plug-ghanas-poor-gas-network-halt-smoke-related-illnesses_206

O stire de ultima ora vine sa puna presiune puternica asupra decizie exploatarii gazelor de sist in Romania. Guvernul Ponta a dat deja unda verde pentru procesul de exploare. Daca aceste cercetari din Romania vor dovedi estimarile facute de SUA, este evident ca guvernul USL va acorda si licentele de exploatare. Metoda fracturarii hidraulice, prin care se extrag pungile de gaz de sist, prezinta un pericol serios pentru mediu, locuritorii pe o raza de citiva zeci de kilometri si fauna. 

Desi tara noastra are o independenta energetica de 80 %, acele importuri de 20% facute din Rusia reprezinta o miza politica si strategica folosita drept argument pentru acceptarea controversatelor gaze de sist.

Ceea ce foarte putini aduc ca argument impotriva gazelor de sist este rezerva importanta de gaze descoperita in Marea Neagra, ce va fi exploatata de Petrom si Exxon. Ea asigura o eliminare a importurilor de gaze rusesti pe urmatorii 15-20 de ani. Asadar, in urmatoarele doua decenii, Romania nu are nevoie de gaze de sist.

Va fi acest ultim argument suficient pentru a stopa uriasa ofensiva financiara si de lobby in dosarul gazelor de sist din Romania? 

Romania are rezerve de gaze de sist de 1.444 miliarde de metri cubi, estimeaza Administratia americana pentru informatie in domeniul energiei (EIA), in conditiile in care rezervele dovedite de gaze se plaseaza la 113 miliarde metri cubi, iar consumul anual este de aproximativ 14 miliarde metri cubi, scrie agentia Mediafax.

Romania consuma anual aproximativ 14 miliarde metri cubi de gaze, cantitate asigurata in proportie de 80% din productia interna. Diferenta este importata din Rusia, prin intermediari, la preturi ridicate.

Astfel, agentia guvernamentala americana estimeaza ca Romania are rezerve de gaze de sist recuperabile tehnic (nedescoperite, care ar putea fi accesate cu tehnologia existenta) de 51.000 miliarde picioare cubice (cubic feet), adica 1.444 miliarde metri cubi.

Potrivit EIA, rezervele dovedite de gaze naturale ale Romaniei erau estimate la inceputul acestui an la 4.000 miliarde picioare cubice, echivalentul a 113 miliarde metri cubi.

Romania se plaseaza pe locul al treilea in UE privind rezervele de gaze de sist, dupa Polonia (4.190 miliarde metri cubi) si Franta (3.879 miliarde metri cubi), potrivit raportului EIA.

In ceea ce priveste petrolul prins sub formatiuni de roca de sist in Romania, EIA estimeaza un volum de 300 milioane de barili, fata de rezerve dovedite estimate la 600 milioane de barili din alte tipuri de zacaminte.

Astfel, potrivit estimarilor institutiei americane, explorarea zacamintelor de sist ar creste cu 50% rezervele de petrol ale Romaniei si de peste 10 ori rezervele de gaze naturale.

106 COMMENTS

 1. Buna ziua.

  Trebuie sa facem tot posibilul ca exploatarea sa nu se faca.
  Si asa avem o tara distrusa, greu de reconstruit,mai ne trebuie si asta?

  Multumesc pentru informatiile prezentate.

  Cu stima,
  Dana

  • https://www.youtube.com/watch?v=kJyZhZcQOLI

   sa le faca la ei acasa ! Germania, Franta, Bulgaria, si alte state AU INTERZIS EXPLOATREA GAZELOR DE SIST !!!

   SUNT UN PERICOL URIAS !!!

   nu inteleg de ce JAVRELE de la USL ling unde au scuipat anul trecut !!! atat i-au scuipat pe pdl-isti cu gazele de sist, cu Rosia Montana – dupa care, in baza votului masiv IMPOTRIVA MACAC-ului (a se citi basescu) –> altfel NU ar fi luat USL-ul NEVER 60%-70% !!! – vine USL-ul si face EXACT ce facea pdl-istii !!!

   EU NU SUNT DE ACORD CU OTRAVIREA ACESTUI PAMANT – ROMANIA !

   • i-au scuipat anul trecut ca sa le sufle de sub nas SPAGA de la chevron… acum cu banii in buzunar au intors macazul javrele

    • Corect! E ca faza lui Băselu cu mogulii răi/buni… 😛 băieții ăștia sînt o adunături de hiene și vulturi pleșuvi pe o carcasă uscată pe care mai atîrnă cîteva zgîrciuri, iar bătălia a devenit crîncenă. Gazele de șist sînt un fel de măduvă din oasele acestei carcase… care vor deveni praf și vor fi spulberate de vînturi. Pa-pa, Românica! 😉

 2. AR CRESTE CONTURIILE LOR SI AR ADUCE PRAFUL DE PE TOBA PT TARA ASTA SI UN DEZASTRU NATIONAL.aPE FREATICE SI TEREN AGRICOL POLUATE.Ponta ii un tradator impreuna cu usl-ul un agent secret care stia ca va coabita cu basescu alt agent de vanzari.Doar i-a fraierit pe Romani.http://www.antena3.ro/politica/liberalul-ghise-cere-demisia-premierului-ponta-voicu-pnl-se-delimiteaza-de-aceste-afirmatii-217547.html Cum zice unul adevarul imediat haita se dezice de el.Romania poate fi independenta de Rusia.Dar nu e pt ca escrocii au vandut o parte din bogatiile Romaniei si cine le-a cumparat exporta o parte din ele.Si mai exista tari care depind de o parte din gazul Rusesc si nu creapa si chiar e mai IEFTIN atentie mai IEFTIN.Faza asta cu independenta e o galusca pt fraieri .Ce tampit mai poate crede ca daca isi vinde bogatiile strainiilor va fi INDEPENDENT.Tonta nume predestinat stie sa ne defineasca termenul de INDEPENDENT.Scapam de dracul si dam de tatsu.Ca parca Americanii o sa ni-l de-a gratis sau la pret pt mintea lui Tonta?Mai ales ca UE ne-a obligat sa aducem pretul la nivel UE.Sindura posibiliate sa fi independent e sa iti extragi tu propriile zacaminte si sa stabilesti un pret convenabil pr producator,consumator,stat si industrie.Dar cand le vinzi cum o faci.Ca Bombo cu OMV .Benzina pret de UE si redevende de tariile din lume acincea))Vinzi resursele.Apoi le aduci la pretyul UE .Si apare Poanta sa ne explice ca vom fi auziti la el si INDEPENDENTI si JUCATORI si gazul se va ieftinii.Asta nici sa plagieze nu a fost capabil.Ia facut altcineva lucrarea .

