avionul infipt

Medicul Cătălin Piviniceru, unul dintre supravieţuitorii accidentului din Apuseni, îşi aminteşte că mobilul i-a sunat după prăbuşire, însă n-a putut ajunge la el din cauza durerilor, şi spune că a trăit un coşmar până când a ajuns pe targă.
Pivniceru, medic la Spitalul “Sf. Maria” din Capitală, a povestit, pentru MEDIAFAX, despre accidentul aviatic în care şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion, dar şi despre ce sentimente îl încearcă în urma acestei tragedii.
“M-am trezit după accident pentru că mi-a sunat telefonul. Nu m-am putut ridica să-l iau, deşi cred că era la mai puţin de doi metri. Am fost incapabil să mă aplec şi să-l caut printre lucruri. Mă gândeam numai la soţia mea. Telefonul a sunat ore în şir. Nu l-am mai găsit nici până astăzi”, a spus doctorul.
Cătălin Pivniceru îşi mai aminteşte că, după ce avionul s-a prăbuşit, nu i-a văzut pe pilot şi pe copilot, aparatul de zbor fiind, practic, rupt de impactul cu solul.
“Nu l-am văzut pe pilot, Dumnezeu să-l odihnească, şi nici pe copilot. Erau într-o râpă. Eu aveam multe coaste rupte, mâna stângă ruptă şi fractură de piramidă nazală, din cauza căreia pe faţă şiroia sângele. Doctorul Calu avea coste rupte. Amândoi abia respiram. Ianceu sângera de la un picior. Radu era cel mai mobil. Aurelia, Dumnezeu să o odiîhnescă, stătea întinsă pe jos. Era inertă”, a arătat medicul Pivniceru .
El a mai vorbit despre “agonia” pe care i-o provoca numai faptul că respira şi despre tot “coşmarul” trăit până la venirea salvatorilor: “Ştiam că trebuie să respir ca să trăiesc. Dar, respiraţia era o agonie. Mâna ruptă atârna inutil pe lângă mine. Am trăit un coşmar până când am ajuns pe targă”.
“După câteva ore de luptă, m-a cuprins un somn şi dârdâiala. Eram la limita puterilor. Am avut noroc de trei ori. Că nu am murit pe loc, că nu am avut traumatisme grave, că ne-au găsit”, a adăugat medicul.
El a mai spus că doctroul Zamfir alerga în continuu între cabina piloţilor, Aurelia şi ceilalţi medici răniţi, dar că fata nu ar fi putut fi salvată nici dacă echipajele de salvare ar fi ajuns la ei mai repede.

“Legat de Aurelia, Dumnezeu să o odihnescă, au fost  numai speculaţii. Îmi pare rău, sunt numai speculaţii. Văzând-o clinic toţi cei patru medici, sigur nu aveam tomograf,  am spus <tetrapareză>. A fost paralizată de la gât în jos, imediat după accident. Respira greu. Radu a resuscitat-o continuu, cred că timp de o oră”, a spus Pivniceru.

Medicul şi-a amintit şi de momentul venirii moţilor, spunând că a fost impresionat de sutele de bărbaţi plecaţi în căutarea lor. “Cred că acasă rămăsesesră numai femeile în vârstă şi copii. Toată suflarea era pe coaste. Am mers o bucată de drum pe jos, nu era altă posibilitate. Am mers apoi cu tractorul, altfel nu se putea, apoi cu off-road-ul, apoi ambulanţele”, a arătat el.
La Spitalul de la Cluj, au fost trataţi “ca în Vest”, spune Pivniceru. “Aceeaşi oameni, ca la moţii. Profesionalismul colegilor noştri, dedicarea…a fost foarte plcăut pentru un medic care a devenit pacient”, a mai spus el.
Întrebat cum crede că va fi viaţa lui de acum înainte, Pivniceru a răspuns: “Eu am empatizat cu pacienţii mei. I-am crezut, dar nu mereu i-am înţeles. Acum înteleg suferinţa, pentru că am trăit-o Dacă nu trăieşti suferinţa, ca să ştii cât suferă bolnavul din faţa ta, îl înţelegi mai greu. Imediat ce sănătatea îmi va permite sper să fiu în mijlocul colegilor mei. Până acum timpul a trecut foarte repede. La accident timpul s-a oprit. Ne-a dat un răgaz de meditaţie, forţa să mergem cu şi mai mult curaj înainte”.

92 COMMENTS

 1. Dumnezeu să le dea sănătate și putere celor rămași în viață. Dumnezeu să-i odihnească în pace pe cei plecați dintre noi.

  • Ce conteaza ce avea. Conteaza ca Aura a trait 5 ore de la ora impactului si intr-o tara normala epava avionului ar fi fost localizata la timp si ranitii, inclusiv Aura transportati la spital pentru a li se acorda ingrijirile necesare. Daca trai sau nu mai tria si dupa tratamentul indicat e alta poveste.

 2. Am tot respectul pentru acesti medici.Am o mare admiratie pentru acei mininati moti si mi se frange inima pentru familiile celor decedati.Dumnezeu sa-i odihneasca pe Iovan Adrian si Aurora Ion,toata dragostea mea acelor moti minunati iar medicilor multa sanatate si putere de a trece peste acest cosmar al vietii lor si sa revina cat mai repede in salile de operatie unde mainile lor de aur readuc zambete pe chipuri incremenite de spaima si durere!!!RESPECT!!!

 3. Nu am pregatire juridica,dar e la mintea cocosului ca orice persoana
  implicata intr-o infractiune ar trebui sa raspunda penal.
  ANALOGIE: Accident rutier- primul conducator auto loveste victima pe trecere de pietoni,provocindu-i acesteia leziuni grave care pot conduce la moarte. Din izbitura masinii,pietonul grav ranit este aruncat in fata masinii de pe contrasens, care aplica o alta lovitura
  ce omoara instantaneu victima. Medicul legist stabileste cauza mortii, ce-a de-a doua lovitura,chiar daca a consemnat-o si pe cealalta. OARE SOFERUL NR.2 NU TREBUIE SA RASPUNDA PENAL?

  Nota bene: dupa mine soferul nr.2 este STS, etc.(Fapta constând într-o inacţiune constituie infracţiune fie că este săvârşită cu intenţie, fie din culpă)-participanti la uciderea din culpa a 2 oameni deosebiti.

  • Draga mea, iarta-ma, dar ma vad nevoita sa iti spun un lucru destul de dur: pe langa faptul ca nu ai cunostinte juridice (iar asta este evident), nu ai nici logica in ceea ce spui:

   In primul rand soferul nr. 2 nu are nici o vina fiindca el nu a incalcat nici o lege si nici o regula de circulatie. Din punct de vedere legal vinovatia poate fi de mai multe feluri:

   1. Intentia
   2. Culpa
   3. Praeterintentia (recunoscuta doar de doctrina)

   1) Intentia
   Fapta este savarsita cu intentie atunci cand infractorul prevede rezultatul actiunii sale, rezultat pe care il doreste sau il accepta.
   Felurile intentiei:
   Intentia directa
   Intentia indirecta (eventuala)

   Intentia directa
   Suntem in prezenta acesteia atunci cand infractorul prevede rezultatul faptei sale si urmareste producerea acestui rezultat.
   Ex: Lovitura cu un topor in cap
   Elementele laturii subiective se deduc, intotdeauna, pe baza elementelor care caracterizeaza latura obiectiva.
   Existenta intentiei de a ucide se stabileste, avand in vedere instrumentul folosit pentru aplicarea loviturilor, tinand cont de zona vizata de lovitura, de numarul si intensitatea loviturilor, de starea fizica si raportul de forte dintre infractor si victima. Astfel, se are in vedere nu zona lezata, ci zona vizata de lovitura.
   Intentia directa prezinta si doua forme speciale:
   Intentia premeditata
   Se caracterizeaza prin doua elemente:
   – Luarea hotararii infractionale intr-o stare de relativ calm.
   – Trecerea unui interval de timp din momentul adoptarii hotararii si pana la punerea ei in executare.
   Unii considera ca exista si un al treilea element:
   – Efectuarea unor acte de pregatire.
   In realitate, actul de pregatire nu este de esenta premeditarii, ci doar probeaza existenta ei. Premeditarea apare ca circumstanta agravanta. E posibil retinerea ca o agravanta judiciara la alte actiuni potrivit art. 75 (2), cod penal.
   Intentia repentina (spontana)
   Se caracterizeaza prin luarea hotararii sub imperiul unei stari de tulburare sau emotie si punerea ei imediata in executare.
   In codul penal este reglementata in trei situatii:
   – Circumstanta atenuanta a starii de provocare (art. 73, lit. b)
   – Infractiunea de pruncucidere (art. 177)
   – Infractiunea de incaierare (art. 322)
   Intentia repentina este o cauza de atenuare a raspunderii penale (fata de cea premeditata care e o cauza agravanta). Totusi, intentia repentina nu exclude existenta unor acte de pregatire.

