O veste buna. Intrebarea este ce facem cu aceasta crestere economica, ce facem cu banii? Marim salariile in sanatate sa nu mai fie de mizerie? Nu ! Facem autostrazi? Nu! Facem spitale noi? Nu ! Atunci spre ce merge aceasta crestere economica romaneasca?!


 

România va înregistra în 2016 o creștere de 4,8%, cel mai ridicat nivel din întreaga Europă, se arată în noile prognoze publicate joi de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care și-a îmbunătățit cu 0,8% estimările privind avansul economiei românești în acest an comparativ cu estimările publicate în luna mai, informează Reuters.

În 2017, ritmul de creștere înregistrat de economia românească se va reduce până la 3,7%, dar România va continua să înregistreze cel mai ridicat ritm de creștere din Europa, potrivit BERD, care și-a îmbunătățit și în acest caz cu 0,2% estimările comparativ cu luna mai.

“Creșterea economică în România a continuat să accelereze pe fondul cererii interne. Contribuția consumului privat la creșterea economică a fost mai mare decât ne așteptam, pe fondul îmbunătățirii veniturilor ca urmare a inflației scăzute și majorărilor salariale precum și al relaxării fiscale. Consumul va continua să fie susținut de majorările salariale din sectorul sanitar începând din luna august precum și de reducerea contribuțiilor la asigurările sociale în 2017. Investițiile private au avut o contribuție pozitivă la creștere, pe fondul nivelului extrem de scăzut al costului finanțării și creșterii încrederii în industrie iar acest lucru ar putea să continue și în 2017. Cheltuielile guvernamentale ar putea să rămână limitate din cauza încheierii precedentei perioade de finanțare UE, în pofida creșterii costurilor salariale. În același timp, îmbunătățirea perspectivelor economice în rândul partenerilor comerciali ai României ar trebui să sprijine exporturile nete”, se arată în capitolul dedicat României din raportul BERD.

Cu toate acestea, BERD a avertizat că țările din zona sa de operațiuni ar putea suferi o lovitură serioasă dacă ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană se va derula într-un mod “hard” și va alimenta o reacție împotriva reformelor destinate economiei de piață.

“Scenariul mediu cu privire la efectul Brexit nu va fi unul catastrofal. Dar cu cât mai dur va fi Brexitul, cu atât mai negativ va fi scenariul. Ne putem imagina un impact mai dur care ar merge de la un punct procentual spre câte puncte procentuale. Nu vreau să vă alarmez dar avem unele scenarii cu adevărat înfricoșătoare”, a declarat economistul șef al BERD, Sergei Guriev.

Cele mai mari pagube s-ar produce dacă Brexitul ar alimenta acțiuni împotriva UE în alt părți, ceea ce ar duce la contracararea politicilor de dezvoltare spre economia de piață. Chiar și un simplu “hard” Brexit, în care schimburile comerciale vor fi semnificativ afectate iar o serie de țări importante din aria de operațiuni a BERD ar fi afectate de o reducere a granturilor acordate de UE, ar fi suficient de dureros.

Europa de Sud-Est, regiune unde este inclusă și România, ar putea vedea cum creșterea PIB-ului său ar scădea, cumulat, cu aproape șase puncte procentuale până în 2021, în timp ce Ucraina, Europa Centrală, excluzând Polonia și statele baltice, ar suferi o reducere de aproximativ 4,2 puncte procentuale.

BERD, deținută de 64 de țări și două instituții interguvernamentale, susține dezvoltarea economiilor de piață și a democrației. În ultimii ani, BERD a început să-și reorienteze atenția dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord și țări precum Turcia. De la începutul activității sale, BERD a investit aproximativ șapte miliarde de euro în peste 368 de proiecte din România. În 2014, România a fost a șasea țară în topul principalilor beneficiari de investiții BERD, scrie Agerpres.

 

11 COMMENTS

 1. **România va înregistra în 2016 o creștere de 4,8%** poate în creşterea procentului de sărăcie sau economie prin menţinerea nivelului de trai la cea mai joasă cotă în România pe lumea asta!
  Ce creştere economică se vede sau simte dacă populaţia ţării este în mizerie cruntă? O catastrofă programată prin control şi coordonare nu mai găseşti în lumea civilizată!
  Nu se vede cu ochiul liber?

