Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoana, postare de la Madrid :

Liderii Alianței Nord-Atlantice au adoptat, în cadrul primei sesiuni a Summit-ului de la Madrid, decizii extrem de importante pentru transformarea și întărirea NATO, la un moment critic pentru securitatea noastră.
Prin deciziile de astăzi, marcăm o schimbare fundamentală a modului în care Alianța dispune de postura de apărare și descurajare, întărind capacitatea de apărare avansată, pentru a răspunde la noua realitate de securitate:
✔️ vom întări Flancul Estic al Alianței prin stabilirea de grupuri de luptă, până la nivel de brigadă;
✔️ vom transforma Forța de Răspuns a NATO și îi vom augmenta efectivul la peste 300.000 de militari;
✔️ vom crește capacitatea de a desfășura rapid forțe de întărire prin pre-poziționare de echipament și de depozite militare; prin capabilități pre-dislocate, inclusiv pentru apărare aeriană; prin întărirea componentei de comandă și control și prin actualizarea planurilor de apărare;
✔️ vom investi mai mult în capabilități de ultimă generație și vom contribui substanțial pentru dislocarea de trupe NATO și pentru exerciții;
✔️ vom crește finanțarea comună a Alianței, pentru a putea îndeplini aceste obiective și a continua cooperarea cu Partenerii la un nivel ridicat.
NATO are un nou Concept Strategic. Documentul va oferi ghidajul strategic pentru următoarea decadă, asigurându-ne că Alianța este pregătită să facă față unei lumi mai periculoase și mai competitive:
✔️ Rusia este definită drept amenințarea directa și cea mai semnificativă la adresa securității noastre;
✔️ politicile coercitive ale Chinei sunt catalogate drept o provocare la adresa intereselor, securității și valorilor noastre;
✔️ Conceptul stabilește și poziția Alianței privind combaterea terorismului, precum și răspunsul la amenințări hibride și cibernetice.
Președintele Zelensky s-a adresat liderilor în această sesiune, pledând convingător pentru continuarea susținerii din partea NATO și a aliaților. Ucraina poate conta pe susținerea noastră, iar liderii au salutat curajul și leadership-ul președintelui ucrainean.
NATO este mai puternică și unită ca oricând!

Leave a Reply