În cursul zilei de ieri a ajuns, la Guvern, o veste care pică ca un trăsnet. Conform surselor noastre, vineri, agenția de rating Standard & Poor’s (S&P) va schimba ratingul de țară al României, iar perpectiva va fi una negativă, scrie stiripesurse.ro

Conform surselor guvernamentale, în raportul Standard & Poor’s (S&P) se va schimba perpectiva României. În prezent, țara noastră are BBB minus/A-3 (stabil), dar după raportul agenției ratingul va deveni BBB minus/A-3 (negativ).

Agenția avertiza încă din 2018 că ar putea revizui în scădere calificativul României dacă va considera că schimbările politice ar putea duce la o creştere semnificativă a deficitelor guvernamentale, a datoriei şi a costurilor de împrumut.

Mai mult, S&P ar putea lua în considerare o acţiune negativă de rating dacă reapar dezechilibrele externe, în particular dacă incertitudinile politice duc la intrări de investiţii directe externe (FDI) mai scăzute, ceea ce implică faptul că adâncirea contului de cont curent al ţării va fi finanţat în mare măsură prin datorii.

Ratingul de țară este deosebit de important pentru investitori. În funcție de acesta, investitorii decid dacă vin într-o țară să investească sau nu.

Decizia agenției de rating vine la scurt timp după avertimentele repetate ale Comisiei Europene, prin care se arată că politicile guvernamentale ale României împing țara într-o zonă de risc, iar previziunile Guvernului sunt prea optimiste.

8 COMMENTS

 1. Dragnea nici n-a auzit de indicatorii astia, o sa dea o Ordonanta sa se revina la ratingul dinaintea schimbarii si o alta care sa interzica sa mai poata fi schimbat de acum incolo fara avizul lui Valcov. “La noi in tara stapani, nu ne fac ei ratingul dupa cum doreste Soros!”

 2. Nesimtiti aia sunt invidiosi pe performantele senzationale ale doamnei Dancila, de aia vor sa scada ratingul. Domnul Toader ar trebui sa ievalueze situatia si sa atace ratingul la CCR.

 3. previzibil.
  din păcate, programul economic propus de PSD, ALDE a eșuat. / atacurile nejustificate la adresa BNR-ului sunt atent monitorizate de partenerii externi.
  fără doar și poate dl M. Isărescu nu este un om de neînlocuit, dar trebuie să fim raționali atunci când facem comisii de anchetă cu privire la activitatea BNR-ului.
  măsurile populiste nu sunt digerate de economia reală.

 4. cu exceptia psd-ului si a poporului roman in ansamblul sau, cam tuturor convine sa nu existe ceva stabilitate, ceva dezvoltare, ceva rationalizare a cheltuirii resurselor (nu ca exceleaza psd la capitolul asta…), ceva diminuare a capacitatii de santaj macroeconomic si macropolitic, ceva intarire a statului, a armatei, ceva independenta energetica….
  sunt multi, aproape toti, cei carora le convine un status-quo ante 2016, sa continue sa curga banu pe conducta lor…

  acuma, din cite imi dau seama, suntem in prima etapa a unui fel de razboi civil lansat cu scopul de a instaura anarhia. Norocul nostru (si al psd-ului) e ca americanii au, momentan, mare nevoie de noi; sa speram ca rezista guvernul pina ajunge Pence pe aici.
  As zice ca sunt 50% sanse, ca securistii si profitorii, de la intern si de la extern, stiu ca isi joaca nu numai banii dar chiar si libertatea, asa ca nu vor ezita de la nimic intru supravietuire.

Leave a Reply