Trei obiective majore ale Summit-ului NATO de la Washington 9-11 iulie au fost definite de Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.

Al treilea subiect major pentru Summit sunt parteneriatele globale. Mai ales în Indo-Pacific, spune Stoltenberg.

Războiul din Ucraina demonstrează că securitatea noastră nu este regională, ci globală. Nu în ultimul rând, datorită sprijinului pe care știm că Rusia îl primește din partea Chinei și a altora. Beijingul împărtășește tehnologii de ultimă generație, cum ar fi semiconductoarele și alte articole cu dublă utilizare.

Anul trecut, Rusia a importat 90% din microelectronica din China, folosită pentru a produce rachete, tancuri și avioane. China lucrează, de asemenea, pentru a oferi Rusiei capacități și imagini îmbunătățite prin satelit.

Toate acestea îi permit Moscovei să provoace mai mulţi morți și multe distrugeri Ucrainei, să consolideze baza militaro-industrială  a Rusiei și să evite impactul sancțiunilor și controalelor la export.

În mod public, președintele Xi a încercat să creeze impresia că ia un loc din spate în acest conflict. Pentru a evita sancțiunile și pentru a menține fluxul comercial. Dar realitatea este alta : China alimentează cel mai mare conflict armat din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial. Și, în același timp, vrea să mențină relații bune cu Occidentul. Ei bine, Beijingul nu poate avea ambele sensuri. La un moment dat – și dacă China nu își schimbă cursul – Aliații trebuie să impună un cost.

Rusia primește sprijin și de la alții. Coreea de Nord a livrat peste 1 milion de obuze de artilerie. Și Iranul a livrat mii de drone letale Shahed. În schimb, Phenianul și Teheranul primesc tehnologie și provizii rusești pentru a-i ajuta să-și avanseze capacitățile nucleare și de rachete.

Alinierea tot mai mare dintre Rusia și prietenii săi autoritari din Asia face și mai important să lucrăm îndeaproape cu prietenii noștri din Indo-Pacific.

Prin urmare, i-am invitat pe liderii Australiei, Japoniei, Noii Zeelande și Republicii Coreea la Summit-ul NATO de la Washington. Împreună, putem menține ordinea internațională bazată pe reguli și ne putem proteja valorile comune, spune Stoltenberg.

Leave a Reply