 3. Sunt impotriva exploatarii gazelor de sist din Romania de catre Chevron.
  As fi de acord, in conditii exceptionale, in momentul in care o companie romaneasca de stat ar detine tehnologia necesara.

  Asta este un subiect de referendum, ca si aurul din Apuseni.

 4. Este incorect sa spunem ca Romania are reserve de gaze de sist.Chevron si SUA si au asigurat reserve de gaze pe care sa le poate vinde oricui pt urmatoarea suta de ani,Romania nu se va alege cu nimic financiar iar din punctul de vedere al poluarii va fi un dezastru pe care putini si l imagineaza acum(de fapt putinilor le pasa de orice in afara de umplerea burdihanului)

  • Romania are nevoie de joburi mai mult decat orice. Gazele de sist se exploateaza atat in America de Nord cat si in Europa. Pe langa joburi, exploatarea gazelor de sist va aduce independenta energetica si pret redus la gaz.

   • puiule ai aparut la pachet cu fratele alex si cu propaganda scrisa pe biletele?!

    CIU-CIU LOCURI DE MUNCA… sint citeva sute de locuri de munca contra unui adevarat genocid cu terenuri agricole dezafectate din cauza poluarii si cu sute de mii de oameni ramasi fara nici un fel de venit nici macar posibilitatea sa-si mai cultive pamintul ca sa aibe sa faca o mamaliga cu ceapa… cu un litoral facut praf si pulbere fara nici un fel de venit din turism pt oamenii care traiesc acolo din asa ceva

    NU TI-E MA RUSINE CU ASEMENEA PROPAGANDA MIZERABILA?!!!

   • Exploatarea gazelor de sist ar duce la pierderea locurilor de munca din agricultura si turism pe zeci de ani. Toate exploatarile de pana acum din orice nzona au dus la otravirea solului si a apei. In Romania nu avem zone atat de mari nepopulate, incat sa ne permitem acest lucru. Chevron, du-te si otraveste America ta!

 5. Pai si nu zicea Rovana alta penibila si mincinoasa ca doar exploreaza sa vada daca avem?Chiar nu exista nimeni din TV sa-i spuna in fata ESTI O MINCINOASA.?Dar cu bomba chimica din Constanta ce se aude.Romania tara deseuriilor Europene.

   • uite stiinta:

    romania 3% redeventa, polonia 70% – 80% redeventa, anglia 70%… mai vrei stiinta exacta?!

    doi la mina sa te muti si sa locuiesti intr-o zona de extractie iar pe urma sa ne zici ce tratamente o sa-ti aplici la cancer

    ori esti credul ori esti propagandist guvernamental

     • nu la gaze de sist… aici e 70%… din cauza asta au si inceput sa-si stringa jucariile si sa plece sau sa vina in Romania

     • Radu am gresit: redeventa in Anglia este de 50% acum fiind renegociata in 2005 de la 35% la 50%

     • in alta ordine de idei redeventa se stabileste in functie de facilitatile oferite de tara din care se exploateaza zacamintele… adica Romania are absolut tot ce trebuie… disttributie, oameni calificati, plus multe alte facilitati de la exploatarile de gaze naturale…

     • Statul New York nu a interzis exploatarea. Exista un moratoriu de exploatare si atata tot. Inca un lucru; traiesc in sud estul statului Pennsylvania iar compania de utilitati locala ne livreza gaze de sist de 4 ani de zile. Te rog nu mai incerca sa-mi spui care sunt realitatile. Cred ca sunt intr-o postura mult mai buna decat tine sa stiu cum stau lucrurile.

     • @Alex. Iata ce inseamna moratoriu: s. n. (jur.) dispoziție legală care suspendă provizoriu executarea unor obligații contractuale sau legale. Sursa: dexonline. Adica, ne spui tu ca NY nu a interzis exploatarea. Strict tehnic, asa este. Numai a suspendat permisul de a fi exploatat gazul de sist. Sine die. Urmarim atent deciziile viitoare. uite textul aici:
      BILL NUMBER:S1201

      TITLE OF BILL:
      An act
      to suspend hydraulic fracturing; and providing for the
      repeal of such provisions upon expiration thereof

      PURPOSE OR GENERAL IDEA OF BILL:
      The purpose of this bill is to prohibit the issuance of new gas and/or
      oil permits for well drilling that involves hydraulic fracturing
      (hydro fracking).

      SUMMARY OF SPECIFIC PROVISIONS:
      This bill would suspend, until June 1, 2012, the issuance of new
      permits for the drilling of a well that would utilize the practice of
      hydraulic fracturing for the purpose of stimulating natural gas or
      oil in low permeability natural gas reservoirs such as the Marcellus
      and Utica shale formations.

      JUSTIFICATION:
      The potential development of natural gas drilling in low permeability
      natural gas reservoirs such as the Marcellus and Utica Shale
      formations has led to robust debate regarding the safety of the
      process and the protection of the environment.

      Delaying the Department of Environmental Conservation’s (DEC) ability
      to issue permits until June I, 2014, will provide the Legislature
      with additional time to assess the true environmental impacts of
      hydraulic fracturing. This bill will also help ensure the Legislature
      has adequate time to review DEC’s Draft Supplemental Generic
      Environmental Impact Statement (DSGEIS) once it is produced and any
      other reports or analysis done on the environmental and health
      impacts on effected communities.

      Gas drilling carries with it the risk of accidents, including spills
      and blow-outs. There are also impacts on the communities in which
      shale gas production is located including increased traffic, noise
      and habitat destruction.

      Given the complexities of the environmental and policy issues under
      consideration, there is an urgent need for an extension of the
      suspension of the permitting process involving hydraulic fracturing.
      Such a moratorium will allow for a thorough, deliberate and unrushed
      analysis of all of the factors involved.