   B. Intentia indirecta (eventuala)
   Ne aflam in prezenta acesteia atunci cand infractorul nu urmareste producerea rezultatului, dar il accepta.
   In cazul intentiei eventuale avem doua urmari:
   – Prima pe care infractorul o doreste si in considerarea careia el efectueaza actiunea.
   – Cea de-a doua, pe care o prevede, dar nu o doreste, ci doar o accepta, fiindu-i indiferent daca ea se produce sau nu.
   – Prima urmare poate sau nu poate fi prevazuta de legea penala. Cea de-a doua trebuie sa fie prevazuta de legea penala.
   Exista intentie indirecta atunci cand, dupa ce infractorul ii aplica victimei mai multe lovituri nesusceptibile sa-i produca moartea, lasa victima cazuta in zapada in timp ce temperatura de afara este scazuta.
   S-a retinut tot intentie eventuala situatia in care o persoana isi imprejmuieste un teren cultivat cu un gard de sarma care il alimenteaza cu curent electric. Fapta nu este prevazuta de legea penala. Insa exista eventualitatea ca o persoana sa se electrocuteze, fapta care nu e dorita, dar acceptata de catre proprietarul terenului.

   2) Culpa a) Culpa cu prevedere
   In cazul culpei cu prevedere, infractorul prevede rezultatul faptei sale, rezultat pe care nu il accepta, socotind, fara temei, ca el nu se va produce. In aceasta situatie, fata de intentie, faptuitorul nu accepta producerea rezultatului. Autorul isi fundamenteaza convingerea ca rezultatul nu se va produce pe anumite imprejurari obiective pe care insa, el le apreciaza in mod eronat.
   Ex: Persoana care, aflata la vanat, incearca sa ucida animalul vanat, dar vede o alta persoana care se afla tot la vanat. Convingerea ca nu va trage in acesta se bazeaza pe calitatea sa de bun tragator.
   Si in cazul culpei cu prevedere infractorul prevede doua urmari:
   – o urmare pe care o doreste si care poate sa fie sau sa nu fie prevazuta de legea penala.
   – o urmare pe care o prevede, dar nu o accepta si care este intotdeauna prevazuta de legea penala. b) Culpa fara prevedere
   In cazul acesteia, infractorul nu prevede rezultatul, desi putea si trebuia sa-l prevada.
   In acest caz, spre deosebire de toate celelalte feluri ale vinovatiei, infractorul nu prevede urmarea faptei.
   Ex: O persoana care are un copil mic uita un recipient ce contine o substanta toxica intr-un loc aflat la indemana copilului. In acest caz, persoana nu prevede rezultatul, desi trebuia si putea sa-l prevada.

   Posibilitatea si obligatia de prevedere
   Obligatia si posibilitatea obiectiva, care se apreciaza in raport de situatia omului (persoanei) sau subiectiva, care tine de o situatie concreta.
   Cazul fortuit -; Imposibilitatea fortuita de prevedere (art. 47, cod penal).

   soferul 2 NU se incadreaza in nici una dintre aceste forme, asadar este NEVINOVAT deoarece el nici nu a prevazut, dar nici nu a existat posibilitatea sa prevada ca altcineva va accidenta o persoana si I-o va proiecta in fata.

   In al doilea rand CARE ESTE LAGATURA CU SUBIECTUL DE FATA?!?!

 4. Din punctul meu de vedere au ramas multe neconcordante privind cauza mortii Aurei. Medicii implicacti in accident , ce au stat cu ea atatea ore spun ca ranile sale erau incompatibile cu viata ( chiar daca ar fi venit salvarea la o ora , ea tot ar fi murit) Dar rezultatul medico-legal pune accentul pt inghet( cauza principala a mortii). Este f important pt familia ei acest rezultat, de asemenea si pt noi , ca sa invatam ceva din aceasta intamplare tragica. Eu inca nu sunt deloc lamurita de adevarata succesiune a evenimentelor de acolo (mai ales despre adevarata cauza a morii Aurei). Eu sunt medic din zona Apusenilor si evenimentele relatate de la cei de la fata locului nu seamana prea mult cu ceea ce am vazut la televizor.

  • Draga doctora Ana,

   Daca au spus clar si raspicat ca saraca Aura a avut fractura de coloana cervicala, mata ce nu intelegi??? Din accident Aura a avut coloana rupta. Punct. De aceea nu s-a miscat. De aceea nu putea respira. De aceea A INGHETAT. Mata chiar esti doctora??? Bine ca nu ai ajuns tu pe la amaritii aia de la avion…….

   • Ba e f. important ptr. ca legistul a murit de frig ,dar ca are leziuni minore interne ,pai sint minore s-au e ruptura de coloana care nu e asa minora.

    • Uf, ce-i atat de greu de inteles? Fractura de coloana e buba mare, a provocat tetraplegie, DAR NU A FOST CAUZATOARE DE MOARTE. Poti sta paralizat intr-un scaun “electric”, vorba minunatei noastre EBA, o viata intreaga. De murit, a murit de hipotermie si dificultati de respiratie sau cum s-au numit, nu mai caut acum. Se plangea de durere in piept si la spate, cat timp a fost constienta.
     A fost constienta vreo 5 ore dupa prabusire, apoi a intrat in stop cardio-respirator si dr Zamfir a tot incercat s-o resusciteze vreo ora, apoi l-a pus pe un satean ce a sosit la ei. In caz de hipotermie manevrele de resuscitare -zice-se- trebuie sa continue mult timp -ore – timp in care temperatutra corpului trebuie crescuta artificial (adica trebuie incalzit corpul bolnavului). Insa, medicul de pe SMURD -s-a oprit din resuscitare cand a ajuns cu masina in comuna Horea si i-a declarat decesul.

     • Completare: a fost constienta aproape 5 ore dupa spusele medicului Sorin Ianceu, celalalt supravietuitor. A scris in Gandul.

   • Se considera deces prin hipotermie atunci cand nu ai alte afectiuni si esti expus temperaturii scazute pana intri in soc hipoternic si apoi deces, Fata avea politraumatisme si medicii din avion si-au dat seama de ce leziuni avea. Sigur ca leziunile de coloana sunt grave si frigul agraveaza starea victimei, sSigur ca era de dorit sa fie gasiti cat mai repede ca sa li se dea o sansa , chiar daca leziunile srau foarte grave. Am mari dubii asupra profesionalismului medicului legist din Alba, care cu mare regret s-a grabit sa faca afirmatii care dupa ridica mari semne de intrebare asupra pregatirii sale. Trebuia o comisie e legisti. Lumea s-a saturat de tergiversari si balbaieli de sefi de institutii pusi politic, incepand cu 2005 mai ales.

  • asa se dezinformeaza, cu televizorul, erau cretinii aia de jurnalisti de la rtv, si il intrebau pe zamfir, va doare? v-ati speriat?
   ala trebuia sa spuna, ah nu saream in sus de bucurie, ce sa ma doara? adrenalita frate, curata adrenalita.
   Asa si cu fata asta, gandestete ca la tetrapareza nu mai simti nimic, ea nu a putut spune nimic, logic ca atata timp cat a mai fost constienta (sa zicem asa) a lacrimat, normal corpul racindu-se lacrimile au inghetat, dar mai este o treaba, se spunea ca afara ploua, nu puteau fi picaturi de apa inghetate?
   Dumnezeu sa-i odihneasca in pace, si sa aiba liniste eterna.
   Pe acestia ii cred, de ce? au fost acolo, stiu!, legistul este legist, stiu caz unde au zis, cazul decesului PNEUMONIE, si defapt a fost infarct extins.

 5. Ingrozitor si divin in acelasi timp…!Cred ca dupa aceasta incercare vor fi si mai dedicati ca medici acestei nobile profesii dar mai ales …vor fi niste oameni si mai minunati care isi vor pretui propria viata cum nu au mai facut-o poate pana acum…!Imi plec fruntea in fata lor si a celor care au disparut nemeritat de repede…!

 6. Era logic ca doctorii sa spuna adevarul.
  Asa cum am mai scris ea a fost catapultata de pe scaunul din spate.
  Cei care au scris in certificatul de deces ca fost doar hipotermie vor da explicatii unde trebuie.

  Dumnezeu s-o odihneasca

 7. Am un respect deosebit pentru acesti medici care au pus degetul pe rana spunand adevarul (oricat de dur ar fi!) si ar trebui ascultati ei nu ”specialistii” de care suntem satui. Din pacate, suntem la mana procurorilor politruci si a STS-ului ineficient!

 8. Cred ca nici o experienta de viata, fie ea si dramatica, nu este lipsita de o semnificatie profunda, nu e deconectata de la fluxul existential in care noi suntem atat actori dar si scenaristi, dar care nu suntem constienti de cel de-al doilea rol.

 9. Motii trimisi de Dumnezeu , eforturile medicului Zamfir , jertfa tinerei si a pilotului , mobilizarea atitor forte in locatii premeditat si ticalos indicate gresit , pe de o parte si tacerile nedemne si lase ale unui presedinte al nimanui , ale unui sef de srviciu (al cui ?), ale unui procuror care cheama motii- eroi salvatori (sa ce ?), pe de alta parte . Ce trebuie sa se mai intimple pentru ca justitia sa nu mai fie “OARBA” ?

