Ucraina este cea care trebuie să decidă ce termeni acceptă pentru eventuale negocieri care să pună capăt războiului cu Rusia, a declarat luni Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, care a avertizat în acelaşi timp că puterea Moscovei nu trebuie subestimată în ciuda recentelor succese ale Kievului pe câmpul de luptă, relatează Reuters.

„Nu trebuie să facem greşeala de a subestima Rusia. Forţele armate ruse păstrează capacităţi semnificative, precum şi un număr mare de trupe”, a declarat luni Jens Stoltenberg în timpul unei conferinţe de presă comune cu oficiali guvernamentali olandezi, susţinută la Haga.

„Ei (ucrainenii – n.r.) plătesc acum cel mai mare preţ ca pierderi de vieţi omeneşti şi pagube suferite. Aşa că este de competenţa Ucrainei să decidă ce fel de termeni sunt acceptabili pentru ei”, a mai spus Jens Stoltenberg, referindu-se la eventuale negocieri de pace.

Şi secretarul de stat american Antony Blinken  făcuse în weekend o declaraţie asemănătoare – depinde de Ucraina să decidă când şi cum doreşte să negocieze cu Rusia pentru a pune capăt războiului.

„Următoarele luni vor fi dificile. Obiectivul lui Putin este de a lăsa Ucraina în frig şi întuneric în această iarnă. Aşa că trebuie să ne menţinem cursul”, a spus Secretarul General NATO.

„Ceea ce se întâmplă la masa discuţiilor este legat în mod fundamental de situaţia de pe câmpul de luptă”, a adăugat Stoltenberg. „Aşadar, ceea ce ar trebui să facem este să sprijinim Ucraina şi să o întărim, astfel încât la un moment dat să poată exista negocieri la care Ucraina să se impună ca stat suveran independent din Europa”, a explicat el.

Preşedintele Volodimir Zelenski a vizitat luni oraşul Herson, recent recucerit de forţele ucrainene după retragerea forţelor ruse. În ciuda acestui fapt, Moscova consideră în continuare Hersonul drept propriul teritoriu, pe care l-a anexat la sfârşitul lunii septembrie. „Nu vom comenta. Ştiţi bine că acesta este teritoriul Federaţiei Ruse”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în legătură cu vizita lui Zelenski.

 

Leave a Reply