      PRIOR LEGISLATIVE HISTORY:
      2011-12 S.5592 – Referred to Environmental Conservation 2010:
      A.11443-B – Rules (Sweeney) – Veto Memo 6837

      FISCAL IMPLICATIONS FOR STATE AND LOCAL GOVERNMENTS:
      None.

      EFFECTIVE DATE:
      This act shall take effect immediately, and shall expire and be deemed
      repealed June 1, 2014.

    • Ghici ce? Locuiesc cam la 90 de minute de un asfel de camp. Pana acum nu am auzit de nimeni sa se fi imbolnavit sau ca mediul inconjurator ar fi fost distrus de exploatarile de gaze de sist. Am auzit de numai un singur caz de poluare a panzei freatice din cauza unui astfel de put de gaze. In afara de asta costul gazelor pe care le folosim a scazut de la $7,40 pe mia de BTU la $2,60 mia de BTU. Deci?

     • Doamne ajuta sa traiesti linga asa ceva cind o sa faca exploatarea, dar singur cuc ca sa nu fie distrusi si altii nevinovati linga tine… cum dracu sa se imbolnaveasca daca nici macar nu s-a dat drumul la gaurit puturi?!!!

      voi minte aveti cind faceti propaganda sau doar va dati mari ixperti trimisi de chevron?!!!

      doi la mina… anglia are 50% redeventa renegociata in 2005 de la 35% iar polonia are 70% si vrea 80% astfel incit si-au luat talpasita mafiotii de acolo… deci mai subtire cu propaganda guvernamentala pe scari

      trei – SUA NU EXPORTA GAZE, LE FOLOSESC EI INSISI… istetul lui peste… pt ei redeventa nu e semnificativa

      patru la mina – cind anume a interzis statul new york exploatarea gazelor de sist?!… propagandist mic si simpatic

     • stai asa ca acum am observat…
      cum adica ma pervers mic 90 de minute?!!!! cu masina, cu avionul, cu racheta… zi la nr de km ca 90 de minute cu masina inseamna cel putin 150 km departare adica la cuca macaii… BA DA CHIAR NU VA E RUSINE CU ASEMENEA RAHAT DE PROPAGANDA de doi bani gauriti

     • ma mir ca ai auzi de poluarea pinzei freatice chiar si intr-un singur caz 🙂 🙂 🙂 eu zic ca chevron are efecte terapeutice…:
      – a scazut numarul de bolnavi de cancer…
      – a eradicat saracia …
      – a scazut si obezitatea toti fiind acum atit de usori incit se inalta mai usor la ceruri…
      – si nu in ultimul rind baga bani in buzunarul alora care fac propagnada pt ei se numeste PR

      stau si-mi fac cruce la ce poti sa debitezi… un sfat gratis: daca chiar vrei sa lucrezi cu spor si eficienta pt chevron mai bine te abtii de la comentarii

     • Bai baiatule calmeaza-te pentru ca ai inceput sa scrii aberatii despre un subiect la care iti arati ignoranta. It recomand un rudotel sau un distonocalm.

     • lasa vrajeala cu gazele de sist, ca aia mai evoluati nu le scot numai noi amaratii cu scosul gazelor. Cam asa e si cu organele numai amaratii le vand pe nimic. Ati vazut voi vreun american care vinde organe cum au vandut unii de la noi si din turcia rinichi traficantilor?

     • Alex eu cred ca voi guvernul american sinteti foarte ignoranti in privinta furiei si scirbei pe care ati declansat-o anii trecuti si cu punctul culminant fiind anul trecut cind ne-ati bagat pe git un dictator precum basescu… ati ajuns sa fiti uriti de o buna parte dintre romani mai mult decit i-am urit pe rusi pina acum…

      daca vreti sa incepeti ceva serios atunci opriti minciunile, sa ne dati cei 1,5 miliare euro pe care i-ati furat la autostrada transilvania, sa ne dati redevente cel putin cit aveti voi acolo si nu ca in cea mai nenorocita colonie din lume asa cum tratati voi Romania acum… oamenii nostri mor pt voi in iraq, afganistan iar voi ne tratati ca pe niste sclavi, ne furati, ne mintiti si va bateti joc de noi… SA VA FIE RUSINE MIZERIILOR

    • In SUA redeventele sunt intre 12,5% si 16,5%, procentajul depinzand de cat de costisitor este modul de exploatare. Numerele la care faci aluzie ar putea fi “sistemul fiscal” care este aplicat exploatarilor de hidrocarburi si care consista nu numai din plata de redevente, dar si tot felul de taxe si costul anumitor licente de exploatare.

   • orasul Pittsburg nu e tot in Pennsylvania ? Astia de ce au interzis ? dar State Assembly a statului NY de ce a propus prelungirea moratoriului pana in 2015 ? dar conferintele lui Robert Horwath sau ale lui Deborah Rodgers le-ai vazut ? daca nu, cauta-le pe Youtube. faptul ca nu ai auzit TU de una sau alat nu este un argument. Din GISC BArlad face parte si o profa de mate care si-a dat doctoratul in mate la UNI din Pittsburg si a adus info REALE de acolo. Mai studiaza Alex …

    • Pittsburgh in Pennsylvania dar municipalitatea respectiva nu are nimic de a face cu asta. Exista o biserica presibteriana in zona care pur si simplu nu a vrut sa-si inchirieze terenul pentru asa ceva – de fapt a fost un moratoriu care a fost ridicat (pana la urma este dreptul lor sa faca ce vor cu prorpietatea lor); vad ca acum biserica respectiva isi inchiriaza terenurile bine mersi pentru activitati de forare si exploatare. La nivel municipal nu poti sa faci nimic din acest punct de vedere. Activitatile de forare si exploatare sunt autorizate prin act legislativ de lagislatura statului Pennsylvania si nu de consiliile comitatelor sau minicipalitatilor. Eu nu mai uit la tot felul de prostii pe YouTube. Ma documentez din studiile si raporatele care sunt facute de agentiile de protectia a mediului (federala si a statului Pennsylvania)care reglementeaza activitati de acest gen- statistica si datele acestor institutuii este destul de greu de contestat, dar in ziua de astazi preferam sa ne uitam pe YouTube la tot felul de bagatori de seama care incearca sa manipuleze sentimentele oamenilor in loc sa citim ceva care ne informeaza.

