Într-un articol publicat în Le Figaro, eseistul Nicolas Bavarez consideră că Uniunea Europeană, în prezent, în context post-Brexit, este mai fragilă în raporturile sale cu Moscova. Franţa intră în campanie pentru prezidenţiale, Germania este absorbită de pregătirea perioadei post-Merkel… Statele Unite, protectorul militar al Europei, se concentrează pe rivalitatea cu China.

Ar trebui să fim extrem de naivi să credem că Vladimir Putin, care și-a consolidat puterea pe care o poate păstra pînă în 2036, va renunţa la obiectivul său de hărţuire și demolare a Uniunii Europene. El a reușit deja să transforme Republica Belarus în stat vasal, iar Lukașenko acceptă acest lucru pentru a putea rămîne la putere. Ucraina este următoarea pe listă. Rusia mai dispune de arma energetică, altfel spus de gazul cu care aprovizionează Europa. Citez din articolul lui Nicolas Bavarez: „Strategia rusă este limpede: el vrea să creeze dezordine și să întreţină frica în Europa, să divizeze în același timp Uniunea Europeană decuplînd-o de Marea Britanie și de Statele Unite. Putin pariază pe neputinţa europenilor tetanizaţi la ideea de a recurge la forţa armată. Si trebuie constatat că strategia lui Putin dă rezultate, deși europenii l-ar putea bloca cu ușurinţă“.

Mai multe pe www.securitynews.ro

„Strategia rusă e limpede: să creeze dezordine și să întreţină frica în Europa, să divizeze în același timp Uniunea Europeană decuplînd-o de Marea Britanie și de SUA”

Leave a Reply