Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat miercuri că i-a transmis ministrului de externe german Heiko Maas că sancţiunile împotriva proiectului energetic Nord Stream 2 sunt o posibilitate reală şi că nu există ”nicio ambiguitate” în opoziţia SUA faţă de construcţia gazoductului, transmite Reuters.

Reiterând temerile preşedintelui american Joe Biden legate de conducta de gaze care ar lega Rusia de Germania, Blinken a afirmat că i-a spus lui Heiko Maas, într-o întrevedere privată marţi la Bruxelles unde cei doi participă la o reuniune ministerială a NATO, că acele companii implicate în proiectul energetic Nord Stream 2 riscă sancţiuni.

”Am afirmat clar că firmele implicate în construcţia conductei riscă sancţiunile Statelor Unite. Gazoductul divide Europa, el expune Ucraina şi Europa Centrală manipulării şi constrângerii din partea Rusiei şi contravine propriilor obiective energetice declarate ale Europei”, a subliniat demnitarul american într-o conferinţă de presă.

Kremlinul susţine că Nord Stream 2, proiect în valoare de 11 miliarde de dolari condus de compania energetică de stat rusă Gazprom, este unul comercial, dar administraţii succesive americane s-au opus proiectului, iar Europa a promis să-şi reducă dependenţa de resursele energetice ruse.

SUA şi ţări din estul Uniunii Europene, precum Polonia, afirmă că Nord Stream 2 face parte din măsurile economice şi politice ruse pentru a manipula ţările europene şi a submina relaţiile transatlantice.

”Ce i-am spus (lui Heiko Maas) a fost că vom continua să monitorizăm activitatea pentru finalizarea sau certificarea gazoductului şi că dacă acea activitatea are loc vom lua o decizie cu privire la aplicabilitatea sancţiunilor”, a explicat secretarul de stat american.

În urmă cu o lună, Reuters a relatat că 18 companii au părăsit activitatea la proiectul Nord Stream 2 pentru a evita sancţiunile, scrie Agerpres.

1 COMMENT

  1. Eu nu cred in asemenea actiuni cand e vorba de nemturia, mai ales ca Romania a depins totdeauna de nemturia inca de pe timpul lui hitler. Ca e o capaceala la vedere intre ei, asta cred, limba n-are iase si nu exista lege in nicio tara pentru a fi pedepsita gura! Cunosti exemplu de lege in care sa se pedepseasca gura, in vreo tara de pe glob? Nu cred.

Leave a Reply