     • agentiile guvernamentale sint controlate de catre oamenii corporatiilor… pina si copii stiu lucrul asta. Toate documentele acelea au valoare zero… exact ca cele date de guvernul roman… vine compania X si baga un raport care este prezentat drept document oficial…

      nu mai fii atit de credul la sceleratii care va conduc… in cazul ca nu esti porpagandist chevron 🙂

     • alex nu stau acum sa sap dupa influentele companiilor de extractie de gaze de sist asupra EPA pe care o invoci aici ca fiind un stilp de informatie “seriosa” al guvernului american dar …

      EPA la fel ca si FDA sint controlate de catre dierectori ce au avut functii in consiliile de conducere a companiei Monsanto… a fost un urias scandal care inca nu s-a stins

      spre exemplu: http://rense.com/general33/fd.htm

 6. Romanai nu are teritorii intinse, cum este Pensylvania de ex, sa-si permita sa le distruga. e o nebunie! eu nu sunt ecologist dar povestea asta cu gazele de sist este holocaust al ecosistemului!!! si daca eram dependenti de rusi 90% tot nu eram de acord sa distrug litoralul sau zone din Moldova si vestul Transilvaniei!!!

 7. Daca exploatarile propriu-zise de gaze din Marea Neagra ar incepe in 3-5 ani, ar fi mult mai rational, mai responsabil sa le amanam pe cele de sist. Intre timp, poate se lamuresc lucrurile cu privire la riscurile metodei de exploatare prin fracturare hidraulica. Daca suntem dependenti doar cu 20%, comparativ cu alte state care au o dependenta mult mai mare, s-ar merita sa mai asteptam.

 8. numai MINCIUNI de la americani si de la propagandistii securitatii basist-pontiste care guverneaza tara in beneficiul citorva corporatii de scelerati occidentali:

  REDEVENTA ESTE DE 3% asta inseamna GRATIS gaze pt borfasii chevron… romanii nu au nimic din aceste gaze ci doar faptul ca o sa fim OTRAVITI GRATIS de catre acesti nemernici

 9. Mentorul lui Ponta,Nastase,a dat petrolul cadou .Stim ,acum,cu ce câstig.Pentru România si pentru straini.
  Ponta va da gezele de sist. Profitul…cel mult acelasi.
  Suntem o tara de rangul II. Un popor vândut .

 10. Radu ai pus foarte bine problema cu rezerva uriasa de gaze din Marea Neagra dar problema este ca si acele gaze sint deja date gratis catre nemernicii de la EXXON redeventa fiind intre 0,4% – 3% absolut derizoriu

   • redeventa pt exxon este batuta in cuie inca inainte de a fi returnat platoul Marii Negre de la ucrainieni… sint multi din interior care stiu lucrul asta… altfel nu ne dadea nici dracu cistig de cauza in acel proces… trocul a fost foarte simplu, va dam platoul daca ne dati gratis toate resursele de acolo

    cit despre chevron deja se vobeste ca incasarile efective ale statului o sa fie in jur de 1,5% … polonia le cere 70-80%

    Radu Tudor poate vezi si ce se petrece la cfr marfa caci daca informatia de la Realitatea e adevarata ca statul roman a girat prin eximbank cu 190 milioane euro pe mafiotii de la GFR grup feroviar pt a cumpara cfr marfa atunci e de puscarie curata… asta inseamna o hotie de un tupeu care-i face sa roseasca de rusine chiar si pe basescu, videanu si ceilalti basisti mafioti

    • @Dan
     Nu te chinui sa atragi atentia asupra manariilor facute de PNL-isti. In primul rand ei sunt curati ca lacrima, deci a spune ceva rau de ei te califica la “basisti”. Apoi, oricum nu vei vedea nici o investigatie despre asa ceva la Antena 3. Ei fac jurnalism obiectiv, echidistant si independent.
     Si lasa CFR-ul. Fii cuminte si injura si tu SUA si gazele de sist.

   • http://www.ioncoja.ro/amestecate/muntii-nostri-aur-poarta/

    eu aici am vazut ce redeventa este data de legea :

    Conform Legii minelor, modificată în 2009, România primeşte din partea companiilor care exploatează bunurile subterane o redevenţă de doar 4% din tot ce se extrage . Adică, dacă se câştigă 100 de milioane de euro din extracţia aurului, statul încasează 4 milioane, iar restul merge la firma care exploatează mina.

    ce treaba mai are contractul daca este lege? Sa se modfice legea si gata cu redeventele la misto.

   • Pe ascuns ca hotii in favoarea strainiilor si detrimentul strainiilor.Pai acum in 2013 OMV SE TERMINA UN CONTRACT DE EXPLOATRE A PETROLULUI INTR-O ZONA.Si a venit Tonta sa zica gat nu mai dam resursele le vom exploata noi ‘?.Nu o sa faca un nou contract stil Bombo profesorul lui pe ascuns ca hotii .Fi serios Radule ce naiba ai peste 40 de ani si esti si analist.Nu vezi cine va conduce si cepolitica au dus in cei 23 de ani.Traiesc Romanii in mizerie si sant exterminati psihic si fizic si derbedeii astia fac legile si vand tara in interesul strainiilor si al gastii lor.Vechea poveste UE,nu sant bani, e democratie trebuie sa ne integram .ABURELI si SCUZE.

 11. Sa deschida Antena 3, asa cum de altfel a mai facut si cu alte ocazii, o lista de semnaturi impotriva exploatarii gazelor de sist in Romania, pe care s-o prezinte guvernantilor ca raspuns public la aceasta problema publica!

  • e cineva pe forum care sta chipurile langa un camp din SUA unde se scot gaze de sist. Vreau sa-mi spuna statistic cati francezi si-au vandut organele bogatilor si cati romani?

 12. DACA VINE IAR PHILIP GORDON IN ROMANIA, PROBLEMA GAZELOR DE SIST SE VA REZOLVA INSTANTANEU!

  Motto: “Institutul National de Geologie a fost mitraliat!”

