Agenția de Securitate Națională (NSA) a Statelor Unite va închide până duminică programul de supraveghere în masă prin care colecta înregistrările telefonice a milioane de americani și îl va înlocui cu o practică cu metode mai bine orientate, a anunțat administrația Obama vineri, informează Reuters preluata de Agerpres.

În conformitate cu legea, NSA va opri amplul program de supraveghere până la ora locală 23.59 sâmbătă (4.59 GMT duminică) și se așteaptă ca până atunci să aibă în loc noul sistem, a declarat Casa Albă.

Tranziția este o victorie mult așteptată pentru apărătorii respectării vieții private într-un moment când preocupările de securitate națională au sporit în urma atacurilor de la Paris la începutul acestei luni.

Ea intervine la doi ani și jumătate de la dezvăluirea controversatului program de către fostul colaborator NSA Edward Snowden. Măsura, mandatată printr-o lege adoptată în urmă cu șase luni, reprezintă cea mai mare reducere a capacităților de spionaj ale SUA după ce acestea s-au extins în mod dramatic în urma atacurilor din 11 septembrie 2001, notează Reuters.

În conformitate cu Freedom Act (Legea Libertății), NSA și agențiile de aplicare a legii nu mai pot colecta masiv înregistrări telefonice în eforturile lor legate de depistarea unor activități suspecte. Astfel de înregistrări, cunoscute sub numele de “metadate”, dezvăluie numerele apelate de americani și timpul acestor apeluri, dar nu și conținutul convorbirilor.

În schimb, analiștii trebuie să obțină acum un ordin judecătoresc pentru a cere companiilor de telecomunicații cum ar fi Verizon Communications să permită monitorizarea înregistrărilor de apeluri ale unor persoane specifice sau grupuri până la șase luni, mai notează Reuters.

Unii parlamentari republicani doresc să păstreze colectarea în masă până în 2017, invocând atacurile din 13 noiembrie de la Paris în care au fost ucise 130 de persoane. Statul Islamic a revendicat responsabilitatea acestor crime.

Dar este puțin probabil ca orice măsuri de supraveghere noi să devină lege înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie 2016.

O comisie de revizuire prezidențială a tras concluzia că regimul de supraveghere nu a condus la o singură măsură clară de combatere a terorismului care ar putea fi atribuită în mod direct programului.

Metadatele colectate de NSA în ultimii cinci ani vor fi păstrate pentru “scopuri de integritate a datelor” până la 29 februarie, a declarat Casa Albă.

După această dată, NSA va șterge toate înregistrările sale istorice odată ce litigiul în curs este rezolvat.

14 COMMENTS

 1. Ce-i doare gura sa afirme asa ceva ? Oricum la cata tehnica de varf incorporeaza telefoanele mobile e si greu sa asculti sau sa vezi locul unde se afla “telefonul”.
  Intotdeauna daca lucrurile s-ar desfasura in limitele stricte ale legii n-ar fi nicio paguba, numai ca baietii cu ochi albastri de pretutindeni derapeaza frecvent de la calea dreapta a legii, pusi de tot felul de politicieni si alte suflete pitifelnice ale momentului, sa faca tot felul de treburi mai mult sau mai putin murdare. Cu certitudine daca lucrurile ar merge pe calea batatorita, lumea asta ar fi mult mai dreapta, linistita si luminoasa pentru toti.

 2. Personal nu cred! S-au furnizat prea puţine cuvinte pentru a fi credibil un comunicat sau ce-o fi ăsta! Îmi lasă impresia:
  – întinderii unei capcane pentru a cădea mulţi naivi
  – o mică pauză”minciună” pentru a intra în nucleul în care nu pot pătrunde
  – sau înlocuirea e ”momeala” de închis gura marilor capi din alte ţări ascultaţi/ascultate pentru a nu mai dezvălui sau spune lucrurilor pe nume ca pînă acum.
  :)))))))))))) ştii cum e: o gaură nu ai cum s-o umpli total :))) doar în mai multe serii ori rate :))))))))))))))))
  :)))))))))))))))) la noi cu ce se înlocuieşte? :)))) găuri se găsesc peste tot şi dacă nu se găsesc, se fac!:))))))))))

