Drapelul Suediei a fost înălţat luni la sediul NATO, epilogul unui parcurs de aproape doi ani al acestei ţări scandinave, devenită oficial joi al 32-lea stat membru al Alianţei Nord-Atlantice.

Aderarea Suediei la NATO este un eveniment ”istoric” şi demonstrează că preşedintele rus Vladimir Putin a ”eşuat” în tentativa sa de a slăbi Alianţa, a declarat luni Secretarul General al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, potrivit AFP.

”Atunci când preşedintele Putin şi-a lansat invazia (în Ucraina) în urmă cu doi ani, el voia mai puţină NATO şi mai mult control asupra vecinilor lui. El voia să distrugă Ucraina ca stat suveran, dar a eşuat. NATO este mai mare şi mai puternică”, a spus Stoltenberg într-o conferinţă de presă comună cu premierul suedez Ulf Kristersson, la sediul de la Bruxelles al organizaţiei.

”Aderarea Suediei consolidează NATO şi face mai sigur ansamblul Alianţei”, a adăugat înalta oficialitate aliată.

„Aceasta este o zi istorică. Suedia își va ocupa acum locul cuvenit la masa NATO, cu un cuvânt egal în formarea politicilor și deciziilor NATO. După peste 200 de ani de neutralitate, Suedia se bucură acum de protecția acordată în temeiul articolului 5, garanția supremă a libertății și securității Aliaților. Suedia aduce cu ea forțe armate capabile și o industrie de apărare de primă clasă. Aderarea Suediei face NATO mai puternică, Suedia mai sigură și întreaga Alianță mai sigură. Aderarea de astăzi demonstrează că ușa NATO rămâne deschisă și că fiecare națiune are dreptul să-și aleagă propria cale”, a spus Stoltenberg.

 

Leave a Reply