  Pe data de 06.06.2013 a inceput in orasul Watford (Marea Britanie) intalnirea anuala a oamenilor care conduc lumea, respectiv a “Grupului Bilderberg”, in ciuda protestelor vehemente ale localnicilor. Evenimentul are loc in fiecare an si dureaza 4 zile. La intalnire a fost invitat si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu! Intalnirea s-a incheiat alalteieri seara!!! Ieri cancelarul german Angela Merkel l-a convocat si l-a intalnit pe PONTA Victor Viorel, cel mai probabil ca sa ii traseze sarcini stricte si precise, ca urmare a hotararilor si a deciziilor luate la intalnirea Grupului Bilderberg!

  Noi intelegem de la cei care ne conduc si care ne negociaza interesele ca e in interesul nostru, al romanilor, sa ne dam toate bogatiile si sa cedam tot, dar daca tot e asa, cei care negociaza asta in numele nostru, de ce se mai ascund cand o fac?

  P.S.: Serviciile, “Siguranta nationala, bogatiile patriei, solul si subsolul, averea poporului?!” Serviciile mortilor lor, bineanteles…

 13. Azi politicienii și-au votat noi privilegii pt. ei, în timp ce O BOLNAVĂ DE CANCER CERE EUTANASIERE ! Nu zicea Ponta că dacă va veni la guvernare, bolnavii de cancer or să aibă medicamente ? DE 5 ANI nu s-a revizuit lista medicamentelor compensate…. RUȘINE PONTA, RUȘINE USL ….

  • Dacă am scris mai sus Rușine pt, Ponta și Usl, este din cauza faptului că ei sunt deja de un an la guvernare, ministrul sănătății face parte din usl…. ei, cu toții știau de aceste probleme legate de medicamentele pt. cancer și au promis , că vor schimba starea de lucruri , dar nu au făcut nimic. Dv. ați făcut mai multe emisiuni la Antena 3 legat de această problemă a bolnavilor cronici, în special a celor de cancer și a medicamentelor compensate , dar treburile sunt la fel . Nu cred că sunt f. mulți oameni cu boli incurabile raportat la nr. de cetățeni ai acestei țări, încît să nu se găsească niciodată suma de bani care să se aloce pt. acești oameni aflați în mare suferință și care f. mulți dintre ei din păcate , oricum mor, boala fiind prea avansată. Dar măcar pt . a le ameliora suferința groaznică se putea face ceva. Cum își votează și alocă bani pt. ei, puteau s-o facă și pt. oamenii aflați în aceste situații extreme.

 14. pai cu expresii basiste gen parerologi si raspopiti mergi direct la spam. nu te mai chinui sa te uite pe site.

 15. Cat de ne-roman(poate chiar sa urasti …acest popor amarat si batjocorit in istorie de tot felul de VENETICI INTERNI si EXTERNI) sa fii de acord cu exploatarea gazelor de sist, mai ales avand suficiente resurse suficiente de GAZ METAN in MAREA NEAGRA(de fapt acum ROMANIA importa NUMAI 10% in timp ce alte tari IMPORTA100% si tot nu da aviz pentru gazele de sist)sa-ti desertifici regiuni INTREGI(romanii s-au SALVAT in istorie fiindca a avut paduri/unde sa se ascunda in vremuri de restriste /si au avut PAMANT NEFRACTURAT si o AGRICULTURA DE SUBSISTENTA si n-au murit de foame…si acum ce facem, le distrugem?) .Pentru ce? Pentru putere/avere/bani/vaca kobe.O firma ca aceea care fractureaza/fisureaza pamantul/solul si strapunge/posibil distruge/ panza freatica poate cumpara usor ….2-3 guverne ca al ROMANIEI.

  • EXISTA DEJA SOLUTII TEHNICE DE FREE ENERGY, DAR NU SE VREA IMPLEMENTAREA LOR IN MASA DEOARECE NU SE POATE SCOATE PROFIT !! CAT DESPRE ROMANIA, TREBUIE SA ALEGEM INTRE AGRICULTURA SUSTENABILA SAU GAZE DE SIST. NU MERG AMANDOUA LAOLALTA, MAI ALES CAND NU AI PLATOURI GEOGRAFICE INTINSE PRECUM IN SUA.
   inrebati fermierii ce parere au despre gazelle de sist! Ei sunt cei mai valorosi aliati impotriva fracturarii, asa ca luati legatura cu ei

 16. Domnule Tudor,la fiecare postare despre aceste gaze de sist,vorbiti de independenta energetica fata de Rusia si ca vom avea gaz mai ieftin.Independenta fata de Rusia o fi foarte posibila,dar gaze mai ieftine???Pai astia se chinuie(au facut deja programul) sa ne alinieze cu pretul de la nivelul UE,cum ar putea vreodata sa fie gazul mai ieftin in romanica decat in celelalte state UE,cand noi sarim ori de cate ori ni se da comanda “jump”???
  Cel mai bine a explicat I. Serbanescu.

  • Asta cu pretul e o alta minciuna ordinara a lui Ponta si gastii lui. Poate ne explica obereconomistul Blanculescu, consilier de onoare, cum se face ca, la consumuri materiale net superioare (apa, compresoare, aditivi de fracturare) si manopera superior calificata, deci mai scumpa, pretul gazelor de sist este mai mic. Noi suntem suficient de idioti sa nu pricepem mareata filosofie economica a Conducatorului.

 17. Oricat de mult l-as detesta,ca presedinte si ca om,pe basescu…trebuie sa recunoastem ca in momentul de fata isi BATE JOC de un USL cu 70% in parlament.USL e un mamut IMPOTENT.
  Deci dupa ce astia si-au bagat proiect de lege cu 30% prag la referendum,baselu vine si propune un alt referendum cu aceeasi tema ca in 2009…superb.Ia de la baselu usl-istilor,vai de capu’ vostru de impotenti.Va joaca asta cum vrea el.
  E oficial,baselu are o noua jucarie,ea se numeste USL.
  Numai conteaza daca are sau nu dreptate,important este ca INCA face jocurile.

