Agenţia de rating S&P a revizuit perspectiva României la ”negativă”, pe fondul creşterii deficitelor externe şi fiscale. S&P susţine că noul rating BBB-/ A-3, este acordat în mare parte pe fondul creşterii deviante a cheltuielilor de către fostul guvern PSD, care ar fi forţat actualul executiv să revizuiască ţintele de deficit bugetar pentru 2019 şi 2020, în contextul unei creşteri economice în scădere.

S&P susţine că majorarea de salarii şi pensii plănuită pentru anul viitor va contribui în continuare la lărgirea deficitului de cont curent, care deja a crescut substanţail.

”Deşi ne aşteptăm să vedem o consolidare fiscală demarată anul viitor, structura rigidă a bugetului şi politicile volatile reprezintă în continuare un risc. Aşadar, revizuim perspectiva României de la stabilă la negativă”, anunţă agenţia de rating.

Guvernul a majorat ţintele de deficit bugetar pentru 2019 şi 2020 la 4,3% şi, respectiv, 3,5% din PIB de la 2,8% şi 3,0%. Aceste revizuiri reflectă în mare măsură decizia transparentă a noului guvern al României de rezolva restanţele din bugetul pentru 2019, în timp ce şi-a redus aşteptările de creştere a încasărilor bugetare.

Cine e responsabil pentru aceasta decizie a celor de la Standard & Poor’s.

Standard & Poor’s apreciază că există motive pentru a pune sub semnul întrebării realismul obiectivelor bugetare revizuite în perioada 2020-2022, prin perspectiva creşterilor de pensii prevăzute pentru următoarea perioadă.

Un alt element invocat de agenţia de rating este anul electoral şi influenţa acestuia asupra economiei.

Având în vedere că deficitul va depăşi probabil plafonul UE de 3% din PIB, este posibil ca România să nu poată evita o procedura a deficitului excesiv (PED) din partea Comisiei Europene. România a mai făcut obiectul unei astfel de proceduri din 2009 până în 2013.

În al treilea rând, o încetinire economică ar afecta veniturile guvernamentale, ceea ce va conduce la alte presiuni bugetare. „În cadrul scenariului nostru macroeconomic de bază, considerăm că creşterea economică rămâne aproape de 3% până în 2022”, notează agenţia, citata de zf.ro

 

4 COMMENTS

  1. cum cine? pnl, normal.
    n-ati vazut ce posteaza psd pe facebook?
    intr-o luna de zile de guvernare, pnl este responsabil de toate nenorocirile provocate in ultimii 8 ani de guvernare psd!
    si uite asa alege populimea iar psd, la urmatoarele alegeri!
    sa vina veorica inapoi!
    dle, ai impresia ca au facut blat.
    dle Tudor nimic legat de mafia psd de la Arad?
    adica mi se pare strigator la cer…
    astia revin la putere…
    grup infractional organizat = psd!

  2. Si eu zic nu are cum pesede sa fie responsabil, puscariasii au luat doar masuri bune pentru romani…penelistii instalati de o luna au facut numa rau …rau de tot . O intrebare care nu trebuia sa o mai puneti aici ca va faceti de cacao

  3. Este rezultatul nemijlocit al politicilor din ultimii 8 ani si, mai ales, al celor din ultimii 3 ani. Evident, o buna oportunitate pentru PSD de a blama PNL care este “la putere” de o luna. Acum, mie sincer nu-mi plac nici unii, nici altii. Sunt o “anarhista”. Voi vota fix acel partid care va reseta toate pensiile din Romania, inclusiv varstele (nerusinate) de pensionare ale politistilor si care va face “speciala” doar Armata Romana. In rest, cat ai platit contributie, atat sa ai si pensie. Fara nici un alt fel de “iordane”. Insa, pentru a reveni la idee; evident, PNL, doar conduc de o luna si iata! acum se publica rezultatul. Ce se uita: rezultatul este efectul a cel putin 3 luni de analize pe tot felul de indicatori. Dar ce sa-i faci, noi suntem stabili, he-he! ca de aia suntem pesede.

Leave a Reply