 10. De 24 de ani de zile şi se repetă în fiecare an, cam de 2-3 săptămîni şi nu numai, se vede clar,,PRIOECTUL DE ŢARĂ PE TERMEN LUNG” al politicienilor(scăunari de 24 de ani de zile, prin rotaţie la guvernare şi impuşi pe liste la vot…milogii), un proiect serios, de viitor: organizarea cînd este vorba de catastrofe naturale, sau tehnice, să nu excludem dezinteresul celor plătiţi pentru apărare-servicii, cînd e vorba de inundaţii, de ninsoare, de cutremure…privind poporul.
  – Se vede mentalitatea omului schimbată prin invadarea prostiei politice, în aşa fel încit, să nu mai poată face diferenţa între rău şi bine, vedeţi dumneavoastră, că tot armata este pusă la muncă voluntară(nu e vorba de jandarmerie) şi veniturile au fost deja încasate de…afaceriştii politic.
  – Bătrînii care au 60-75-80 de ani, chiar dacă au agonisit ceea ce le trebuie, nu pot, din cauza nămeţilor să îşi aducă din beci sau magazie, în casă, ceea ce le trebuie să îşi facă pîine şi,,analiştii de pe aici îi judecă”!!!
  – Problema,,codul penal” care intră în vigoare de la 1 februarie, în dezavantajul tuturor, multe, sau, majoritatea legilor nu au fost dezbătute public
  – Cazul accidentului de avion, la fel !!!,,analiştii de pe aici îi judecă, chiar şi cei care apar pe ecran, niciunul nu gîndeşte momentul groazei după cădere, sperietura, care te poate paraliza de frică”
  – Uitaţi-vă la conducătorii cu ciolanul în buzunare şi cu scaunul sub popou, că nu cunoaşte numele comunelor, satelor pentru care au fost puşi în scaune, tot soiul de oameni …
  – Radu, este blogul tău personal, un loc de refulare a celor nemulţumiţi, un blog pe care rămîne înscrisă amprenta gîndirii, a logicii, a exprimării in scris.
  – Puţini jurnalişti îşi pun la dispoziţia oricui blogul pentru refulări şi meriţi FELICITĂRI !cu mult succes şi, poate, cei care vor mai comenta aici, vor fi cel puţin la nivelul tău de pregătire, sau, şi, cu destulă experienţă în viaţă şi de viaţă.

  • Şi, apropo de deszăpezire, nimeni nu te ajută la treabă, deşi e bun comun, pînă nu scoţi bani din buzunare. Am curăţat zăpada de pe bloc acum 2 zile, deşi sunt o fire sportivă, 55 de ani, sunt la pat în urma deszăpezirii. Ce să mai zicem de cei peste 60 de ani ?
   … Un sfat pentru doctorul Zamfir : să caute un regizor şi să facă un film pe catastrofa trăită, îl văd exact unde îi este locul…mu ca medic nerespectat, ci un om, actor real de mare clasă ! Succes !
   Lichelele astea care au mîinile pătate, nu o să facă dreptate NICIODATĂ !

 11. Acum nu vreau sa fiu carcotas, dar nu ar fi trebuit sa aiba telefonul inchis in timpul zborului? Daca a inceput sa sune dupa impact, inseamna ca era deschis.
  Cu toata parerea de rau, opinia mea este ca vinovat pentru producerea accidentului este in primul rand Iovan prin faptul ca a acceptat sa plece in ciuda conditiilor meteo pe care le cunostea si prin faptul ca nu a aterizat cel putin la Sibiu cand a avut ultima ocazie. Ca apoi s-a comportat ca un profesionist si a salvat ce s-a mai putut salva cu acea aterizare in padure e alta poveste. Ca au fost salvati abia dupa 6-7 ore iarasi e alta poveste care sper sa aiba un final clar si sa aflam cine sunt vinovatii. Ca ar fi supravietuit sau nu cei doi daca se intervenea mai prompt iarasi este o alta poveste. Parerea mea de medic este ca nu ar fi scapat.
  Dar strict pentru producerea accidentului eu il vad vinovat pe Iovan pentru ca si-a asumat un risc prea mare.

 12. Totul a inceput pe 17 mai, cand Golban a publicat in presa romana articolul „O soluţie pentru ieşirea din criza: recuperarea datoriilor Germaniei din relaţiile comerciale nerespectate cu România”. Contrariat de lipsa de reactie a autoritatilor de la Bucuresti, cercetatorul a cerut sprijinul omului de afaceri Eugen Anca, despre care stia ca s-a implicat in recuperarea Tezaurului României de la Moscova, in speranta ca acestal il va ajuta sa faca cunoscuta descoperirea sa. Anca a acceptat imediat si l-a vizitat in Elvetia. Insa nu singur, ci insotit de unul dintre personajele controversate ale revolutiei: Gelu Voican Voiculescu. Ambii i-au cerut, in mod straniu, sa pastreze o discretie absoluta in legatura cu subiectul si sa nu ia legatura direct cu autoritatile romane, ci prin intermediul lor.

  Aproape zilnic, Golban le furniza detaliile juridice şi economice ale problemei. Au inceput sa curga petitiile catre institutiile de resort in problema datoriei externe: MAE, Presedintie, BNR, Ministerul Finantelor. Toate intermediate de Anca, prin ONG-ul pe care il conduce: Institutul pentru Relatii Economice, Investitii si Promovarea Afacerilor.

  Primele semne de intrebare in legatura cu intentiile celor doi au aparut atunci cand Anca a inceput sa sugereze ca recuperarea s-ar face mai uşor prin Rusia, deoarece in România nu s-ar gasi date in arhive, in schimb s-ar putea folosi arhiva Kremlinului. Lucru care l-a pus pe ganduri pe Golban, pentru ca din cercetarile sale nu rezulta ca ar fi necesara implicarea Moscovei. Asa ca a decis sa incerce sa ajunga singur la urechea autoritatilor competente. Si sa mediatizeze mai detaliat subiectul.

  Avertismentele lui Voican Voiculescu

  La sfarsitul lui august, Radu Golban a primit un telefon ciudat de la Gelu Voican Voiculescu, care il certa ca „a incalcat conventia de a nu mai vorbi public despre subiect, si mai ales despre suma”. Il avertiza ca serviciile germane ar face „ca toti dracii” in urma dezgroparii problemei creantei. Voiculescu i-a explicat tanarului economist ca se simte el insusi in pericol, intr-o „atmosfera ca in al IV-lea Reich”. A incheiat spunandu-i sa se pazeasca si sa aiba grija de familia sa. „Parca abia plonjasem intr-un film cu spioni şi agenţi secreţi”, declara economistul, la acea vreme, intr-un interviu.

  ‚Nasul” Radu Moraru, intermediarul Cotroceniului

  Nici nu s-a dezmeticit bine Radu Golban din acest prim soc, ca Romania i-a rezervat o noua surpriza. In septembrie, dupa o prima aparitie la emisiunea „Nasul” de la B1TV, i s-a oferit imediat un post de consilier al ministrului de Finante. Oferta i-a fost comunicata de… gazda emisiunii, Radu Moraru.

  Tentat de ideea de a sustine din interior problema recuperarii creantei, Golban a acceptat sa revina pe 24 septembrie la Bucuresti, pentru intalnirea programata cu ministrul Gheorghe Ialomitianu. A sosit pregatit sa-si preia postul. Insa ministrul nu era disponibil. Radu Moraru i-a explicat economistului, o zi mai tarziu, ca intalnirea ar fi fost amanata pentru a da prioritate Cotroceniului. I-a vorbit despre un posibil post in Administratia Prezidentiala. Ba chiar despre programarea unei intrevederi cu Traian Basescu.

  Dupa alte trei zile de tacere, Moraru il anunta ca va avea o intalnire la Cotroceni. Nu cu Presedintele Romaniei, ci cu Alexandra Gatej, sef al Departamentului Mediului de Afaceri Intern si International. La intalnire, Golban ii explica acesteia ca o posibila recuperare pe cale privata a creantei, scenariu propus de Eugen Anca, ar putea deteriora mai mult relatiile romano-germane decat o abordare directa a subiectului, la nivel diplomatic.

  Dupa intalnirea de la Cotroceni, Golban a plecat direct catre Ministerul de Finante. Ministrul l-a primit, dar i-a cerut un… CV. A doua zi dimineata, pe 29 septembrie, Golban se prezinta cu CV-ul in mana. Parcursul sau academic este remarcabil: profesor universitar, licentiat in stiinte politice si drept la Universitatea din Freiburg, master in studii europene avansate, legislaţie europeana, politici economice şi macroeconomice la Universitatea din Basel, plus doctoratul in economie. Dar, surpriza: Ialomitianu nu este deloc impresionat. Ii comunica, fara sa reflecteze prea mult, ca nu are nevoie de serviciile sale. „Nu m-am simtit atat de prost in viata mea”, spune economistul.