 3. Iaca şi tuta asta-grevista pînă la ciolan, care se urla pe webcam din spital pe banii spitalului şi milogeala care o arunca peste tot că: ei nu fac! ei nu vor! ei…ei…ei… dar tu madamo ce-ai făcut în afară de încasarea veniturilor plus bonusuri şi scandal permanent plus manipularea pe coarda sensibilă a poporului??? Dă-te naibii de manipulantă! Acum la ce urli pentru hoaţa asta care a fost capul facerilor absolvite prin îmbolnăvirea şi decesul multora cu zile??? Nu au mai fost arestate gravide apoi născînd în puşcării??? Au fost cîteva cazuri mult mai demne decît ceea ce eşti la momentul de faţă!!! TE-AI ÎNVĂŢAT CU MANIPULAREA CORZII SENSIBILE??? :))))))
  Marş ”scîrbă” mincinoasă, nimic nu ai făcut din cîte ai promis pentru colegii tăi dar pentru popor: nici urmă!
  http://www.stiripesurse.ro/apel-catre-ministrul-justitiei-in-cazul-arestarii-gravidei-crinuta-dumitrean_974796.html
  Plata karmică vine tîrziu dar obligatorie!
  Îţi va veni şi ţie rîndul”urlătoare-o”!:)))))))))))))))
  – PS. nu e ameninţare şi nici jicnire!!!
  – E tot ce trăim prin democraţia manipulării prin minciuni!

 4. Chiar daca inchiderea programului (de spionare masiva a populatiei) s-a facut pentru a demonstra ineficienta regimului Obama in materie de Securitate, tot eficienta, sau rentabilitatea, daca preferam termenul, au fost la baza anularii acestui “atac la valorile americane”(cit.aprox. presa scandal Snowden). Cu alte cuvinte: Obama e un ipocrit si-un “slabanog” ca toti democratii, dar mai important decat asta e faptul ca ne-a costat programul asta cat nu face in bani, si in prestigiu international, drept pt care directia COS toata lumea, sefii, personalul avizat, sediile, agentiile de triere etc. Arhiva o mai tinem cinci ani, fiindca nu ne-am lamurit inca asupra numarului si importantei dosarelor facute ca sa tina in frau (in scopuri de compromitere si santaj) adversarii politici, si pentru a stagna procesele intentate de victime, la care, iarasi, va trebui sa dam despagubiri, fir-ar sa fie! In short, ne trebuie cinci ani sa minimizam dezastrul financiar (de imagine nu vorbim, aia se reface odata cu operatia de taiere a nasului serviciilor). Deci, traiasca pragmatismul ca el salveaza democratia. Ceea ce nu-i de lepadat, ca notiune fundamentala: ce face rau la buzunarul contribuabilului, e RAU, punct. Profesorul de istorie americana de la liceul unde a invatat fi-miu in anii ’90 o spunea de la prima ora de curs: suntem poporul care a facut Revolutie pentru doua tone de ceai( aruncate in mare), pentru care n-am vrut sa mai platim taxe Coroanei britanice. Jefferson si gasca de idealisti pe modelul francez sunt pusi in tablou de dragul esteticii, ca nu poti picta BANI, oricat de genial ai fi, dar pierderea a 2 tone de ceai trebuia recuperata cumva, nu credeti? Poate ca noua clasa politica romaneasca ar trebui sa-si refaca studiile LICEALE in SUA si-abia apoi sa vina acasa sa puna pe roate democratia locala.
  PS Si cum ramane cu francezii? Raspuns: se descurca si ei cu metodele lor. Cand isi vor da seama ca statul politienesc instaurat pe fondul atentatelor din 13 noiembrie distruge idealul national tripartit (liberte, egalite, fraternite) se vor scutura de el, cu orice sacrificiu personal impus de situatie, si vor da de pamant cu Hollande, Valls & Cie de nu-i mai aduna nimeni nici cu farasul. (Vezi modelul de Gaulle