 2. Situatie asemanatoare in toamna lui 2008 premier Tariceanu majoritate portocalie in Parlament,Basescu la Cotroceni…Indicatori economici buni….Ce face Boc ? Pentru a fura niste voturi scoate o lege de marire a salariilor profesorilor cu 50% chiar inainte de alegeri incurajat sau la ordinul lui Basescu…Tariceanu se impotriveste spunand ce spune azi Ciolos.Pierde multe procente pt ca profesorii f.naivi s-au lacomit in loc sa aleaga ratiunea…Dupa alegeri ce sa vezi…Ţeapă ! Ca vezi doamne a lasat Tariceanu visteria goala ei n-au stiut asta cand au dat legea doar ca s-au ales cu inca 4 ani la guvernare.Nu cred ca visteria era chiar goala si ei n-au stiut.Motive ca sa se scuze in fata electoratului.Acum PSD face la fel in ajun de alegeri maresc ei salariile.De ce nu o fac la anul in primul trimestru sa nu cumva sa lase tehnocratii “visteria goala” sa evite astfel o alta teapa data alegatorilor ? Pt ca orice s-ar intampla asta vor spune,gandul lor merge la prostirea oamenilor pt a le lua votul mai vedem dupa aia care-i treaba cu visteria tarii.Si de data asta Tariceanu este unul dintre protagonisti doar ca in cealalta tabara,a invatat ca mintind n-ai decat de castigat.Sa vedem,poate s-au mai desteptat oamenii daca deja au mai trecut prin asa ceva pe vremea lui Basescu.Poate nu,spera noua coalitie socialista PSD+ALDE.

  • Asta pentru ca oamenilor in Romania le place sa fie prostiti.Nu trec promisiunile acestor talhari profesionisti prin filtrul ratiunii,ei iau de buna orice li se da.Intr-o tara cu democratie consolidata unde accentul se pune pe educatie,cultura,spirit civic n-ai sa vezi asa ceva de exemplu la ei un partid ca PSD sau PNL n-ar lua mai mult de 15% ! Acolo se voteaza pe rezultate a la long nu pe unele conjuncturale de la un an la altul sau sa votezi eminamente emotional functie de ce au auzit la televizor in luna dinaintea alegerilor.

 3. Cat este de solida economia romaneasca cea mai mare prostie ar fi acum cresterea salariilor! Daca la anul va avea loc o scadere economica acele salarii care le-ai marit anul acesta esti obligat sa le dai in continuare. Sa ne imprumutam din nou pentru a da salarii marite in an electoral? Nu ati precizat de anularea celor 102 taxe a lu Dragnea si de deficitul ce il va produce. VA FI CATASTROFA !

  • Am convingerea ca parintii tai fac parte dintr-una din multele generatii de sacrificiu a Romaniei (prea multe si nemeritat). Cred ca din prea multa grija a parintilor pentru persoana ta ai iesit un tip altfel si aberezi la greu. Iubeste-ti parintii, respecta-i, pretuieste-i ca pe ochii din cap.

   “O veste buna. Intrebarea este ce facem cu aceasta crestere economica, ce facem cu banii? Marim salariile in sanatate sa nu mai fie de mizerie? Nu ! Facem autostrazi? Nu! Facem spitale noi? Nu ! Atunci spre ce merge aceasta crestere economica romaneasca?!”
   Foarte buna observatia Dvs., domnule Tudor, mai ales ultima intrebare.
   Am fost plecat putin din localitate prin tara si doar atat va pot spune, tara geme sub incompetenta autoritatilor atat centrale cat mai ales a celor locale care sunt constituite, ultimele, ca niste caste mafiote.
   Chiar asa domnule Tudor unde se simte acesta crestere economica (dupa mea parere, infima) ? Nicaieri. Nu mai bine incepem cu inventariere toaletelor din fundul curtii ? La noi in tara sunt asa de multe … si dupa aceea venim cu proiectele fantasmagorice ale tuturor competitorilor politici(8 spitale regionale, nu trei, mii de km de autostrada si sute de cale ferata, etc, etc). Minciuni nesustenabile, atat timp cat capitala geme sute de gropi in marile artere de circulatie si inca n-a venit iarna.
   Am o curiozitate, daca-mi puteti raspunde ? L-ati repudiat pe dl. prof. Serbanescu (Ilie) sau a intervenit o raceala reciproca ?