  Episodul Isarescu

  Socat dupa intrevederea cu Ialomiteanu, Radu Golban a decis sa se intoarca in aceeasi zi acasa, in Elvetia. Era deja la Otopeni cand a primit un telefon de la Virgiliu Stoenescu, membru al Consiliului de Administratie al BNR, care il invita, pentru ziua urmatoare, la o intalnire cu Mugur Isarescu. Cercetatorul accepta sa-si amane plecarea si onoreaza invitatia. Ii expune Guvernatorului datele stiintifice ale problemei si pleaca insotit de promisiunea lui Isarescu ca „are oricand usile deschise la BNR”.

  Radu Golban nu era la primul contact cu reprezentanti ai Bancii Nationale. Cu doua saptamani inainte se vazuse cu prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, cu Daniel Daianu, analist economic si fost europarlamentar si cu Virgil Stoenescu. Care il pomenise, in cursul discutiilor, pe Voican Voiculescu, numindu-l „prietenul meu” si „barosanul”. Din nou, socant pentru Golban, obisnuit cu apelativele protocolare din lumea academica.

  In ciuda asigurarilor lui Isarescu, interesul BNR pentru subiectul creantei pare sa se stinga brusc, dupa numai cateva zile. Cam in jurul datei de 5 octombrie, cand – potrivit unor surse – Traian Basescu poarta negocieri secrete cu autoritatile germane.

  Coincidenta sau nu, de la aceasta data Virgiliu Stoenescu si ceilalti parteneri de discutie din BNR incep sa-i ignore lui Golban apelurile telefonice si e-mailurile care contin fotocopii dupa documentele de la Basel. In aceeasi perioada, BNR ii raspunde senatorului Iulian Urban ca documentele referitoare la datoria Germaniei s-ar afla in arhivele unei ….entitati bancare private. Mai exact la BCR, banca cumparata de austriecii de la Erste Bank. BNR ii recomanda lui Urban sa se adreseze… BCR in aceasta problema.

  Misterioasa comisie a Bancii Nationale

  Oficialii BNR reiau legatura cu Radu Golban, dupa aproape doua luni, prin intermediul sefului de cabinet al Guvernatorului, Dumitru Ghica. La 29 noiembrie, Ghica i-a confirmat lui Golban ca, la nivelul institutiei, exista o comisie care se ocupa de chestiunea creantei si care „il va contacta pentru consultanta”. Cercetatorul este siderat: „Daca exista aceasta comisie, m-as fi asteptat sa ma invite macar la o cafea. Nu stiu cine face parte din ea si nici ce fel de activitate desfasoara, ce materiale au la dispozitie, la ce concluzii au ajuns.” Golban explica: „Eu nu pot da consultatii telefonice unei comisii despre care nici macar nu stiu daca exista, pentru ca apoi BNR sa afirme ca da, s-au consultat cu mine, dar datoria nu exista”.

  Din nou, serviciile secrete…

  Aventura nu se incheie aici. Golban formuleaza, pe 3 noiembrie, o noua petitie catre Administratia Prezidentiala, in care expune un rezumat al chestiunii datoriei si al raspunsurilor autoritatilor pe aceasta tema. Petitie la care nu a primit pana astazi niciun raspuns. In aceeasi perioada, Eugen Anca inainteaza Guvernului oferta pentru cumpararea creantei.

  Subiectul cu serviciile germane revine in atentia lui Golban tot la inceputul lui noiembrie, cand constata ca primeste cu intarzieri de pana la 24 de ora mailurile pe adresa personala. Nedumerit, cere lamuriri de la serviciul elvetian de internet la care este abonat (Swisscom). Afla cu stupoare ca abonamentul sau de internet a fost transferat, de ceva vreme, pe factura unei pensionare din Elvetia. Ii telefoneaza batranei si afla ca aceasta nu a folosit in niciodata internetul. Nici unul dintre ei nu remarcase „transferul” nesolicitat, pentru ca abonamentul vine la pachet cu cel de telefon, iar suma este mica. Radu Golban banuieste ca in spatele „incidentului” se afla serviciile germane de informatii.

 13. De-aia,statul român trebuia să-și plătească darile către cetățean,acordând serviciile pentru care s-au plătit taxe și impozite,iar ei trebuiau să fie găsiți în maxim 30 de minute.Statul Român i-a găsit dar i-au lăsat să stea în frig,în durere,în frică,într-o continuă speranță că suntem pe drum dar n-au ajuns la ei.Nu contează dacă nu putea fi salvată,fizic!Trebuia să se încerce salvarea ei,salvarea lor decătre autorități!
  Un doctor avea picioarelke zdrobite,fracturate.A trecut timp,nu a primit suficient ajutor și va avea o perioadă de recuperare mai îndelungată,iar la bătrânețe,va avea reumatism îngrozitor

 14. Radu Tudor vad ca mergi inainte fara probleme. Dupa minciuna “avizatului” sef smurd cluj vine si prezentarea asta care induce ideea unei morti echivoce a Aureliei Ion.

  Aurelia Ion a fost omorata de statul roman si multi trebuie sa plateasca cu puscaria crima asta. Ca e vorba de ponta sau sts-ul basist eu zic sa fie bagati in puscarie impreuna basisti si uslisti.

  Vrei sa-i iei locul lui palada la guvern?!

  “Aura a fost conştientă timp de cinci ore”

   • Observ ca sunt multi “avizati” (ignoranti) care inghit speculatii. Cred ca are dreptate Dr. Pivniceru in ce priveste cauza mortii Aureliei, ptr. ca in aceleasi conditii de frig copilotul a supravetuit desi a perdut mult sange iar Aurelia chiar daca ar fi fost gasita imediat nu ar fi avut sanse ptr. ca prin fractura cervicala unele organe si-au intrerupt functionarea ramanand functional doar creierul si respiratia greoaie ptr. ceva timp. A fost ghinionul Aureliei ca i-a fost afectata grav coloana cervicala. Dumnezeu sa-i odihneasca pe Aurelia si Adrian.

   • Fara sens peiorativ ci doar din spirit de observatie: din pacate tu ignori parerile care nu-ti convin si iei partinitor doar ce-ti convine inclusiv o minciuna dovedita in acest moment precum declaratia sefului smurd cluj.

    Am spus mai jos, cu tetrapareza sau nu acel copil a murit inghetat la cateva ore bune de la accident iar acest adevar nu-l puteti acoperi oricat de mult se incearca pe ultima suta de metri. Chiar daca avea tetrapareza in cea mai cumplita forma a sa cum a facut Nesu nu voi aveti puterea sa decideti daca moare sau nu. Iar mizerie de stat mafiot avea datoria sa salveze acel copil si nu a facut-o iar pt asta pot fi anchetati pt crima toti laolalta de la opris pana la ponta.

    Repet, nu te injur printre dinti in ce ti-am spus aici ci doar sunt trist pt ca am crezut in spiritul vostru de dreptate multi ani cat am luptat impreuna impotriva basismului si din pacate m-am inselat ca nu am avut aceleasi idealuri, eu si o mare majoritate am protestat impotriva nedreptatilor (reprzentate atunci doar de mafia basista) voi impreuna cu usl-ul ca sa ajungeti la putere impreuna cu ei si atat. Furia mea cumplita este fata de mafia politica, fata de voi este doar o parere de rau pe care mi-o exprim, daca-mi permiti.

    • nu le ignor deloc. aprob comentariile pe blog. si raspund la cele aiuristice. asta inseamna ignorare?

     • nu ma refeream la “ignorata” fata de parerile de pe blog, vorbeam de selectivitata fata de declaratiile celor implicati. Ignori actul oficial certificatul iml si cauza reala a mortii hiptermia dar postezi parerea unuia care s-a dovedit a fi mincinoasa precum seful smurd cluj (oare ce mai cauta ala in acel post acum?!). Postezi tetrapareza instaurata dar ignori moartea survenita la circa 5 ore dupa accident din cauza hipotermiei etc. caci banuiesc nu o sa se opreasca aici cruciada antenei 3 ca oricum erau morti orice ar fi facut guvernul.

      p.s. tare de tot ponta azi cu, “codul penal” pt mafie, el zicea de mafia basista care a stat in spatele acestui cod ce protejeaza mafia dar a omis ca si el din postura de sef al comisiei a lucrat cot la cot cu basescu pt mafie la acest cod penal 🙂

     • postezi opinii diferite. tu fiind intolerant si usor irational, nu accepti spusele altora. am postat si spusele medicului iml. nu e nici o cruciada, ai o perceptie alterata

   • Domnule Radu Tudor, doctorul pivniceru si-a dat cu “opinia” in cel mai pur stil “un nebun arunca o piatra in apa si o suta se chinuie sa o scoata” aduceti la emisiune medici specialisti sa aflati ce enormitati de diletant afirma pivniceru.
    Nu e nimic de respectat in “opinia” neprofesionala a lui.
    Sa lasam neurochirurgii sa isi spuna ei opinia.

  • Si ala care a fost sofer de formula 1 e constient de mai mult de o luna. Dar nu mi se pare ca ar fi chiar in viata sau ca ar supravietui daca se opreste curentul.
   Ce usor mai e sa ai 8 clase si sa fii expert in toate… Doctor in privitul la televizor cu masterat in datul cu parerea.

   • gogule, tetrapareza nu inseamna ca acel copil era mort ci s-a stabilit ca a murit la mai mult de 5 ore de la accident de FRIG.