  • Democrati sau republicani,toti aceleasi PANARAME de fatada, manevrati de marii BARONI CORPORATISTI care le asigura finantarea si le fack plinul castroanelor din fata cotetelor lor de catelusi cuminti,fiecare dintre ei doar straduindu-se sa creeze impresia, pentru fraierii de alegatori, ca sunt altceva decat ceilalti “adversari politici”.Dar ei latra numai pentru interesele celor care-i hranesc.Niste vagabonzi cu totii care cica fack “democratie”. Si lumea ii voteaza pentru ca nu au pe cine altcineva.Nimic nou nu mai razbate prin blocul corporatist care stapaneste tot,inclusiv toata masmedia. Si shablonul panaramelor si-l doresc implementat in toata lumea,inclusiv in Romania, UNDE VOR SA FIE NUMAI PRESEDINTI SI PARTIDE DE PAPAGALI OBEDIENTI.

 5. Si asa o faceau degeaba.bani si resurse cheltuite aiurea.daca intr-adevar ar dori eradicarea terorismului nu ar mai taragana atacarea isis.cheltuiesc resurse imense pe talibanii din afganistan si pe golanii din isis ii bombardeaza sporadic pe alese.folosesc sute de drone reaper si predator in muntii afganistanului fara rezultate notabile in timp ce le-ar putea folosi mai bine in desertul sirian sa distruga convoaiele de cisterne sau militari ale isis.dar se pare ca isis le sunt de folos.daca nu cumva or fi creatia lor.

 6. – HELLOOOOOOO!
  – TEHNOCRAŢIIII!!!
  – AŢI ÎNCUIAT ŢARA?
  – AŢI PLECAT ÎN VACANŢĂ???
  – UNDE SÎNT TOCMAI ACUM CÎND E URGIE ÎN ŢARĂ???
  – S-AU MULŢUMIT CU O MICĂ CONFERINŢĂ DE PRESĂ ÎNTRE EI ŞI ŢARA, ŢARA ŞI POPORUL, POT SĂ MOARĂ???
  – ALOOOO! NEA IOHANIS!!!
  – UNDE EŞTI???
  – NU TE INTERESEAZĂ DECÎT INTERESUL PROPRIU???
  – AI ÎNCHIS ÎMPREUNĂ CU ”GUVERNUL MEU” ŢARA???
  – CE FEL DE TEHNOCRAŢI AI PUS ÎN GUVERN DACĂ NICIUNUL NU RĂSPUNDE LA TELEFON SAU NU AU NICIO LEGĂTURĂ CU POPORUL ŞI ŢARA???
  – NICI CODUL SILVIC NU L-AI AVIZAT BRE IOHANIS CĂ SE TAIE PĂDUREA ŞI INUNDAŢIILE OMOARĂ OAMENI?
  – şI IAR URLI ÎN GURA MARE:”A TREBUIT SĂ MOARĂ OAMENI CA SĂ-ŞI DEA DEMISIA PREMIERUL PONTA”! :))))))))))

 7. Ce poftă de înjurături îmi vine! Mama miia! Dar mai bine să ne ”rîdem” de implementori ai mizeriilor din alte ţări de parcă în căpuţul lor e mucegai împuţit! Ce scrisei cu ceva timp înaintev în legătură cu ”anomaliile şi desfrîul” amănunţit descrise de mine pe blog aici? Îmi luai destule şuturi şi acum se confirmă scrisele de mine!:**Raport tulburător: Din ce în ce mai mulţi elveţieni fac sex cu caii**(cîinii îi/le muşcă şau sînt senzaţii ineficiente)
  http://www.antena3.ro/externe/elvetia-sex-cai-ferme-raport-326959.html
  Chiar nu vreţi să vă puneţi căpuţu la contribuţie pentru a remedia prostia şi mizeria implementată intenţionat din străinătate? :))))))) aţi ajuns voi politicienii precum rîsul de sub cozile cîinilor străini!