 4. chestia e mai simpla decit pare:
  1) in suma neta plusul asta nu e mare, dar in procente arata fantastic pentru ca se aplica unei cantitati mici. Mai exact, o crestere de 2% a Austriei sau de 0,5% a Germaniei sunt mai mari, ca bani, decit 5% ai Romaniei. Deci nu e cazul vreuneui extaz.
  2) Romania, avind o economie bazata pe export si pe consum intern de prima nevesitate, are o intirziere de 9-12-15 luni fata de Vest. Vestul a intrat in recesiune de peste un an dar asta e bine mascat de cumpararile de “mortaciuni” ale ECBul, adica e aruncatul cu bani aiurea. La noi asta nu se poate face decit prin masurile de marit salarii si pensii pe care deja le-a facut Ponta si care sunt in mare parte responsabile de entuziasmul cumparaturilor de anul asta. Deci, cind exportul nu mai merge, cind se termina socul pozitiv al maririlor si cind se schimba si pshihologia entuziasta, e gata cu cresterea economica de la noi. Asta se va intimpla imediat in 2017.

  Si unii si altii sunt farisei. Banii astia nu ar trebui aruncati in bonusuri salariale pentru a se termina rapid si apoi singura solutie e devalorizarea leului – ca si in 2009. In schimb, ceea ce nu face nici un guvern, ar trebui reduse costurile administratiei publice si ar trebui diretionati banii in investitii.
  Nimeni nu face asta. Prin urmare, va fi nasol, inca o data.

 5. intrebarea “ce facem cu aceasta createre” e retorica, sper…
  pai cum la ce ne foloseste? ne foloseste pt campanie, unde candideaza jucatorul UE Ciolos… pe cine voiati sa sustina BERD?!…
  tz tz tz…

 6. “România va înregistra în 2016 o creștere de 4,8%, cel mai ridicat nivel din întreaga Europă … ”
  Sa le spun ceva tuturor capetelor tehnocrate sau altora! O sa dea romanii cu voi de pamant, pentru ca in mintea voastra nu exista nimic altceva decat ca romanii sa rabde si sa traiasca la infint ca ultimii cersetori din lume.
  CE MITOCANIE! : Ministrul Muncii – sa faci sute de mii de oameni pomanagii si abjecti -de fapt toti din SANATATE SI EDUCATIE.
  Acest Ministru NESIMTIT trebuie sa plece! Pislaru esti un idiot nesimtit cu aere de mare intelectual! ZERO!
  Nu muncesc oamenii, lancezesc, trantori in sistem ? hai nu zau?
  De ce nu maresti TU Ministrule salariile ca-n vest, ca PRETURILE oricum sunt mai MARI decat in vest si sa vezi atunci cum vor oamenii sa munceasca!. Platit asa ca un ultimul cersetor, sa muncesti TU Ministrule, pe NASTURI! ok?
  Ce intelegeti voi prin politici economice prudente, reforme, investitii, de altfel bine cunoscut -cu dedicatie pentru prietenii vostri din multi-corporatii ? Intelegeti ca fraierii de romani=taxpayers sa traiasca ca viermii, la limita supravietuirii, iar VOI, 1%, sa traiti ca in paradis. Asta e politica generala, asta e oferta voastra!
  Un popor saracit, bolnav, needucat, debusolat, il conduci usor, asa cum vrei, nu-i asa Ministrule? Asta e politica voastra se stie!Politica criminala!

 7. Alesii isi vor lua partea leului si vor da firimituri celorlalti. Probabil ca johanis se gindeste sa si dubleze salariul ca nu i a ajuns triplarea de acum doi ani.

Leave a Reply