    NU ESTI TU DUMNEZEU SA-I DAI VERDICT DE VIATA SAU MOARTE DACA AVEA SAU NU TETRAPAREZA PSIHOPATULE.

 15. toti vinovatii trebuie condamnati penal pentru moartea studentei eroine lt. Aurelia Ion, chiar daca Ponta si PSD incearca sa puna “batista pe tambal” (vezi declaratiile lui Ponta, Palada, Zgonea etc)

  • Bai limbricule ,de ce ar vrea psd. sa puna batista pe tambal cum spui tu ,acuzind asa ca ti se pare tie ,cind cei vinovati oricum nu sint in curtea psd (romatsa ,interne,sts,transporturi).
   Cine iti da tie dreptul sa acuzi de musamalizare (in afara de parerea uneia pe nume dana grcu)cind este ancheta tehnica in derulare(f. importanta ptr. ca va spine cine avizat zborul,de ce nu era dotat avionul ,daca toti pasagerii erau legal in avion,etc),este ancheta a parchetului in drulare care probabil va face si acuzatii daca e cazul si cred ca e ,este analiza in CSAT,exista un raport al vicepremieerului si un control la romatsa al primului ministru.Pina si din moartea unor oameni vreti sa faceti joc politic-mi-e scirba.

   • Un pic de decenta in limbaj va rugam! Am inteles ca domnul a spus ceva contra psd dar trebuie sa avem cu totii un minim bun simt chiar daca nu ne convin anumite pareri.

  • Asa ar trebui dar in Romania ….. ramane doar un vis ca vinovatii de orice fel sa plateasca cu libertatea si nu numai.

  • ponta acopera vina lui si a sefului STS cluj.

   Ponta trebuia sa initieze o celula de criza unica si el sa coordoneze operatiunile de salvare cu implicarea mai multor ministere.

   Cum sa deschida Stroe de capul lui o celula de criza doar a MAI?
   Sa fi fost zece celule de criza care ar fi lucrat fiecare de capul ei? Celula la ministerul apararii, la ministerul transporturilor…?

   ponta are o vina mare. Aceiasi vina o are seful STS cluj si mai apoi vine opris ca si sef suprem al STS.

   Vor musamaliza totul pentru ca ponta are si el vina lui. Astia coabiteaza si in musamalizare.

 16. Cireada din ograda STS rumega 100 milioane de euro pe an si cu toate bovinele sunt bine hranite si ingrijite n-au fost in stare sa localizeze locul in are a cazut avionul. Intr-un stat cu adevarat democratic aceasta cireada ar fi trimisa de urgent la pascut iar bovina sefa Opris judecat de Tribunalul Militar pentru complicitat la omor.

 17. Am incercat sa ma abtin dar dupa ce am realizat cat de limitati sunt toti va dau un sfat cautati pe net cum se face localizarea unui apel de urgenta in lume! O sa realizati fara sa fiti savanti ca este o limitare tehnica a localizarii unui terminal wiereless.NU SE POATE FACE CU ACURATETE ! O sa mai descoperiti ca operatorul de telefonie este obligat sa detina echipamente necesare si sa furnizeze aceste date serviciului unic.
  Nu ne puteti pacali pe toti unii chiar daca nu stim ne documentam.
  Vinovat ESTE SERVICIUL DE TELEFONIE IMPREUNA CU CEI CE AU DAT LICENTA IN LIPSA ECHIPAMENTELOR EXPRES PREVAZUTE DE DIRECTIVELE CE SI LEGISLATIA INTERNA!
  Inainte de a combate ceva si de a arunca vina eu zic sa va documentati mai bine.

  • Mai documentatule ,chiar daca ar fi asa cum spui tu atunci ai demonstrat vina STS care ca si coordonator al serv. 112 trebuia sa verifice prin simulari daca performantele telefoniei servesc sau nu cerintelor 112.Ce dracu pierzi timp sa te documentezi daca nu intelegi.

 18. The EU has therefore established 112 caller location legislation, dictating that all EU mobile operators must supply the location of callers to the emergency services, wherever they may be in Europe. This has placed a requirement on mobile operators to leverage mobile location technology to locate these callers as best as possible.
  Accuracy is important
  The issue, however, is that the EU has not specified the accuracy requirements for wireless operators. The language in the legislation simply states that mobile operators should use their “best efforts” to locate wireless 112 calls.
  With the lack of specific location accuracy requirements, mobile operators have relied upon a location technique which is inherently part of the wireless infrastructure. It is a technique called Cell Global Identity (CGI), and it is commonly referred to as Cell ID. This location technique enables wireless carriers to tell which cell tower or mast is serving the 112 call. The main issue with CGI, unfortunately, is that it is not very accurate.
  Through experience of consumer location-based services, people are becoming familiar with the concept of an error radius. If a wireless subscriber requests to locate their mobile phone, typically the phone shows a dot on a map with a circle around it. That circle is the error radius.
  – See more at: http://www.landmobile.co.uk/news/saving-more-lives-by-locating-112-calls#sthash.oARnd4aI.dpuf

 19. De data asta nepasarea si incompetenta institutiilor statului nu trebuie ignorate.
  Intrebarea cetatenilor este de ce autoritatile nu si-au facut treaba ca sa-i gaseasca in cel mai scurt timp cu putinta pe cei accidentati?? Ca starea de sanatate a D-lui Iovan si a Aurei Ion era foarte grava in urma accidentului, ca ar fi murit oricum, ca ar fi supravietuit daca ar fi fost salvati nu stim dar ce stim cu certitudine e ca autoritatile statului, unele, nu si-au facut treaba sa-i gaseasca intr-un timp mult mai scurt. Asta-i problema. Indiferent de starea celor 7, ei trebuiau gasiti mult mai repede. Nici nu vreau sa ma gandesc mai departe ca, mai mult ca sigur, fara interventia inimosilor moti, ar fi fost gasiti morti toti cei 7, de catre institutiile statului, aflate in ” slujba cetateanului”.

 20. Cea mai adevarata fraza este asta: ” Dacă nu trăieşti suferinţa, ca să ştii cât suferă bolnavul din faţa ta, îl înţelegi mai greu.

 21. Cu un asa tip de avion,si,mai ales nedotat corespunzator-ESTE INADMISIBIL SA SE TRAVERSEZE NISTE MUNTI.! ! ! ! – Asa a Vrut DUMNEZEU sa se intample.!!!!!

 22. Am sintetizat cateva aspecte esentiale;
  1. Studenta aceasta nu avea ce cauta langa 4 chirurgi plecati pentru a preleva un ficat de 62 de ani, chiar misiunea de salvare nu isi avea rostul,
  2. A fost introdusa in avion doar din dorinta expresa a unui medic,
  3. Parasise garnizoana Bucuresti(ofiter activ fiind), fara ordin de parasire de garnizoana. Va aduc aminte de lt. Alexandru care a platit cu excluderea din armata pentru parasire de garnizoana,
  4. Era in sesiune de examene, cu modul variabil, fara modul, trebuia sa fie in biblioteca,
  5. A profitat de legeritatea programului la IMM, fara raport dimineata, fara apel seara,
  6. AVEA COLOANA CERVICALA RUPTA, deci paralizie sau tetraplegie, precum Christopher Reeve sau Nesu (fost fotbalist la Steaua), asta inseamna ca daca traia, ceea ce eu ca orice om normal la cap as fi vrut, era paralizata , condamnata la scaun cu rotile, deci adio chirurgie. Aspectul acesta la spus medicul de pe SMURD, chiar astazi un alt medic, „avea mainile si picioarele paralizate”,
  7. Armata a facut tot, inmormantare, onoruri, avansare, probabil si o suma de bani,
  8. Familia nu se potoleste, prin sora ei cea mare (aia cu detest tara, cu India mai buna ca Romania), acum prin tatal ei, care vad ia luat mintile durerea, inteleasa pana la un punct, acum spune prostii cu “asasinat” si “condamnari,’
  9. Se va dovedi ca autorul moral al mortii ei nefericite, este tocmai doctorul Zamfir, astazi el fiind audiat de Parchetul de pe langa Curtea de Apel. Autorul moral nu se pedepseste de legea romana,
  10. Nu STS si SRI trebuiau sa gaseasca aeronava, deci „112” sau cei cu „spionii”, nu au atributii in acest sens. Sa presupunem ca nu aveau telefoane! Nici Armata. Doar cei din Romasta(min.transporturilor), ramura specializata din politie. Desigur puteau cere ajutor de la STS, SRI, Armata,
  11. Lasati-o oameni buni in „tarana usoara” cum se zice crestineste, nu mai bagati familia ei in fata, incepe sa spuna prostii!

  • sts si sri erau obligati,sunt servicii platite din banii nostri si primii la cersitul de bani de la buget,sa localizeze si sa transmita informatiile in timp util,nu sa vaneze caii verzi de pe peretii nostri!Dupa astia poate sa mai cada,ca urechiatii si bonzii joaca doar leapsa in papusoi pe euroi!Durerea familiei are diverse forme de exprimare si in constituirea puzzle-ului accidentului se cer marturii de la toti supravietuitorii,iar doctorul Zamfir fiind mai teafar decat ceilalti este normal sa fie intrebat!Fapte nu speculatii!