 8. **Tehnocraţia înseamnă un an de suspendare a democraţiei„Democraţie” (în greaca veche, demos – popor, kratos – putere), care înseamnă „puterea poporului” în România şi TEHNOCRAŢIE = „techne” – artă, „kratos” – putere, dar cuvîntul „techne” însemna „meşteşug”, adică „facerea” lucrurilor după anumite reguli! „Techne” a dus în timp la cuvîntul „tehnică”, devenind apoi domeniul specific „tehnicienilor”, numiţi generic, la vîrful unor meserii. Democraţia este accesibilă tuturor, în timp ce Tehnocraţia se adresează doar specialiştilor! Tehnocraţia este un domeniu specializat, accesibil doar „meseriaşilor”, ei între ei stabilind ierarhiile**( Cum interpretaţi voi tehnocraţii între voi vechii colegi de politică ‘tehnocraţia’: puteţi să furaţi şi minţiţi voi cum vreţi că vă acoperim cu”tehnocraţia noastră”?)
  R_E_C_O_M_A_N_D—C_I_T_I_R_E A!
  http://www.cotidianul.ro/tehnocratia-inseamna-un-an-de-suspendare-a-democratiei-in-romania-271737/
  Şi după model franco-germano-elveţiano-respectatus-demnitatus-securitatus-graniţato-non intrato-non lucrato-non interesato-tu murire, vine şi Putin care le spune verde-n faţă despre practica la nivel politic mondial a multor ţări care au ura şi extremismul în sînge, că va practica aceeaşi metodă cu cei care sînt cum sînt:
  **Răzbunarea lui Putin: Ești turc, rusul nu te mai angajează**http://www.cotidianul.ro/razbunarea-lui-putin-esti-turc-rusul-nu-te-mai-angajeaza-272175/

 9. Mostră de “justiție independentă” în țara de rahat numită România: 28 Noi 2015 – “Foști angajați ai SRI, condamnați după ce au ucis două persoane” – http://www.antena3.ro/actualitate/justitie/fosti-angajati-ai-sri-condamnati-dupa-ce-au-ucis-doua-persoane-326953.html
  .
  Au ucis în bătaie un botoşănean, iar acum vor ajunge după gratii, scrie Monitorul de Botoșani.
  .
  Este cazul a trei foşti angajaţi ai SRI Timiş, respectiv caporalii în rezervă Dejan Giurgev, Lucian Gurlui şi Ion Ghiţă Bogdan, care au fost condamnaţi definitiv la câte PATRU ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru lovituri cauzatoare de moarte şi purtare abuzivă.
  .
  Un al patrulea ofiţer SRI, lt.col. în rezervă Camelia Toman, cea care i-a pus pe subordonaţi să-l bată pe botoşănean, a scăpat cu o pedeapsă de TREI ani de închisoare cu SUSPENDARE pentru instigare la lovituri cauzatoare de moarte şi instigare la purtare abuzivă.
  .
  Crima a avut loc în octombrie 2011, la marginea municipiului Timişoara, când botoşăneanul Vasile Nechilciuc, însoţit de alţi doi bărbaţi, Daniel Ungureanu şi Dănuţ Bejenariu, aflaţi în căutare de fier vechi, au intrat în curtea unui imobil ce părea abandonat, neştiind că acolo funcţionează o casă conspirativă folosită de SRI Timiş.
  .
  Pentru că nu a vrut nicio secundă să creadă că aceştia căutau fier vechi, Camelia Toman, care era şeful dispozitivului, le-a ordonat caporalilor să-i bată pe primii doi. „LOVIȚI-I, OMORÂȚI-I, CĂ-I ÎNGROPĂM ÎN SPATE ȘI NU ÎI MAI GĂSEȘTE NIMENI”, a fost ordinul femeii.”
  .
  Are de gând Antena 3 să dezbată acest subiect la TV sau se va rezuma la mentalitatea tinerilor frumoși și liberi care preaslăvesc DNA-ul, SRI-ul, ÎCCJ-ul și, desigur, pe Iohannis? Pe sistemul “bine că nu erau corupți”/”bine că nu erau parlamentari”…
  .
  Într-un fel, ar fi amuzant să constat că treceți peste acest subiect. E ca și cum voi, Antena 3, ați considera nu numai că oameni precum Voiculescu și Mencinicopschi își merită sentințele, ci și că aceștia sunt mai periculoși decât o bestie securistă care a ordonat altor 3 bestii securiste să UCIDĂ nu pe niște teroriști, ci pe niște hoți de fier vechi.
  .
  Cu alte cuvinte, faceți comparația: Voiculescu ZECE ani și Mencinicopschi OPT ani cu EXECUTARE pentru “corupția” visată de sfânta Kovesi vs. lt-col. SRI Toman TREI ani cu SUSPENDARE pentru comandarea unui OMOR și 3 brute SRI, ȘASE ani cu EXECUTARE pentru comiterea respectivului OMOR.
  .
  Mai clar de atât nu aș putea să mă exprim… Pasați-i subiectul colegului vostru, Badea, în caz că voi, restul de la Antena 3, aveți vreo… “jenă”.
  .
  P.S: Ce relata dcnews în 2012: http://www.dcnews.ro/scandal-in-sri-patru-ofiteri-acuzati-de-crima_250732.html