 18. Radu , cred ca esti obisnuit cu felul meu radical , ca sa nu spun “extremist” , chiar daca am multe pauze intre commenturi , in ceea ce priveste “corectitudinea” guvernului ponta fata de noi cei care am votat usl pentru a scapa de baselu. dar in privinta asta parerea mea este urmatoarea : nu ar fi mai bine totusi sa ne fie explicata de-a fir a par ce inseamna aceasta exploatare , cu avantaje si dezavantaje ? sa existe dezbateri obiective pe aceasta tema , totusi e vorba de o mare bogatie a subsolului . si in urma dezbaterilor sa se opteze pentru un referendum national(nu local) daca politicul nostru nu e competent ; din cate stiu asa au facut in Germania (noroc ca acolo nu a mai fost nevoie de referndum pentru ca au o clasa politica mai constienta). daca tot suntem extaziati de Germania , sa existe posturi de comunicare in masa care sa prezinte macar rezultatul comisiei de mediu din Germania in urma caruia politicienii nemti au retras propunerea de lege din Bundestag .

  • Absolut de acord cu sugestia ta de organizare a unor dezbateri REALE pe tema gazelor de sist cu abordarea diverselor aspecte ale acestei chestiuni, de la impact si pana la ce are de castigat/pierdut cetateanul.

 19. In Romania, Parlamentul Romaniei actualmente e condus de un inginer, absolvent de Cai Ferate Drumuri si Poduri, Valeriu ZGONEA. Pana acum, el a fost condus de Roberta ANASTASE, o fosta miss, fata fostului director de la uzinele 1 Mai din Ploiești. Unde am ajuns, unde suntem, despre ce vorbim?! Romania, un taram f obositor!! Circ.

 20. asa-i cand o mana de parlamentari cumparati hotarasc in numele a milioane de cetateni. ar trebui sa se faca referendum la fiecare lege destinata Romaniei. cica noi astia multi suntem puterea. pe naiba. puterea e a celor care fac legi pentru ei si vand fiecare bucatica din Romania, pe un cont plin de bani. După 1995, legile petrolului (din 1995, 2004) şi minelor (din 1998, 2003) au înlocuit –împărţirea producţiei– cu –concesionarea–. Este în interesul naţional ca în Constituţia revizuită să nu mai apară concesionarea ca singura modalitate de contractare … dar e prea tarziu. prea tarziu. au navalit peste noi ca vulturii dupa petrol si gaze. credeti ca Putin s-a dus sa viziteze SUA cand s-a intalnit cu Obama?

 21. 20 miliarde dolari se estimeaza ca va castiga compania Chevron pe an dn Romania. Isi va reveni. Cautati pe google “Chevron bankruptcy in USA” si veti gasi date despre starea ei financiara care, nu este tocmai buna. Hilary Clinton face lobby urias pentru aceasta companie. Bulgarii au avut mai multa demnitate, au renuntat la contract si au suparat-o rau pe d-na Clinton care, a efectuat o vizita rapida in Bulgaria, insa fara succes.
  Despre nava aceea radioactiva din portul Constanta nu se mai spune nimic. Arestarea lui Sorin Alexandresvu v-a deturnat de la acest caz, probabil asta s-a si urmarit. Se aude ca Rovana, Mircea Basescu si Ponta ar fi incasat cate 1 milion euro, iar T. Basescu 2 milioane pentru a permite intrarea acelei nave in tara noastra.
  In serialul ” Caracatita” sant prezentate aceste cazuri de transporturi radioactive care “nu sant primite decat in tarile mici si corupte”.
  Nu cred ca trebuie sa lasam ca aceasta problema sa fie lasata in uitare. Este vorba despre sanatatea noastra care, vad ca este mai putin importanta decat a altor cetateni europeni.

 22. Americanii astia sar calul in privinta lipsei de bun simt si de educatie democratica. Ei sa faca bine sa isi lamureasca problemele lor cu REZERVATIILE INDIENE,sa nu ne spuna noua ce sa facem,cand la ei fiecare impusca pe cine vrea si cand vrea. Sa faca bine sa nu se mai considere,cum spunea ciuruitu’,ca sunt jandarmul lumii,impunand legile lor,prin curmarea de sute de mii de vieti omenesti,in alte tari,pentru simplul motiv ca au alte conceptii de politica de viata in tarile lor. Nu vor sa invete nimic din lectiile de istorie din toate timpurile,traite si de ei si de alte popoare. Se cred buricul pamantului,dar daca ii cauti,nu au fost in stare in viata lor sa castige un razboi pe care tot ei l-au inceput pe gogoloiul asta pamantesc.
  Acum vor sa ne bage sula in coaste sa “crapam” pamantul,ca am avea gaze pentru o suta de ani.
  Dar cacaciosii nostri de guvernanti,pupincuristii tuturor strainilor,pe principiul democratiei occidentale. Sanchi,in cauza democratiei lor,nu ducem noi lipsa de droguri,de contrabanda cu tigari,de altele,altele si dealtele de felul acesta. Sa stea in banca lor,sa nu ne mai trimita ambasadori deochiati,cum ii stimca au mai fost.
  Pana atunci noua sa ne deie Dumnezeu ,bine,iar lor,bun simt.

 23. … si inca ceva, Radule … dupa cateva “fracturari hidraulice” sa nu cumva sa se fractureze “tavanul” si sa va treziti cu totii (ma refer la dobrogeni) ca faceti baie in lac “la comun” … suna incitant / interesant, nu ?

  Poate o eventuala discutie privata ar face ceva mai multa lumina in chestiunea in cauza … asta daca te intereseaza cu adevarat problema … astept …

 24. E incredibil! In ce lume traim, daca o tara cu atatea bogatii poate fi (daca e corect) atat de dependenta si influentata de parerile puterilor straine? Ma intreb cum oare au reusit alte popoare sa aiba un nivel de civilizatie la care noi doar visam, sa se bucure de o totala independenta in cladirea prezentului si viitorului lor si de respect neconditionat? Vom putea sa ne hotaram singuri soarta ce ne-o dorim ca popor fara a mai risca sa ne-o lasam numai in mana conducatorilor? Poate doar daca am fi avut si noi o lege data la 1600, ca in Finlanda si care sa fi interzis cuplurilor care nu stiu sa scrie si sa citeasca sa dea nastere la copii. Sunt inca multe de recuperat si de invatat, chiar si din intelepciunea poporului roman.

 25. Radule, bunicii nostri care i-au asteptat atat pe americani care ca se rasucesc in mormant.
  Cum este in Polonia cu aceste gaze ca au , ca fac si cum a ramas?
  SA SPUNEM NU – sunt pentru generatiile viitoare- adica si copii nostri sa fie sclavi pe plantatia Romania?