  • pai asa-i viata,ghinion,au sunat supravietuitorii la 112 si astfel sts si-a dovedit incompetenta.o fi vinovat iovan ca i-a salvat pe oameni si acestia aveau telefoane la ei.

 23. Referitor la nou infiintatul Departament sub conducerea lui Arafat. Este foarte bine; dar el trebuie sa cuprinda pe toti cei care pot oferi ajutor in caz de calamitate (salvamontisti, localnici). Si totusi , ce te faci daca localizarea nu se face corect? Nu se repeta situatia din Apuseni?
  STS-ul ar trebui desfiintat;sa existe ca o directie, in acest nou departament, de ex.
  La capitolul institutii mancatoare de bani multi care ar trebui desfiinate se numara si CCR. Ce face aceasta institutie cand nu sunt reclamatii? Cate reclamatii sunt intr-un an? Judecatorii de acolo ar trebui sa se duca unde le este locul si sa se intruneasca atunci cand exista o solicitare. As vrea sa vad cu ce se ocupa fiecare dintre ei, in fiecare zi.

 24. …cutremuratoarea poveste,sa nu ajunga nimeni,niciodata astfel de clipe,supravietuitorii vor fi marcati pe viata,cred ca inteleg ca ingerii lor pazitor le a intins mina si nu i a lasat in ghearele mortii.viata merge inainte

 25. IN ATENTIA JURNALISTULUI RADU TUDOR.
  HOTARARE Nr. 741 din 9 iulie 2008
  REGULAMENT
  privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de producerea unui accident de aviaţie civilă.
  CAPITOLUL II
  Structuri cu atribuţii în gestionarea situaţiei de urgenţă şi coordonarea operaţiunilor de salvare

  …………………………………………………………………………………………………………..
  Art. 4. – (1) In vederea gestionării situaţiei de urgenţă generate de producerea unui accident de aviaţie civilă au competenţe următoarele structuri:
  a) Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă din cadrul Ministerului Transporturilor (MT), denumit în continuare Comitetul ministerial;
  b) Centrul operativ pentru situaţii de urgenţă din cadrul MT, denumit în continuare Centrul operativ;
  Art. 5. – Comitetul ministerial are următoarele competenţe şi atribuţii specifice gestionării unei situaţii de urgenţă generate de producerea unui accident de aviaţie civilă:
  a) elaborează regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de producerea unui accident de aviaţie civilă;
  b) propune măsuri pentru îmbunătăţirea coordonării acţiunilor unităţilor şi structurilor implicate în operaţiunile de căutare şi/sau salvare a supravieţuitorilor unui accident de aviaţie civilă;
  c) centralizează procedurile specifice şi planurile operaţionale de intervenţie în caz de producere a unui accident de aviaţie civilă, întocmite în conformitate cu prevederile art. 24;
  d) dispune suspendarea ori încetarea operaţiunilor de căutare şi/sau salvare, la propunerea centrelor de coordonare;
  e) monitorizează modul de îndeplinire de către România a obligaţiilor ce îi revin, rezultate din anexa nr. 12 la Convenţia de la Chicago, şi face propuneri pentru respectarea acestora.
  Art. 6. – Centrul operativ are următoarele competenţe şi atribuţii specifice gestionării unei situaţii de urgenţă generate de producerea unui accident de aviaţie civilă:
  a) asigură secretariatul tehnic al Comitetului ministerial;
  b) monitorizează activitatea de căutare a aeronavelor civile implicate în accidente de aviaţie civilă pe teritoriul României şi de salvare a pasagerilor;
  c) asigură informarea operativă a Comitetului ministerial şi a ministrului transporturilor cu privire la producerea unui accident de aviaţie civilă şi la derularea operaţiunilor de căutare şi salvare şi, în acest scop, primeşte informaţii de la Centrul de coordonare – ROMATSA, Centrul Maritim de Coordonare, precum şi de la administratorii de aerodromuri;
  d) gestionează informaţional situaţiile de criză create de producerea unui accident de aviaţie civilă şi, în acest scop, adună date şi creează informaţii pentru decidenţi şi mass-media.
  Art. 20.
  (3) Pe perioada operaţiunilor de salvare, comandantul acţiunii la faţa locului poate solicita, după caz, sprijinul unităţilor aeriene şi/sau navale aparţinând Ministerului Apărării, Ministerului Internelor şi Reformei Administrative sau unor operatori economici.
  (4) Unităţile prevăzute la alin. (3) vor fi incluse în planurile operaţionale de intervenţie elaborate conform art. 24.
  ………………………………………………………………………………………………………
  COMENTEZ:
  In cazul accidentului aviatic din Muntii Apuseni,Guvernul condus de Victor Viorel Ponta,incearca sa arunce toata responsabilitatea pe umerii STS si ROMATSA.
  De asemenea,incearca sa ne convinga ca legea privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de producerea unui accident de aviaţie,prezinta lacune si trebuie modificata.
  Mi-am facut timp si am studiat cu atentie hotararea Nr. 741 din 9 iulie 2008.Nu sunt in masura sa ma exprim daca legea este buna sau nu.
  Dar pot fi in masura sa constat ca LEGEA NU A FOST RESPECTATA DE CATRE FACTORII DE DECIZIE DIN ZONA GUVERNAMENTALA.
  In cadrul Ministerului Transporturilor nu s-a constituit Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă respectiv acel centru operativ din cadrul MT.
  Cu alte cuvinte,din ecuatie a lipsit exact ”COMANDANTUL” care trebuia
  sa coordoneze ”armata” de institutii implicate in actiunea de salvare.
  Daca un vapor se scufunda,pot fi trasi la raspundere urmatorii:ofiterul maritim de punte,ofiterul mecanic maritim,ofiterul electrician maritim,timonierul,marinari s.a.m.d.
  Dar daca se constata ca,Capitanul navei a dormit in timp ce nava se scufunda,datele problemei se schimba radical.Este evident ca nici Victor Viorel Ponta nici ceilalti ministri care ar fi trebuit sa se implice,nu au cunoscut legea si necunoscand-o,nu au aplicat-o.Pur si simplu ”au dormit”.
  Nu de putine ori am fost acuzat de rea credinta atunci cand l-am criticat pe Ponta sau actuala putere.
  Dar de aceasta data am ”patalama” la mana:Hotararea Nr. 741 din 9 iulie 2008.

  • LOCALIZAREA epavei a fost problema, in rest discutam discutii propagandistice.romatsa si mai apoi sts din motive mai mult sau mai putin obiective nu au informat corect pe ceilalti factori care efectuau apoi CAUTAREA.poate si ei au crezut initial ca au informat corect dar ulterior cand au constatat ca localizarea este gresita nu au apelat si la alti factori care sa incerce o localizare,poate armata,poate radioamatorii,poate nato sau extraterestrii.

 26. Dl. Radu Tudor, va apreciez foarte mult, va urmaresc cu interes si sunt deacord cu tot ce spuneti si cum ganditi.
  Totusi, incercati cu totii sas nu mai exagerati, prideti un subiect si l dezbateti pana aduceti atat telespecatorii dar chiar si subiectul in derizoriu.
  Incepeti un subiect , apare altul si uitati toti de primul s au primele, desii toate au importanta si deznodamantul lor, le lasati balta si incepeti cu altul pe care il faceti praf si de neinteles.
  Asta e valabil pentru toti jurnalistii si pentru toate posturile, toti tabarati pe un subiect uitand total de ce-l incaput.
  Noi vrem sa mergeti in paralel, ne intereseaza si NANA si FLOTA si tot.
  Sa nu mai spun ca de multe ori reporterii din teritoriu sunt absolut penibili, pun niste intrebari de ramai mut, total aiurea, fara noiama , fara sens, fara legatura cu subiectul etc… aiurea.
  Ma rog, sunt putin revoltata pentru ca de cate ori aduceti in dezbatere un subiect interesant , nici dupa doua zile il lasati balta si abordati altul.
  Vad ca si Dl.Gadea o tot aiureste in ultima vreme, cred ca s-a plictisit, nu mai prezinta aceasi seriozitate ca alta data.
  Referitor la moartea celor doi Aura si Iovan, ce nu va este clar, moarte comisa cu intentie de catre stim noi toti, ajuta la scaderea in sondaje a USL-lui, ce e asa de neinteles ca se calca pe cadavre pentru ciolan.

  • e viziunea dvs subiectiva, iau nota de ea ca sa nu fiu de acord cu abordarea…. nu uitam de nici un subiect. acum 2 zile a fost si NANA la sinteza zilei si va mai fi. deocamdata avem o responsabilitate pt oamenii care mor daca sunt lasati doar la mina autoritatilor

 27. @ Un om : referitor la punctul 9. Nu m-ar mira ca Dr. Zamfir sa fie acuzat de neglijenta sau de omor prin imprudenta pentru ca a extras-o pe Aura din epava avionului. Poate fi invinuit ca prin manevrele executate i-a agravat starea ( coloana cervicala rupta), pentru ca nu i-a imobilizat mai intai capul si gatul… La ce oameni sunt in Romania poti sa te astepti la orice.

