Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat marți convins că Donald Trump va respecta ‘toate angajamentele Statelor Unite’ față de Alianța Nord-Atlantică, în contextul în care președintele ales al SUA a lăsat să se înțeleagă că va pune condiții pentru continuarea finanțării din partea Washingtonului, transmit AFP și Reuters.

”Președintele ales Donald Trump a afirmat în timpul campaniei sale electorale că este un mare susținător al NATO și eu sunt sigur că va fi un președinte care va respecta toate angajamentele Statelor Unite în cadrul Alianței”, a declarat Stoltenberg la Bruxelles, invitat la o reuniune a miniștrilor apărării din UE.

Trump va face ceea ce a promis întrucât ‘o Alianță Nord-Atlantică puternică este importantă pentru Europa, dar și pentru Statele Unite’.

Jens Stoltenberg s-a declarat ‘absolut de acord’ cu Donald Trump cu privire la ‘importanța unei creșteri a cheltuielilor de apărare’ de către aliații europeni. ”Acesta este mesajul liderilor americani de mulți ani. Un lucru bun este că observăm acum că europenii sunt efectiv în curs de a investi mai mult în apărare”, a continuat el.

Stoltenberg s-a referit astfel la un plan adoptat de cele 28 de state membre ale UE ce cuprinde obiectivele pe termen mediu ale unei apărării europene consolidate, capabilă să desfășoare rapid mijloace în operațiunile sale externe și să le coordoneze cu o structură ‘permanentă’.

În prezent, doar cinci state membre ale NATO alocă apărării cel puțin 2% din PIB: Statele Unite, Marea Britanie, Grecia, Polonia și Estonia, scrie Agerpres.

 

3 COMMENTS

 1. Ne-a luat Estonia… :D:D
  deci zau, n-as vrea sa avem un razboi contra Estoniei :)))
  vai de capul nostru…..

 2. Dan Roua, stai liniștit la cei 2% din pib- ul Estoniei nu știu dacă le ajunge sa cumpere un avion de vânătoare. Estonia are o populație pe jumătatea Bucureștiului, sunt cam 1, 3 mil. locuitori.

 3. ” I think it is a very normal thing that President-elect Donald Trump speaks to world leaders, including of course the leader of Russia,” Stoltenberg told reporters on arrival for the second day of the EU Foreign Affairs Council.”
  Cred ca este un lucru foarte normal ca Presedintele ales – Donald Trump sa vorbeasca cu leaderii lumii, inclusiv cu Presedintele Rusiei. Stoltenberg a spus reporterilor, la sosirea la Consiliul Afacerilor Externe a UE.
  ” He added that NATO’s message is “we want dialogue with Russia.”
  El a mai adaugat ca mesajul NATO este : “noi dorim dialog cu Rusia”

  “Russia is our biggest neighbor, Russia is there to stay, and especially when tensions run high, especially when we face many different security challenges, it is important to have chance for political dialogue open with Russia,” Stoltenberg stressed. “There’s no contradiction between strong defense and political dialogue.”
  Rusia este vecinul nostru mai mare, Rusia este aici sa stea si in special atunci cand tensiunile cresc, cand ne confruntam cu multe provocari diferite privind securitatea , este imp. sa avem sansa unui dialog politic deschis cu Rusia, a declarat Stoltenberg. Nu exista nici o contradictie intre aparare puternica si dialogul politic.
  ZeroHedge com. 14 nov. 2016 Ref. : Convorbirea telefonica Putin -Trump
  (extras)
  Destul de interesanta conversatia si preluata deja de catre majoritatea mass-media -internationala.
  “During the conversation, Putin and Trump “not only agreed to assess the current unsatisfactory state of bilateral relations,but also spoke in favor of active joint work to normalize relations…”
  In timpul conversatiei, Putin si Trump ” nu doar au convenit asupra evaluarii situatiei relatiilor bilaterale actuale nesatisfacatoare, dar au si vorbit in favoarea unei conlucrari active in scopul normalizarii relatiilor.
  ” The call emphasized in particular the importance of creating a solid foundation of bilateral ties through the development of trade and economic relations. ”
  Convorbirea telefonica a evidentiat in mod special inportanta realizarii unei fundatii solide a legaturilor bilaterale, prin dezvoltarea relatiilor comerciale si economice”
  (Paranteza) –Exact ce am spus ieri, intr-un alt post, intuind corect- se intentioneaza o dezvoltare foarte buna a realtiilor economico-comerciale SUA-Rusia . Si faptul ca Trump stie sa profite de moment, dand un impuls acestor viitoare relatii economice cu Rusia, in interesul Americii.
  In schimb, la noi *praf si pulbere”, vezi doar PROSTIA! Dragnea- il manca limba sa declare :” ca nu doreste sa dezvolte relatiile cu Rusia.” Nu-i nimic, lasa, ca le DEZVOLTA TRUMP si America, pentru America !
  Atata tampenie ca la politicienii mioritici ,”oaie”, nu am mai vazut la nimeni! Sa nu intuiesti momentul, sa nu te pliezi rapid pe schimbari ce pot fi benefice (Romaniei), sa nu stii cand sa te urci pe val, mai ales cand directia e data de cei mai mari de pe globul asta-US -Trump, acum!, asta arata o totala lipsa de maturitate politica si dezinteres pentru Romania . WTF????!!!. Este Romania in pozitia de a refuza vreo posibila piata?. Poate sa fie oriunde si in Honoluluuu,daca asta inseamna un lucru benefic -economic pt. Romania. Oricum si guv. de “savanti” Ciolos, paraleli cu toate-doarme linistit si la fel vis-a- vis de interesele Romaniei! Romania doarme, Noapte Buna!.
  “Putin and Trump shared thoughts on the need for joint efforts in the fight against the common enemy number one – international terrorism and extremism. ”
  Putin si Trump si-au exprimat gandurile cu privire la necesitatea de unire a eforturilor in lupta impotriva inamicului comun numarul 1 : terorismul si extremismul international.

Leave a Reply