 10. În aceşti ultimi ani, Internetul a reprezentat ultima baricadă a cetăţenilor şi a societăţii civile din România, a fost o sursă preţioasă de informaţie şi a creat platformele pentru mişcările de stradă. Acesta este motivul pentru care politicienii încearcă suprimarea libertăţii fundamentale şi a capacităţilor de acţiune pe care el le întemeiază. Dacă legea votată vineri este promulgată de preşedinte şi intră în vigoare, toate eforturile revoluţionarilor şi toată lupta noastră vor deveni zadarnice. Ne pot cotrobăi fizic prin computere. Desigur, ar trebui să ne doară-n cot, câtă vreme n-avem treabă cu hackerii și teroriștii. Dar în țara tuturor abuzurilor, statul mai obține o pârghie importantă prin care să tragă bani de pe contribuabil. Să vezi ce de formulare va trebui să mai completăm ca să fim în regulă la un eventual control. Și cam ce costuri va induce aplicarea. Ca și cum cele cerute de ANAF, ITM, Garda de Mediu, Pompieri, Primărie n-ar fi de ajuns! Și să vezi cum niciodată nu le vom avea completate corect. Ca să nu mai pun cazul în care cel care mă controlează îmi plantează oarece în computer, eu nefiind expert în domeniu, iar la următorul control, pac! Ce să vezi? Ce-avem noi aici?

  https://www.youtube.com/watch?v=qjh-c70vUjM

 11. :)))))))))) De ce? Se pare că unul din motive dar şi cel mai important: DEZVĂLUIRILE care distrug încrederea în ei! Sînt articole online cu fapte reale care te pun pe gînduri şi nu un singur ziar online sau doar un singur vorbitor, aproape tot ce este înregistrat online este explicat cu lux de amănunte: vorbele cu practica pe teren care din păcate este contrariu! Laudele şi spusele vorbite în conferinţele de presă sînt puse în practică tocmai invers prin ”plantaţii acţionari la comenzi în forţă” în zonele de interes! Vezi exemple: turcia cu trafic de arme, nigeria şi toată Africa pe ”bokoharam” plantaţi în zona de unde a fost răpit acel român de care nu se mai aude nimic(citeam aseară un articol bulversant privind acţiunile ascunse de ochii lumii care se pare că vor continua peste tot în lume în zonele de interes şi unde sînt ”plantaţii militari” pentru antrenamente sau orice!
  De ce nu se ia modelul Elveţian cel f. bun care prin lege i-au alungat pe toţi ”plantaţii pentru antrenamente” din ţara lor? De la Elveţieni şi din orice ţară se ia şi se implementează fix ceea ce nu e avantajos acestei ţări poreclită România democrată!
  Vedeţi ce aiureală de reformă este implementată în ţara asta? Toţi la birou plătiţi gras şi niciunul nu iese pe teren ca un angajat muncitor să controleze sau dacă controlează este împiedicat să ducă la bun sfîrşit acţiunile!
  HALAL REFORMĂ !
  HALAL TEHNOCRAŢI sau TEHNOCRAŢIE fără profesionişti dar recomandat profesionist în orice şi nimic=nulităţi!
  La fel e şi cu politicienii care sînt gîşte urlătoare prin apă cu diplome en-gros de profesionisto-habarnist!
  CHIULANGII CE DORM ÎN SCAUNE PENTRU CARE ÎNCASEAZĂ VENITURI NEMERITATE!

Leave a Reply