 28. @123 Eu sper ca RADU GOLBAN are dreptate(doamne ce ne-am reveni si noi romanii ..un pic!!!) fiindca vad ca nimeni(in afara de dnul GOLBAN) n-are nici MACAR curajul sa vorbeasca de….aceasta problema/datorie).Tacerea suspecta a AUTORITATILOR ROMANE(GUVERN,BNR ,Parlament..) arata ca ” ceva este putred in DANEMARCA”fiindca daca n-ar fi “pe bune”aceasta datorie, autoritatile (un presedinte/premier curajos al ROMANIEI) ar iesi pe”sticla”si ar spune clar romanilor:Germania n-are(are) nicio datorie catre Romania!!.
  Iar posibila implicare a serviciilor secrete germane/rusesti si chiar romanesti presupune ca “TACEREA ” poate fi cumparata/rascumparata(pe astia nu-i satura NIMENI de bani negrii nici chiar …CEL DE SUS).Este posibil ca si pentru unii oameni din”servicii/ politica/din finanta “pica bine niste “comisioane/parandaraturi/mita” in schimbul tacerii sau neridicarii/neclarificarii acestei probleme.Se ne gandim cata cerneala a curs…IN ROMANIA(cate forte INTERNE si EXTERNE s-au infruntat/razboit,cate emisiuni TV au fost) pentru sume MULT MAI MICI,adica: pentru mostenirea GOJDU(1 miliard euro); pentru TEZAURUL din Rusia ( cca 2 miliarde EURO) pentru Rosia MONTANA( cca 2-3 miliarde euro pentru partea romana). Iar aici pentru o suma COLOSALA de 18 miliarde EURO(comparabil cu datoria COLOSALA de 20 miliarde EURO luata de basescu de la FMI,PENTRU A SE REALEGE in 2009,datorie la care vor platii si copiii nostrii!!)…este o TACERE totala/suspecta(probabil un premier/presedinte…care “vorbeste ” de acest subiect …va fi DEMIS(de ..o forta invizibila/oculta) in …regim de urgenta.
  Observ deasemeni ca nici in massmedia nu a aparut un “curajos”( chiar la” televiziunea poporului” -ANTENA 3 acest subiect este …un subiect tabu). Dar ce sa mai vorbim de aceste lucruri! fiindca in ROMANIA cuvintele : patriotism/dragoste de tara,steagul Romaniei,stema ROMANIEI/insemne nationale,protejarea interesului national au devenit CUVINTE DESUETE …iar cine pronunta aceste cuvinte este socotit nebun(probabil ca jumatate din colegii de blog gandesc…asta este…nebun).Asta denota,dragii mei, ca ROMANIA nu mai are nicio sansa sa iasa din …prapastie.Romanii sunt condamnati sa se imprastie(sa continue exodul) in cele patru zari ale pamantului/globului iar ROMANIA sa …dispara incetul cu incetul.

 29. Indiferent de diagnosticul fetei,cineva ar fi trebuit sa ajunga acolo mai repede.Cineva ma refer la autoritati,echipe de salvare cu medici,nu satenii dupa 6 ore. Eu cred ca disputa asta intre parerile medicilor,disperarea tatalui indurerat care face acuzatii grave vor conduce logic la reanalizarea situatiei medicale prin procuratura.Daca parintii isi doresc cu tot-dinadinsul exhumarea si reexaminarea,o vor obtine.Noi toti putem crede ce dorim fiecare:ca ar fi trait,ca nu ar fi trait,ca ar fi fost paralizata,ca nu ar fi fost paralizata,ca r fi putut fi sau nu salvata.Conteaza ce a fost de fapt,si pentru asta cineva e de vina.Controversele medicale de diagnosticare se pot rezolva si ele odata cu exhumarea,si cine a gresit,iar va da socoteala.Nu stiu daca e corect sa spui familiei ca ar fi trait,ca era bine mersi si a murit de frig de fapt,in asa fel incat omul acela,tatal sa ajunga la concluzia ca fata i-a fost asasinata.Vorbitul aiurea in astfel de situatii nu este in regula.Plus ca am mai spus: una este cauza mortii din certificatul de deces si alta cauza mortii care a dus la decesul persoanei.Adica o persoana bolnava de cancer nu moare de cancer….in certificatul de deces scrie stop cardio-respirator-adica mecanismul care a generat moartea,nu boala de care suferea si care a dus la stopul cardio-respirator.Altii fac blocaj renal,altii se sufoca….Sa nu facem confuzii si sa interpretam gresit toti.Medicii stiu ei mai bine si daca au pareri diferite acestea pot fi analizate de comisii speciale si se poate stabili adevarul.In cel mai rau caz,probabil se va ajunge la exhumare,ceea ce nu cred ca si-ar dori familia….

 30. ce propaganda ieftina. decia sta e noua placa? guvernul nu e de vina, ORICUM MUREA. ai de capul meu. nu am cuvinte. daca aveti onoare, stergeti acest post.

  • e opinia unui medic supravietuitor al tragediei, nefericitule ! nu e nici o placa. invatati sa ascultati opiniile altora

   • Domnule Radu Tudor, e opinia unui medic care s-a descalificat cu afirmatiile lui. Nu are voie sa faca publice concluziile lui superficiale!
    Ce medic e asta? Nu vedeti cat de atenti sunt medicii sa dea un “verdict” medical?

    Cate analize si cate examinari fac medicii pana cand ajung sa spuna ca un caz nu mai are sanse? Si chiar si atunci cand sunt convinsi ca un caz nu mai are sanse , toti medicii continua tratamentul .
    Cati oameni nu au spus “doctorii mi-au dat 3 luni de trait si uite ca sunt 10 ani de atunci”? Asta e medicina. Are si Dumnezeu un cuvant de spus.
    Nimic nu e sigur iar lupta pentru viata trebuie dusa pana in ultima clipa a ei.

     • Nu este concurs intre specialitatea mea si cea a doctorului Pivniceru, este vorba ca afirmatiile lui nu au o baza stiintifica si aici vorbim de o viata stinsa nedrept inainte de vreme.

      Doctorul Pivniceru afirma:

      ” Nu m-am putut ridica să-l iau, deşi cred că era la mai puţin de doi metri. Am fost incapabil să mă aplec şi să-l caut printre lucruri”

      “Văzând-o clinic toţi cei patru medici, sigur nu aveam tomograf, am spus “tetrapareză”. A fost paralizată de la gât în jos, imediat după accident”

      Doctorul Pivniceru insinueaza ca a facut impreuna cu ceilalti trei colegi ai lui un examen clinic al Aurei Ion.
      Doctorul Pivniceru nu se putea misca, ce examen clinic putea face el?

      In plus, recunoaste ca era necesara o tomografie sa poata stabili diagnosticul corect dar insista ca “din lipsa de tomograf” a decis sa isi bazeze diagnosticul pe o privire aruncata peste umar…

      Nu spun ca sigur doctorul Pivniceru are o opinie gresita. Eu spun ca are o opinie care se bazeaza pe banuieli ceea ce este neprofesional si periculos.

      Vorbele lui au o greutate foarte mare prin prisma prezentei lui la locul accidentului si a pregatirii profesionale, de aceea aceste vorbe trebuie sa fie masurate cu grija. Vorbele lui daca sunt hazardate pot face mult rau.

      E caraghios sa pun in balanta greutatea vorbelor mele si a celor ale doctorului Pivniceru. Eu vreau doar sa trag un semnal de alarma sa nu luam drept perfecte afirmatiile lui care trebuiesc verificate cu opinia unor neurochirurgi si mai ales cu rezultatul autopsiei.

 31. Interesant.Dle TUDOR ,trebuie sa constatam ca” @ UN OM ” care posteaza/manipuleaza pe blogul DVS n-are nume?.Pai o fi vreun extraterestru,deci n-are suflet precum pamantenii ,fiindca astia extrateresti n-au nume (ei se numesc doar :” @un om” ,doi oameni,trei oameni..),au un cap mic alungit si un singur ochi in frunte.Si cred ca extraterestrul n-are niciun interes sa nu spuna “adevarul”(chiar daca primeste niste lei/euro”DE UNDEVA/DE LA CINEVA” n-are ca sa faca cu banii nostri pamanteni, fiindca acolo la ei banii/valutele de schimb sunt doar ..stelele cazatoare si cometele.

 32. banditii psd au chemat armata sa faca gratis deszapezire, in timp ce baronii rosii isi umplu conturile din paradisurile fiscale fara sa faca nimic. daca se intampla pe timpul lui boc sau tariceanu, gadea facea un filmulet cu vaiete de sinistrati si cu muzica lugubra si striga ce criminali sunt aia de la pnl si pdl. la psd sta si ii da servite lui dragnea. rusine adventistului.

  • Si pe timpul lui boc si tariceanu armata a fost scoasa ,asa ca taci dracului din gura si nu face politica din suferinta oamenilor .Armata ajuta batrini ,fac carari de la case la drum nu i-am vazut pe drumuri nationale sau judetene ci au ajutat populatia adica aia in slujba careia e.Asa ca lasa vrajeala .

