Intrebat ce anume il recomanda pentru functia de ministru al apararii, Vasile Dincu a raspuns : “Am facut serviciul militar si am editat o revista”.

Recunosc, acest raspuns m-a stupefiat. Prin ignoranta lui, prin incapacitatea minimala de a intelege domeniul din partea unui profesor universitar, un intelectual fara doar si poate.

M-am tot intrebat ce a avut in cap PSD cand a facut o asemenea desemnare. Am aflat acum : nimic.

Nu fac parte dintre cei care-i scot ochii lui Vasile Dincu pentru oportunismele trecutului si prezentului. Fiecare isi gestioneaza viata asa cum crede.

Insa acest raspuns arata ca profesorul universitar Vasile Dincu dovedeste o pregatire de nota 4 pentru un domeniu extrem de sensibil si important : apararea nationala.

Suntem intr-un context aliat extrem de complicat. Poate cel mai dificil de la caderea comunismului, iar securitatea in bazinul Marii Negre pe fondul agresiunilor repetate de la Est provoaca ingrijorari si sporeste relevanta securitara a Romaniei in NATO.

Daca s-ar fi pregatit macar o ora in saptamana in care a fost vehiculat pentru acest post, ar fi putut spune atat de multe. Ca a facut parte din guvernul in timpul caruia a intrat Romania in NATO, ca a a inteles despre ce este vorba in propozitie de la fostii sai colegi Mircea Geoana sau Ioan Mircea Pascu. Ca a observat ca roman, in toti acesti ani, ca Romania are un profilul puternic in Alianta Nord Atlantica si ca acest profil trebuie intarit zi de zi, ca trebuie mentinut angajamentul de alocare a 2% din PIB pentru aparare  samd. Erau atat de multe de spus.

Mi-l si imaginez pe Vasile Dincu in reuniunile NAC la nivel de ministri ai apararii relatand “povesti din armata” in timpul dezbaterilor pentru Noul Concept Strategic.

Superficialitatea cu care Vasile Dincu trateaza domeniul pe care-l conduce ma ingrijoreaza. Arata unui soi de aroganta a celui care crede ca le stie pe toate si odata pusa foaia in fata pentru un subiect concret, lasa foaia goala.

Tot ce mai sper este ca premierul Nicolae Ciuca sa-si manifeste in continuare dorinta de coordona si domeniul apararii, mai ales ca va fi si vicepresedinte CSAT. Iar pe soldatul neinstruit Vasile Dincu sa-l trimita la trupa, experienta pe care tocmai a invocat-o drept argument pentru conducerea Ministerului Apararii.

Altfel, daca actualul ministru se pune cu burta pe carte si vrea sa invete cat de cat domeniul apararii, merita sprijinit. Orice om care greseste are dreptul la a doua sansa. Se califica la locul de munca si vine in primavara, la reexaminare.

 

4 COMMENTS

  1. Pai ministrul apararii trebuie doar sa semneze achizitiile de tehnica militara d-nule Radu Tudor…Doar nu credeti ca d-nul Iohannis o sa conduca ostile in lupta in cazul unui razboi pentru ca dansul e comandantul suprem al fortelor armate conform Constitutiei,.

  2. Evident ca ministrul are in spate specialisti, el doar isi asuma deciziile luate de altii, insa la cat de versat (am crezut ca) e Dancu, ar fi putut evita raspunsul sau intoarce in favoarea sa, sa spuna ca are capaciate de a identifica riscurile, amenintarile si vulnerabilitatile cu care ne confruntam, nu stiu … orice altceva decat a spus. E inadmisibil ce a spus, o ineptie.

  3. A omis sa spuna ca nu a incalcat legea 14 din 1972 si nici pe cea din 90,96 sau 2006. Un baiat cuminte. Este probabil cel care da curcanul de Ziua Recunostintei la investirea guvernului. Sa ii uram ,,La multi ani ” pentru 25 noiembrie. Frumos cadoul din partea Domnului Ciuca si Ciolancu. O groaza de coincidente pe 25 noiembrie

Leave a Reply