Sunt foarte rare momentele cand un serviciu secret vorbeste despre operatiunile sale. Azi SRI face precizari spectaculoase despre un caz de spionaj in monitorizarea si oprirea caruia a avut un rol esential.

Iata comunicatul SRI :

În cadrul activității informativ – operative desfășurate de Direcția Generală de Contraspionaj a Serviciului Român de Informații au fost obținute încă din anul 2005 date referitoare la derularea pe teritoriul național a unei operațiuni de culegere de informații clasificate în favoarea unor structuri informative  străine.

Urmare a măsurilor complexe întreprinse în caz, SRI a documentat informativ modalitățile concrete prin care documente cu caracter militar aparținând Ministerului Apărării Naționale au fost sustrase ilegal, fiind ulterior transmise reprezentanților unui alt stat nealiat.

În cadrul operațiunii, ofițerii SRI au stabilit cu certitudine faptul că transferul documentelor s-a realizat de către cetățeanul străin ZIKOLOV Marinov care acționa pe teritoriul României ca agent de informații al unui serviciu special străin. Acesta l-a recrutat și angrenat pe cetățeanul român ACHIM Floricel, subofițer MApN cu acces la date și informații cu caracter clasificat, în culegerea și transmiterea de informații. După prelucrarea datelor, acestea erau transmise printr-un sistem de legătură complex, specific serviciilor speciale, către  cadre de informații străine.

Pentru activitățile desfășurate și în funcție de importanța documentelor furnizate cei doi erau recompensați cu diverse sume în valută.

În momentul clarificării amenințărilor și a stabilirii existenței elementelor constitutive ale unor infracțiuni la adresa securității naționale, SRI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism cu care s-a acționat în cooperare pentru stabilirea tuturor circumstanțelor în care au fost săvârșite faptele menționate. SRI va asigura, conform competențelor legale, sprijin specializat procurorilor DIICOT în derularea anchetei.

De asemenea, instituția noastră va continua cooperarea cu Direcția Generală de Informații a Apărării în vederea stabilirii prejudiciilor generate de activitățile prezentate.

Pentru a nu periclita cursul investigației, aflată în derulare, SRI nu poate oferi deocamdată informații suplimentare legate de acest caz.

 

PS : Dezvaluirea pe care o faceam in exclusivitate, in 2009 

https://www.antena3.ro/politica/radu-tudor-persoana-implicata-in-afacerea-de-spionaj-a-fost-atasatul-militar-al-bulgariei-66186.html

http://jurnalul.ro/editorial/avertisment-pentru-ucraina-145618.html

 

5 COMMENTS

  1. Care este scopul acestor dezvaluiri, daca acestea erau clasificate ? Multi stim ca nu se ocupa numai de “protocoale”. Mi-ar placea sa aud facandu-se dezvaluiri despre activitati de spionaj a unor reprezentanti din state aliate sau astora le-am deschis larg usile sau nu se pune ? Un lucru este bun, exista SRI care se ocupa de ceea ce trebuie.

    • Asa ceva nu ai sa vezi pentru ca TEORETIC cu aliatii colaboram nu ne spionam si asta in baza unor PROTOCOALE si tratate internationale.

      • Un simplu exemplu, relativ recent; PROTOCOL si tratat peste tratat intre SUA si Israel, sa mai continui cu exemplele ?

  2. Radu, ceva de analizat. Azi la Satu Mare a fost numit director la cabinetul președintelui Consiliului județean fostul șef SRI Satu Mare, Controversatul Cosarca.Crezi că UDMR numea fără ordine de la centru un șef SRI, roman.Sistemul isi plasează oamenii.

  3. Vrajeala. SRI este in plina ofensiva de imagine dupa esecul Coldea/protocoale si scoate cate o stire pe zi ca vezi Doamne cum isi fac ei treaba constiincios, constitutional si cu rezultate. Si uite si cine le da stirile:)

Leave a Reply