 26. Nu ne mai dati, va rog eu, cantitatile in ridicolele lor “picioare cubice”, dati-ni-le direct in metri cubi!

  Problema de fond e: CE FACEM?? Ce putem face noi, ignoratii astia de electori, concret, acum? In strada iesim cu tîrîita – si nu ne baga nimeni in seama. Iar imaginile pe care le vedem in Turcia nu ne incurajeaza deloc… Se pare ca nici macar turcii nu obtin nimic, cu protestele in strada… Suntem total descurajati, dezabuzati, SCARBITI.

 27. Radu
  ieri,am încercat să-mi spun si eu părerea în acest subiect.pe scurt spuneam ca ar trebui luate în considerare doar pareri avizate apartinind celor care lucreaza în domeniu și cunosc in amănunt procesul tehnologic. poate asa cei multi care vorbesc fara argumente solide ar încerca macar sa înteleaga și mai apoi daca au aceiași părere sa spună ceva.
  comentariul era facut pe Fb ,la acelasi subiect și în termeni decenți.
  A fost sters.
  Intrebări am învațat cu timpul să nu-mi mai pun.

 28. Cineva ,mai sus, propunea sa se faca dezbateri pe acest subiect. Adica s-o lungim. Cred ca si o persoana cu trei , patru neuroni care nu are habar de fizica si alte stiinte ce dau greu la duoden poate intelege ca daca se introduc in pamant, in panza freatica substante CHIMICE, CANCERIGENE, atunci ADIO! apa POTABILA. O sa se bea apa la bidon asa cum ne promitea marele Nestle prin 2004 ca apa va deveni PRODUS COMERCIAL la fel ca si berea , vinul sau alte cele. De cutremure sau alte belele nici nu mai are rost sa discutam. APA POTABILA cea care este prea putina in Africa , o sa devina si aici un lux. Sau nu au fost de ajuns fosele septice care au otravit definitiv panza freatica din satele care sant in jurul Bucurestilor ? Sa nu mai vorbim si de faptul ca apa imbuteliata, cica, pe la munte este direct din puturile fostelor CAP-uri sau fabrici de conserve de la margine de Bucuresti. Cine nu crede sa stea la autostrada si sa numere cisternele sau camioanele de apa cere intra in oras. Daca considera ca pierd trimpul sa se mute la o fabrica de lapte si sa astepte sa inte vre-o cisterna cu pretiosul lichid..

  • Săptămâna trecută, am fost în vizită la o fabrică de lactate. De atunci, nu mai consum produse lactate.

   Săptămâna asta, am fost la o fabrică de mezeluri. Acum, nu mai mănânc salam.

   Mai am o invitatie, la o fabrică de bere si produse spirtoase. Pentru nimic în lume, nu mă voi duce!

   • Asa zisul Iaurt este facut din seu de oaie, zer de la branza, amidon din porumb si EURI . Bineinteles si unele au adausuri de “fructe” ,asa , pentru copilasi. Mezelurile ? Numai borhot.

 29. Asta cu agentiile guvernamentale fiind in buzunarul corporatiilor se poate aplica in Romania, dar nu cred ca poti sa faci aceasta afirmatie despre SUA. Chit ca vorbesti de EPA sau FDA, rapoarte si analize sunt facute numai de angajati si toate sunt supuse unui “peer review” atat intern cat si extern. Daca ar fi sa ne luam despre teoriile conspirationale vehiculate aici toata America acum ar trebui sa fie bolnava de tot felul de boli cronice si sa ne imbuibam cu medicmente si hrana care de fapt ne este nociva, iar avioanele noastre ar trebui sa pice din cer cu nemiluita…din pacate atat recordul acestor agentii de reglementare cat si statistica nu iti suporta aceasta afirmare.

  • “dar nu cred ca poti sa faci aceasta afirmatie despre SUA. Chit ca vorbesti de EPA sau FDA, rapoarte si analize sunt facute numai de angajati si toate sunt supuse unui “peer review” atat intern cat si extern. Daca ar fi sa ne luam despre teoriile conspirationale vehiculate aici toata America acum ar trebui sa fie bolnava de tot felul de boli cronice si sa ne imbuibam cu medicmente si hrana care de fapt ne este nociva”

   Gura romanasului care n-a pus piciorul in USA…
   EPA si Obama sunt in buzunarul corporatiilor, pentru ca e “Guvernul USA din randul corporatiilor, in numele corporatiilor si pentru propasirea corporatiilor”. De fapt, e “USA, Inc.”, niciodata USA pur si simplu. Ca traitor in America timp de 15 ani iti dau in scris ca tot ceea ce tie ti se pare incredibil e adevarul gol-golut.

 30. Ma si miram ca Dna Merkel sa “curteze” pe covorul rosu vreun oficial roman fara ceva interese.. Se pare ca raportul american cu privirea la estimarile gazelor de sist romanesti i-a parvenit domniei sale in avans asa ca se pliaza politico-diplomatic pe o potentiala sursa (desigur, ieftina cat se poate)de combustibil. Ca la dansa acasa se cam terminara astea clasice, eolienele nu “raspund” asa de fix la comenzile de consum.

 31. Bre frati comentatori,nu-l mai bagati in seama pe Alex,ca asta sta in SUA,asa cum locuieste papa la Polul Nord…..nu va dati seama ca le stie pe toate si le zice bibicule si combate,combate si da-i si da-i neneacule…..Asta e un excroc de securist revopsit,basist de sorginte,care incearca sa ne duca de nas! Dupa ce vezi filmul GASLAND,realizezi ca sarmanii fermieri habar nu au ce snoava le-au facut companiile de extractie: ei atata stiu ca sa poluat apa,ca au probleme medicale etc.etc.de cand au aparut acolo gazele de sist! Pe cand conu Alex le stie pe toate dupa cum vedeti,chiar mai bine ca fermierii de axcolo….fire-a-i sa fii de securisto-basist nenorocit ce esti!

 32. Ba voi vreti sa mai ajungeti la mare in Romania 2014? Va place la Costinesti? La vama? De la anul nu o sa mai puteti! Ponta ne-a dat MUMU! Cum dreaq au gasit ei gaz de sist la Costinesti si Vama sau Baile Felix? Se incearca doar falimentarea celor 3 statiuni. Cine o sa se mai scalde in ape otravite? Asa ca hai peste granita..care vom putea!

