bănuit că a acţionat “pentru schimbarea orientării geopolitice a Bulgariei”. Fondurile asociaţiei proveneau de la Konstantin Malofeev, oligarh apropiat de Kremlin, care are acum interzis accesul pe teritoriul Bulgariei.

În ianuarie, trei cetăţeni ruşi au fost inculpaţi de tentativă de asasinare a unui vânzător de arme bulgar, victimă a unei otrăviri în 2015.

“Aceste anunţuri inedite ale Parchetului vor avea efect asupra opiniei publice. Ele îi vor face pe oameni să înţeleagă că Rusia nu este aliatul nostru, chiar dacă ea este importantă pentru noi”, a apreciat Elena Poptodorova, fostă ambasadoare în SUA, într-un interviu pentru Radio Free Europe.

Bulgaria ortodoxă este mereu recunoscătoare Imperiului Rus pentru că a eliberat-o în 1878 după cinci secole de dominaţie otomană. “Satelitul” cel mai disciplinat al Uniunii Sovietice până în 1989, Bulgaria, în prezent membră a Uniunii Europene (UE) şi a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), nu a încetat niciodată să oscileze între Est şi Vest.

Potrivit AFP, această “sfâşiere” este ilustrată chiar în sânul guvernului, prin coabitarea tensionată între premierul conservator Boiko Borisov, la putere în mod aproape neîntrerupt din 2009 pe o linie proeuropeană, şi şeful statului Rumen Radev, susţinut de Partidul Socialist (PSB), tradiţional apropiat de Moscova.

Amprenta rusă asupra politicii bulgare se extinde şi în sfera economică. Ponderea investiţiilor ruse directe şi indirecte este evaluată de grupul de reflecţie Center for the Study of Democracy (CSD), cu sediul la Sofia, la 11% din PIB-ul Bulgariei. Telecomunicaţii, mass-media, imobiliare, metalurgia şi mai ales energia: mai multe sectoare de activitate sunt controlate de capitaluri legate de Rusia, potrivit celui mai recent raport al acestui institut.

Bulgaria depinde aproape exclusiv de Rusia în aprovizionarea sa cu gaz. Singura centrală nucleară este de fabricaţie rusă şi unica sa rafinărie aparţine gigantului rus Lukoil.

În acest context, unda verde dată de Sofia pentru prelungirea pe teritoriul său a gazoductului Turkish Stream, proiect-far al Moscovei şi Ankarei, a iritat SUA, care vor să reducă ponderea energetică a Rusiei. Turkish Stream, denumit de asemenea TurkStream, îi permite Moscovei să alimenteze Europa ocolind Ucraina. Bulgaria a lansat în septembrie construcţia unei conducte de 474 de kilometri, menită să racordeze gazoductul de Serbia şi Ungaria.

În opinia experţilor, expulzările de spioni ruşi şi alte anchete judiciare lansate la Sofia sunt menite să tempereze furia Washingtonului.

“Pentru TurkStream, premierul Borisov face imposibilul, jonglând între interesele Rusiei, UE şi SUA”, apreciază Ilian Vasiliev, fost ambasador al Bulgariei la Moscova.

După ce a primit la 8 ianuarie o delegaţie americană de rang înalt, Borisov s-a deplasat în aceeaşi zi la inaugurarea TurkStream, alături de preşedinţii rus Vladimir Putin şi cel turc Recep Tayyip Erdogan.

Miercuri, Departamentul de Stat american i-a interzis intrarea în SUA unui judecător bulgar care i-a permis să plece în Rusia fostului deputat Nikolai Malinov, în timp ce acesta era inculpat pentru spionaj în favoarea Moscovei. Scopul călătoriei: să primească o decoraţie chiar din mâinile lui Vladimir Putin.

Această interdicţie impusă unei personalităţi bulgare reprezintă o premieră din partea Washingtonului. “Acesta este abia primul nume, vor mai fi şi altele”, a atenţionat Herro Mustafa, ambasadoarea americană la Sofia, dând asigurări că SUA nu vor reduce presiunea, scrie Agerpres.

 

Hot this week

În ciuda poluării, creşte cererea mondială de cărbune

Cererea mondială de cărbune ar urma să atingă noi...

Scăderea record a banchizei antarctice în 2023 a dus la o creştere a frecvenţei furtunilor

Scăderea record a banchizei antarctice în 2023 a dus...

Descoperire valoroasă pentru medicină şi sănătate

Oamenii de ştiinţă din Australia au descoperit o modalitate...

Cum a fost tratată o femeie cu boală arterială periferică

Cum a fost tratată o femeie cu boală arterială...

Topics

În ciuda poluării, creşte cererea mondială de cărbune

Cererea mondială de cărbune ar urma să atingă noi...

Descoperire valoroasă pentru medicină şi sănătate

Oamenii de ştiinţă din Australia au descoperit o modalitate...

Cum a fost tratată o femeie cu boală arterială periferică

Cum a fost tratată o femeie cu boală arterială...

Pădurile României, salvate şi regenerate cu fonduri europene

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în...

Biden îi dă lui Trump o economie americană pe creştere

Economia americană a înregistrat o creştere solidă în perioada...

Marina SUA îl medaliază pe TOP GUN Tom Cruise

Marina SUA i-a acordat actorului Tom Cruise cea mai...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img