 33. cazul asta total,total nefericit si tragic,ar trebui sa se inchida in opinia mea cu condamnarea pe viata a celor care au avut nesimtirea sa nu faca nimic pentru oamenii aceia si au ocupat functiile de raspundere care le confereau tocmai aceste lucruri. avem un presedinte surd la ceea ce s-antamplat dar incojurat de atatea servicii care-l apara numai pe dumnealui. ceilalti pot muri linistiti. ca toti romanii de bun simt sant extrem de revoltat si credeti-ma ca daca in familia mea se intampla acest eveniment tragic eu nu mai raspundeam de faptele mele . nu instig pe nimeni la vreo forma de violenta cumva dar eu personal nu mai raspundeam de ceea ce le faceam ulterior acestor criminali cu functii de raspundere !!!!

 34. trebuie totusi sa aducem un omagiu celor de la sts ca au localizat epava avionului undeva in romania caci cine stie pe unde mai umbla lumea,si mai ales celor de la romatsa care au fost si mai perspicaci si au stabilit ca este undeva in transilvania.

 35. Despre cauzele directe ale mortii la Aurelia si despre cauzele indirecte: cauza directa a mortii a fost racirea organismului pana in puctul in care s-au instalat leziunii extinse asupra sistemului nervos central survenind decesul ! Cauzele indirecte ale mortii sunt din punct de vedere medical: circulatia sanguina periferica deficitara si circulatia sanguina cerebrala deficitara cauzate de tetrapareza si de hemoragia interna in care sangele s-a acumulat in abdomen si a mai ramas putin sange in circuitul sanguin … “inima pompa de mama focului, dar nu avea ce sa pompeze”… !!! Medicii legisti au pus pe certificatul de deces cauza directa a mortii si nu au scris un tratat medical, asa ca au dreptate in ce au scris !!!

 36. Pe oamenii aceia cu raspundere nu i-au interesat medicii plecati in misiune daca erau morti sau traiau pentru ca ei imbuibatii se trateaza NUMAI in strainatate . MEDICII au fost foarte importanti pentru oamenii aceia simpli motii care respecta si apreciaza munca medicilor romani.

 37. pacat de tineretea si valoarea ei.Ma dor speculatiile. Am incredere in aprecierea si evaluarea medicilor participanti la zbor. Nu numai ca sunt practicieni de exceptie, dar au fost langa ea din momentul in care si-au revenit dupa impact. Sunt cei mai credibili. Regret urzeala de pe laturi. Despre morti numai de bine, iar suprvietuitorii nu merita alte lovituri, murdare.

 38. Domnule Radu Tudor, am scris de vreo 4 ori un comentariu mai detaliat dar a intrat in spam. Am dat citate din literatura de specialitate si linkuri care demonstrau cat de neprofesional a fost doctorul Pivniceru in afirmatiile sale.

  Nu pot accepta o crima sa fie musamalizata. Aura a fost ucisa. O interventie rapida putea schimba viata ei si a familiei ei.

  Doctorul Arafat a cerut insistent ca persoanele gasite cu hipotermie sa fie resuscitate timp indelungat iar decesul sa fie declarat DOAR de medicii legisti.

  Nu poti declara decedat un pacient cu o temperatura de 18 grade Celsius decat atunci cand pacientul “reincalzit” nu mai prezinta semen de viata.
  Familia Aurei Ion are perfecta dreptate in tot ce afirma.

 39. Domnule Radu Tudor,instinctul de ziarist cred ca,câteodată,va trădează.De câteva luni, nu multe,citesc Vocea RUSIEI,polemizand pe site. Am râs copios de articolele lui Vasilescu despre lovilutie,etc.După accidentul din Apuseni acesta scrie ceva care este confirmat câteva zile mai târziu de Ziua News,cum ca armata îi putea salva dar Dusa n a dat ordinul necesar.Ați fost, sunteți si analist militar.Ce părere aveți?

  • ziuanews fiind o sursa credibila alaturi de vocea rusiei, nu? :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

 40. Ma inclin in fara acestor oameni solidari, in meserie, in actiune si-n suferinta, medicii. As dori, sa-i am alaturi mine 24 din 24, asemenea pe acei oameni curajosi, saritori ca cei din Tara Motilor.
  Tata, Dumnezeu sa-l odihneasca, era mot din inima muntilor Apuseni, sa-i calauzeasca pasii in lumea de Dincolo, de langa Vladeasa, sunt mandru ca ma trag de acolo, din inima Romaniei.

 41. Dezamagitor interviul doctorului pivniceru!

  El spune ca a facut un DIAGNOSTIC CLINIC de leziune cervicala inalta. Diagnosticul clinic e un diagnostic PRELIMINAR, NU FINAL. E nevoie de un examen tomografic pentru un diagnostic final.
  A mai spus ca a banuit o leziune cervicala inalta pentru ca Aura nu misca niciun muschi…

  O leziune cervicala inalta permite anumite miscari ale capului si este asociata cu tulburari respiratorii grave. MUSCHII RESPIRATORI SUNT PARALIZATI IN LEZIUNILE CERVICALE INALTE!!! Nu ar fi rezistat Aurelia 5 ore fara intubatie daca era o leziune cervicala inalta.

  • Daca sunteti medic de ce nu le explicati distinsilor ca in cazul unor traumatisme interne grave(in special la nivelul toracelui),cu atat mai putin cazul unei fracturi de coloana vertebrala, provocate de impactul cu solul din momentul prabusirii, este interzisa total operatiunea de resuscitare, prin apasare?, stie asta orice medic incepator si mai mult de-atat, orice persoana care a urmat un curs de prim ajutor.

   Aura, a fost o luptatoare, ganditi-va doar, cinci ore de lupta pentru fiecare secunda, de viata. Dar ma gandesc ca nu s-ar supara daca cel care trebuia sa stie asta nu isi gaseste nicio vina, inclusiv in calitate de coordonator al echipei, Aura este un inger deja, poate sa inteleaga de ce nu i s-a vorbit in cazul unui instructaj inainte de plecare, cate ceva despre minime reguli de securitate a, deplasarii. probabil ca uneori medicii uita a sunt oameni.

 42. E clar ca Aurelia Ion avea leziuni cervicale. Eu stiu ca in jurul vertebrei C4 se afla nervii respiratori (care controleaza diafragma). Probabil din cauza asta avea probleme respiratorii, pe langa faptul ca nu isi putea misca membrele. Asta s-a intamplat si cu Nesu imediat dupa accidentul sau, insa apoi si-a revenit din punct de vedere respirator !

  Dar viata ei era infinit mai importanta decat conditia fizica in care se afla. Aceste leziuni se pot ameliora in timp (cazul Nesu de exemplu) nimeni nu stie care ar fi fost evolutia ei, care ar fi fost puterea ei de a lupta. Cu siguranta ar fi putut fi un medic bun chiar si cu aceste probleme neurologice.

  Deci “oricum era tetraplegica” nu este un lucru pe care cineva sa-l gandeasca sau sa-l spuna ! Ar fi trebuit sa traiasca, si nu aceste probleme i-au luat viata si sansa unui viitor – chiar si marcat de urmele acestei tragedii, ci incompetenta institutiilor statului.

 43. Mai nea Radu Tudor dar daca telefonul acela al lui Zamfir -medicul-era ascultat de catre SRI el telefonul mai putea fi localizat de catre alta institutie in speta STS ….Adica daca pe semnalul acelui telefon era calare o institutie mai putea fi interceptat si de catre alta institutie pentru ca dupa opinia mea acea echipa de medici sunt in mod sigur ascultati legal ori ilecal de catre SRI

 44. Cum isi permite acest “supravietuitor” sa spuna ca Aura era in tetrapareza? Infiorator. Adica nu mai era stare de urgenta in salvarea ei ? S-a descalificat afirmind asta. AURA trebuia salvata. Daca recititi scripturile salvatorilor moti aceia spuneau ca fata a fost gasita cu spatele aproape gol stind pe zapada.
  Eu cred ca zapada a inhibat simturile Aurei. Trebuie analizata aceasta directie. Era intr-o stare de anestezie profunda prin expunere la frig in contact cu zapada.
  Ce s-a intimplat ? Tubul dural la nivelul cervical, C2, C3, a fost mai sensibil. De ce ? pentru ca din socul aterizarii fortate Aura a suferit o contracture la nivelul C1-C7. Si-a fortat capul dindu-l pe spate din socul vitezei. A fost ca o biciuire a capului. Apoi contactul prelungit cu frigul , stind dezvelita , a potentat starea de anestezie.
  As dori ca familia Aurei sa dea statul in judecata. Aici sunt multe diectii de actiune. Vor trebui arestati foarte multi pentru manipularea starii de fapt, pentru incompetena in serviciu, pentru incapacitate de actiune in situatii de urgenta.
  Aura a plins si lacrimile ei I-au inghetat pe obraji.
  Este cea mai mare tristete; Ca psiholog sustin familia ei in tot ceea ce vor sa intreprinda chiar si in expertiza psihologica judiciara.
  Asta e statul cu organizatiile sale. O nenorocire pentru acest popor.

Leave a Reply