Directorul Centrului de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, Adriana Pistol, a declarat, sâmbătă, că România are o capacitate suficientă de a realiza secvenţieri pentru depistarea noii tulpini a coronavirusului şi a arătat că spitalele COVID au fost alertate să recolteze probe pentru depistarea acestei tulpini.

“În prezent, în România există şapte laboratoare care efectuează secvenţieri. Capacitatea acestor laboratoare este diferită. Sunt laboratoare care pot face până la 800-1.000 de probe pe zi. Sunt laboratoare care pot face un număr mai mic de probe, undeva la 200-300. Important este să avem probele recoltate, motiv pentru care noi am încercat prin intermediul direcţiilor de sănătate publică să alertăm toate spitalele COVID care au fost foarte clar invitate şi cu o recomandare foarte fermă să recolteze probe pentru PCR de la cazurile severe, în primul rând, pentru că ne-am dori să ştim dacă această tulpină este cumva mai severă şi să se obişnuiască ca la toate cazurile pe care le internează să întrebe persoana respectivă dacă a avut călătorie undeva într-o ţară africană sau a venit în contact cu o persoană care a călătorit de curând în acea zonă, acestea fiind primele indicii epidemiologice de legătură cu zona. Dacă vom avea probe din unităţile sanitare cred că la acest moment capacitatea este suficientă”, a declarat Adriana Pistol, la Palatul Victoria.

Ea fost întrebată dacă România are capacitatea necesară pentru a face suficiente secvenţieri care să depisteze noua tulpină a coronavirusului, scrie Agerpres.

4 COMMENTS

  1. Daca rezerva armatei anuleaza si defilarea pe motiv de noua tulpina atunci primeste o bila alba , Asa este prima defilare din istoria Romaniei, condusa de un general, in care se defileaza doar pentru bi-imuni(adica imunizare vacininala si imunizare de gasca:parlamentari ,speciali, detinatori de legitimatii si ordine. Defilarea asta sinistra de impartire a romaniei in nomenclaturisti si oameni de rand(fara bi-imunizare) mai bine nu se face. Ne vaitam ca avem morti si spitalizati si noi batem pas de defilare si mancam fasole cu ciolan , Chiar nu stiu cum sa caracterizez. Nu este nici ecologic nici de respect nici,……de bun simt.. Cu banii cheltuiti pe aceasta parada mai bine se cumpara oxigen si ce trebuie muribunzilor. Sper ca nu pun si televizoare la ATi sa vada muribunzii cum sunt atatea salvari si felceri care defileaza si ei mor acolo cu zile. Premierul incepe cu stangul nu doar Ministrul Apararii. Dar parca si pasul de defilare incepe tot cu strambul.

  2. Ar fi bine sa spun eu neadevaruri si totul sa fie bine pentru romanii care vor sa serbeze cuminti Ziua Romaniei. Nu eu prezint bilanturile covid. nu eu prezint alarma cu omicron si ca ne bazam pe noroc (v Rafila) Nu eu dau comunicate privind programul de desfasurare al zilei de 1 decembrie in Bucuresti si marile orase (v Alba Iulia defilare in apropierea spital de urgenta) sub rezerva unor modificari si restrangeri generate de evolutia covid. Cum vor fi sortati cei 30% care vin la manifestatii pe ce criterii banuiesc ca toti vor fi vaccinati . Vin in grupuri compacte de la imgb.apaca, 23 august…? Ce am relatat face parte din ce prezinta presa nationala de mare tiraj si televiziunile de stiri incepand cu TVR. Ultima fraza este inspirata din articolul scris de Dumneavoastra si din tehnica pasului de defilare care ca va convine sau nu incepe: cu stangul inainte mars!

  3. https://www.libertatea.ro/stiri/lucian-bode-a-anuntat-regulile-pentru-participarea-la-ceremoniile-dedicate-zilei-nationale-a-romaniei-3855989
    R Arafat mai patriot decat Min Bode. Una declara vineri ministrul dupa iesirea de la sedinta de guvern (V intrebarile jurnalistilor) si alta declara duminica R Arafat. Pe cine sa mai credem care sunt adevarurile adevarate? Mai bine vaccinatii si nevaccinatii stau la televizor urmaresc postul TV Antena 3 si parada comentata pertinent de R Tudor. La multi ani Romania cu minisrii tai cu tot!

Leave a Reply