 33. problema cea mai grava este ca cei pe care poporul I-a trimis acolo sus ca sa ne reprezinte,fac contracte secrete fata de popor.sa cerem desecretizarea si sa nu mai existe contracte secrete

 34. Daca totul despre “exploatarea resurselor” ar fi adevarat, de ce d-l Ponta ce lupta impotriva celor ce vor raul poporului (legionarii d-lui Iliescu, rusii d-lui Basescu si alte grupari para….), nu spune: Cunosc cit de bine este sa se exploateze aurul cu cianuri, cunosc cit de bine face fracturarea rocilor stabilitatii constructiilor. De aceea, in cazul in care va avea loc un accident, ma declar vinovat impreuna cu tot guvernul ce-l conduc, inclusiv cu socrul si sotia mea si sunt de acord sa suport toate rigorile legii pentru ca am provocat cataclisme tarii pe care temporar o conduc!
  Asa cred ca ar fi fff credibil si nu ar exista loc de intors precum altii ce spune-au ca industria romana (din 1989) e un “morman de fiare vechi”. Curaj d-le Ponta! Hai sa aratam ca sunteti intelept si dupa ce v-am votat ca nu veti face ce facea Boc, ati inceput sa-l depasiti!

 35. LOVIŢI,PĂCÂNI!…

  “Nici o robie nu este mai reuşită
  decât cea de bună voie”
  Seneca

  Cu barda crudă a nedreptăţii,
  Tirani, ciopliţi statuia libertăţii
  Ce va veni.Cu gest morbid,
  Voi, un popor l-aţi pus la zid
  Să vindeţi Ţara şi Carpaţii
  Ca Noi să slugărim pe alţii.

  Loviţi,păgâni!Loviţi cu barda
  Să nu vă scape cumva prada!…
  Acum când sunteţi la putere
  E vremea s-adunaţi avere
  Că, Voi, ne sunreţi “patrioşii!
  Stăpâni pe cumpăna Dreptăţii.

  De mii de ani am fost furaţi
  De Regi şi Împăraţi încoronaţi
  Veniţi din est,din vest şi sud
  Din nordul îngheţat şi crud…
  Lănci şi scuturi,Ei, purtau
  Şi la fel de răi, ca voi erau.

  Privesc în jur şi mă-nfioară
  Cum trenul stă puetiu în gară,
  Cum cresc ciulinii peste tot
  Şi ruginesc vapoare-n port…
  Iar greul tot săracu-l poartă,
  Lacrimă din poartă-n poartă.

  Când ochiul va-nceta a plânge
  Şi pumnul mânios s-o strânge,
  Când zarea ruguri şi-o aprinde
  Şi pârjolul peste tot s-o-ntinde,
  Fugiţi,tirani!Simbol Dreptăţii
  Va sat STATUIA LIBERTĂŢII.

  Din zgura şi cenuşa voastră
  Renaste LIBERTATEA noastră!…
  Ca munţii sta-vom neclintiţi
  Şi mai tari ca stânca de uniţi
  Ca să ştiţi, că dacicul popor
  E neam din neam nemuritor.

 36. Daca Ponta exista ca ministru inainte de decembrie 1989, d-l Iliescu nu ar mai fi fost presedinte.
  Precum la Pungesti, ar fi declarat Timisoara “zona de protectie speciala” si in interiorul zonei ce citva oamenii care nu doreau independenta economica a Romaniei, ar fi fost educati.
  La noi se schimba proverbul: “Daca n-ai un batrin, cumpara-l!” in “Daca nu ai un tinar, cauta-l!”
  Adrian Nastase oare l-a cautat?

 37. deci avem de ales : ori gaze de sist pe 100 de ani la americani ori ASOCIATIA TINUTUL SECUIESC …………..aceasta ASOCIATIE reprezinta o auto-privatizare din proprie initiativa de tip interlop: DE ASTAZI STRADA ASTA ESTE STRADA MEA SI DACA VREI SA TRECI PE AICI IMI CERI MIE VOIE SI DACA MA PRINZI IN TOANE BUNE ITI PERMIT SA-MI PLATESTI O TAXA LA CARE O SA MA GANDESC LA NOAPTE………… ASOCIATIA ASTA ESTE TOT UN ONG ? SAU E UN SRL ?
  Art. 12
  Asociaţia de dezvoltare intercomunitară „Ţinutul Secuiesc” este condus de organul deliberativ „Consiliul Ţinutului Secuiesc” compus din toţi membri consiliilor judeţene din cele trei judeţe şi de organul executiv, preşedinţia „Ţinutului Secuiesc” compus dintr-un preşedinte şi trei vicepreşedinţi, câte unul din fiecare judeţ…….La articolele 6-7-8 si urmatoarele , ministerele centrale de la Bucuresti se subordoneaza FAPTIC consiliului “judetean” , ierarhia autoritatilor SE INVERSEAZA CU JOSUL IN SUS, adica asta inseamna “statutul special ” ART. 1: Ţinând cont de angajamentele asumate de reprezentanţii poporului român de la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 că „ fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său”;………IN LIMBA SA NU INSEAMNA IN LEGEA SA !!!!!!!!!!! CE STATUT SPECIAL PE BANII BUGETULUI NATIONAL AL ROMANIEI CARE LE PLATESTE PENSIILE, ALOCATIILE SI SALARIILE CELOR 3 JUDETE ????? CE AU EI SPECIAL FATA DE ARMENI SAU ALTE MINORITATI DIN ROMANIA, AU 2 POOLI AU 3 TZATZE AU 25 DE DEGETE ……CE ANUME AU EI SPECIAL ???? Faptic, urmare a inversarii ierarhiei autoritatilor , indiferent ca pe cerul ASOCIATIEI zboara fluturii, pasarile, avioanele Romaniei sau daca pe teritoriul ASOCIATIEI trec retelele electrice sau de gaz Bucurestiul trebuie sa ceara voie ASOCIATIEI dupa care va negocia ( adica pe romaneste va plati o taxa de trecere) , asa se explica introducerea judetului Mures (cu populatie preponderent romaneasca) , este vorba de CONDUCTELE DE GAZ.

Leave a Reply