Președintele american Joe Biden a anunțat noi suplimentări ale capabilităților SUA în Europa:  „Într-un moment, Putin a spulberat pacea în Europa… SUA și aliații iau măsuri, demonstrând că NATO este mai necesară și mai importantă ca oricând”, a precizat Joe Biden, citat de tvr.ro

Președintele Joe Biden a anunțat trimiterea de noi capabilități militare americane în Europa:

1. Crearea un comandament permanent pentru Corpul 5 de Armată al SUA în Polonia

2. Desfășurarea unei brigăzi rotative suplimentare în România, cu 5000 de militari

3. Două escadroane F-35 suplimentare în Marea Britanie

4. „Îmbunătățirea” trupelor prin rotație în țările baltice

5. Trimitem 2 distrugătoare marine suplimentare în Spania, ceea ce duce la un total de 6 6. Suplimentăm apărarea aeriană în Germania, Italia

 

Stirea Agerpres

SUA ‘îşi vor consolida poziţiile militare în Europa’ pentru ca NATO să poată ‘răspunde la ameninţările venite din toate direcţiile şi în toate domeniile: terestru, aerian şi maritim’, a declarat miercuri preşedintele american Joe Biden la summitul Alianţei Nord-Atlantice care are loc la Madrid, potrivit AFP şi EFE.

În cadrul acestui summit ‘istoric’ al Alianţei, potrivit lui, el a anunţat o consolidare a prezenţei militare şi a capacităţilor americane în Spania, Polonia, România, în statele baltice (Estonia, Letonia şi Lituania), în Marea Britanie, Germania şi Italia.

‘Suntem la întâlnire’ şi ‘demonstrăm că NATO este mai necesară ca oricând’, a declarat preşedintele americane, alături de secretarul general al Organizaţiei, Jens Stoltenberg.

Mai exact, Biden a amintit că SUA au desfăşurat deja în acest an ‘20.000 de militari suplimentar în Europa pentru a ne întări liniile ca răspuns la iniţiativele agresive ale Rusiei’.

Joe Biden a confirmat totodată că Washingtonul va ridica de la 4 la 6 numărul distrugătoarelor sale de la baza navală Rota din Spania.

Prima putere mondială va stabili, de asemenea, în Polonia ‘un cartier general permanent al Corpului 5 al armatei americane’.

‘Vom menţine o brigadă suplimentară’ compusă în total din 5.000 de persoane, care îşi va avea baza în România, a declarat Joe Biden, adăugând că SUA vor proceda la ‘desfăşurări suplimentare în statele baltice’.

 

Foto: (c) Susan Walsh/Pool via REUTERS

‘Vom trimite două escadrile suplimentare’ de avioane de luptă F-35 în Regatul Unit şi vom ‘poziţiona capacităţi suplimentare de apărare aeriană’ în Germania şi Italia, a mai detaliat preşedintele american într-un scurt discurs în faţa presei.

Preşedintele rus Vladimir Putin ‘şi-a dorit o <finlandizare> a Europei’, adică o evoluţie a ţărilor membre ale Alianţei spre poziţia de neutralitate care a fost istoric cea a acestei ţări nordice, dar obţine dimpotrivă o <NATO-izare> a Europei’, a salutat Joe Biden.

Finlanda, istoric nealiniată, precum şi Suedia se pregătesc să adere la NATO, după ce Turcia şi-a ridicat dreptul de veto marţi seară, în timp ce Alianţa a dat dovadă de o unitate aproape fără cusur de la începutul războiului în Ucraina.

 

Leave a Reply